2020. szeptember 18. péntek Diána

Ingyen tízezrekről mond le rengeteg magyar: mától ez végleg megváltozhat


Egyre több pénz áll a magyarok folyószámláján - 2019. áprilisában ez tovább nőtt. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a lakossági betétek átlagkamata tovább csökkent. A növekvő folyószámla-betét állományával egy időben a lekötött betétek aránya stagnál. A "szuperbefektetésként" emlegetett államkötvény a mai napon indult, kíváncsian várjuk, hogy ennek a papírnak sikerül-e megtörnie a párnacihák egyeduralmát.

Enyhén nőtt a lakossági banki betétek átlagkamata, bár az emelkedés alig érzékelhető - 0,3 százalékpontos az MNB legfrissebb statisztikái szerint. Az éven belüli betétek 0,2 százalékot fialnak egy év alatt, az éven túliak 0,66 - ezek pedig még csökkentek is márciusról áprilisra.

Egy év alatt a betétek átlagkamata nem változott érdemben, 0,31 százalékról 0,27 százalékra csökkent. Az éven túli betéteknél nagyobb esést láthatunk, ott éves viszonylatban 0,9 százalékról 0,66-ra mérséklődött a kamat. Így tehát bár a lakosság örül az alacsony hitelkamatoknak, szomorú lehet az alacsony betéti kamatok miatt.

Nem is nagyon köti le a pénzét senki. 2019 áprilisában 214 milliárdot kötöttek le a magyarok. Ez kimutathatatlan mennyiség a folyószámlákra érkező 6307 milliárdhoz képest. Ráadásul még az utóbbi kategóriában folyamatos az emelkedés, a lekötött betéteknél éves szinten stagnálást láthatunk. Ez cseppet sem meglepő, látva a fenti kamatokat. Az alternatíva ugyanis meglehetősen kedvező.

Ma rajtolt a szuperállampapír

Ma indult el a korábban nemzeti kötvényként ismert Prémium Állampapír Plusz. A papír fix kamatot ígér 5 éven keresztül, a kamat mértéke ráadásul évről évre nő. Így míg első évben átlagosan 3,75 százalék az átlagkamat, addig az ötödik év végére már 6 százalék lesz - éves átlagban öt éven keresztül 4,95 százalék lesz az átlagkamat. Ezzel a fenti kamatot ígérő bankbetétek nem tudnak versenyezni.

Nagy kérdés, hogy az új befektetés vajon megmozgatja-e a folyószámlákon pihenő 6300 milliárdot (bár tegyük hozzá, ezek jó része mozdíthatatlan, hiszen a lakosság jellemzően ebből fedezi kiadásai nagy részét). Ez azonban erősen kérdéses, hiszen az eddigi, változó kamatozású PMÁP (ami sok esetben kedvezőbb is lehet, mint az új papír) sem tudta kimozdítani a lakosságot a be nem fektetési hajlamából. Az új állampapírról itt olvashatsz bővebben:

A papír megvásárolható az államkincstártól közvetlenül, de a postán és a kereskedelmi bankokban is. Aki a likviditás miatt nem kívánja megvásárolni az állampapírt, az sem jár el helyesen, hiszen az - jelenállás szerint - bármikor visszaváltható, kamatfordulókor a névértéken, egyéb időszakokban pedig a névérték 99,75 százalékán - az addig időarányosan megszerzett kamat pedig kifizetésre kerül. Hogy különböző időpontokban visszaváltott állampapírral mennyit lehet keresni, itt írtunk bővebben:

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy az alacsony kockázatú befektetések között nem sok alternatívája van az állampapírnak, aki hajlandó kockázatot vállalni, az akár kétszámjegyű hozamokat is elérhet - persze a bukás mértéke is lehet nagy. Ehhez azonban részvényeket, esetleg alapokat kell vásárolni - a siker azonban itt sem garantált. A kockázatosabb befektetésekről ebben a cikkben írtunk bővebben:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.