2020. július 4. szombat Ulrik

Meddig süllyedhet még a forint? Képbe kerül a 350-es euró


Technikailag a 350-es forint-euró árfolyam sem elképzelhetetlen az elemzők szerint, ám ehhez a jegybanknak is lehet egy-két szava.

A Portfolio múlt heti technikai elemzésében már megírta, hogy azzal, hogy 339-ig esett a forint, kinyílt egy nagyobb tér felfelé és akár a 350-es zóna is elérhetőnek tűnik 1-2 hetes távon pusztán technikai elemzési alapon. Ennek az a háttere, hogy hónapok egy emelkedő trendvonal tartotta vissza forintot a nagyobb gyengülési hullámoktól. Ahogy telt az idő, ez a vonal előbb 336-nál, majd 337-nél, végül 338 körülről fordította vissza az erősödés irányába a magyar valutát.

Ám ezek a hullámok előbb a 328-as szintnél, majd 329-nél kifulladtak. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 9-10 egységnyi tartományt járt be az árfolyam azután, hogy a trendvonalról lepattant. A 338-as szinthez képest, ahonnan múlt pénteken felfelé kitört az árfolyam, hozzáadva ezt a 9-10 egységet, máris 347-348-as árfolyam adódik, így viszont a "kerek" 350-es szint is a képbe kerül pszichológiai okok miatt  - ugyanis a kerek szintek jellemzően vonzzák az árfolyamot, illetve gyakran jelentenek megállót egy-egy hullámszerű mozgás során.

A Portfolio elemzői szerint forint visszaerősödési kísérlete során természetesen a 337-338 körüli zóna nagyon erős támasznak számít majd, azaz első körben azon kellene átjutnia a magyar fizetőeszköznek ahhoz, hogy további nagyobb erősödési hullám tudjon kibontakozni.

Ezt lépheti az MNB

Azt, hogy felfelé néz ki az árfolyam technikai elemzési alapon, teljesen átírhatja az a fundamentális fejlemény, ha az inflációs helyzet és kilátások megszólalásra, illetve konkrét monetáris szigorító lépésre késztetnék a Magyar Nemzeti Bankot. Ha az MNB olyan jelzéseket küldene a piacnak, hogy ez az extrém laza monetáris politikai környezet nem marad fent tartósan (eddig azt üzente, hogy igen), mert a közép és hosszabb távú inflációs kilátások is a 3 százalékos cél feletti inflációt vetítenek előre, amiben a gyenge forintnak is van szerepe, akkor bizony a forint hirtelen nagyot erősödhet. Részben éppen az említett carry trade pozíciók tömeges zárása miatt (forint visszavételekkel jár).

Az elmúlt hónapok magyar inflációs adatai után a holnap reggeli adat tehát kulcsfontosságú lehet, illetve az, ha a márciusi inflációs jelentést készítve az MNB szakértői úgy ítélik meg: jelezni kell a piacnak a monetáris kondíciók változtatásával kapcsolatos eltökélt szándékot.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk