16 °C Budapest
Ezért nem fektet semmibe sok százezer magyar: nagyon nagyot tévednek

Ezért nem fektet semmibe sok százezer magyar: nagyon nagyot tévednek

2019. május 17. 18:01

Magyarok millióinak ezermilliárdjai állnak folyószámlán, gyakorlatilag megfosztva magukat a hozamoktól. A realizálható nyereségek ráadásul nem alacsonyak: az új Nemzeti Kötvény esetén például az átlagos hozam 5 év alatt éves szinten 4,95 százalék. Sokan félnek befektetni a pénzüket azért, mert ezzel lemondanak a likviditásról, holott ez a félelem alaptalan. Alábbi cikkünkben a jelenleg ismert feltételek mellett nézzük meg, hogy mennyit nyerünk az NK-val, ha rövid időn belül megszabadulunk tőle - azaz mennyivel járunk jobban annál, mintha folyószámlán állna a pénz.

Sok homály övezi az új állampapírt, a Nemzeti Kötvényt. Mindenki szuperbefektetésként tekint rá, holott azt már mi is bebizonyítottuk, hogy egy esetleges inflációemelkedés mellett már nagy ráfizetés lehet a jelenlegi 5 éves Prémium Magyar Állampapírral szemben (hozzátesszük, hogy az új kibocsátású PMÁP kondíciói is változhatnak a jövőben).

Most azt nézzük meg, hogy mennyire likvid az új eszköz. A magyar lakosságnak elképesztően sok pénze, több mint 6000 milliárd forintja csücsül folyószámlán, rengeteg pénzről lemondva ezzel. A folyamatosan forgó pénzeken kívül a megtakarításokat nincs sok értelme folyószámlán tartani, főleg úgy, hogy az állampapírok ekkora hozamokat biztosítanak: ennek egyik oka a likviditás lehet, azaz a lakosok szeretik érezni, hogy a pénzükhöz bármikor hozzányúlhatnak.

Ez ugyanakkor igaz az állampapírokra is.

Természetesen valamennyire minden papír likvid: mindegyik eszköztől megszabadulhatunk, ha akarunk, de nem mindegy, milyen áron. A jelenleg legkedvezőbb (a babakötvénnyel nem számolva) papír, a PMÁP kevésbé likvid: azt 99 százalékos nettó árfolyamon lehet visszaadni az államnak (azaz egyszerűen fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy a büntetőkamat 1 százalék). Az NK ezzel szemben azt ígéri, hogy a "büntetőkamat" mindössze 0,25 százalékos lesz, ráadásul néha (várhatóan kamatfordulókor) még azt sem róják ki a vásárlókra. Azaz sokszor névértéken visszaveszik azt.

Ezen felül további homályos részletek vannak még az NK-ról, nem tudjuk például, hogy milyen jellegű kamatos kamattal kamatozik-e. Mi mindenesetre a jelenlegi ismereteink szerint megnéztük, hogy mennyit nyerhetünk azon, ha egy éven belül visszaváltjuk a Nemzeti Kötvényt. Azt feltételeztük, hogy egy éven belül csak az év végén nem kell számolni a 0,25 százalékos büntetőkamattal:

Azt látjuk, hogy a félévkor esedékes éves hozam, 3,5 százalék egytizenketted részét megkapjuk az első hónap után: ez 0,29 százalék. Sok bankbetétnek nincs ekkora kamata, csakhogy ebből még lejön a 0,25 százalékos büntetőkamat. Azaz az első hónapos visszaváltásnál 0,04 százalékot realizálnánk. Ha 1 millió forintot teszünk bele, ez 417 forint kamatnyereséget jelent, 500 ezer forintos befektetésnél 208 forintot. Ez egyértelműen nem egy jó befektetés.

Ha két hónap után ugrunk ki, akkor már büntetőkamattal számolva is 0,33 százalékot fialt a befektetés, ami 3 333 forintot jelent egymilliónál, és 1667 forintot félmilliós befektetésnél. 3 hónap után már 6 250 forintot és 3 125 forintot nyerünk a fenti összegek esetén. Félév után pedig már 1,75 százalék lesz ez a nyereség, ami 17 500 illetve 8 750 forint kamatnyereséget jelent a két összegnél (azért nem 3,5 százalékkal számoltunk, mert az éves hozam, azaz félévkor ennek csak a fele, 1,75 százalék íródik jóvá).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az éves kamat a hetedik hónaptól már 4 százalék, ráadásul ekkor már a tőkén is jóváíródott az 1,75 százalék. Azaz ha 7 hónap után adjuk vissza az államnak, akkor 18 346 forintot nyerünk egymillión, félmillión 9 174-et. A táblázatban a kamatforduló utáni százalékok látszódnak - ismét felhívjuk a figyelmet: az 1,75 százalék 6 hónap után már jóváíródott a tőkén. A 8. hónap után 21 ezer forintot, a 9. után 25 ezret, a 10. után már 30 ezret nyerünk 1 millió forinton.

Természetesen akkor járunk a legjobban, ha 5 évig megtartjuk a papírt, akkor 273 ezer forint lehet a nyereségünk, mindenesetre az első évben realizált 37 850 forint is van akkora összeg, amiért már nem érdemes folyószámlán tartani a pénzt.

Fontos hozzátennünk azonban pár megkötést: jelenleg azzal számolunk, hogy az állam bármikor visszaveszi ilyen feltételekkel az állampapírt, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. De ha az állam nem is vállalja a visszavásárlást, vagy módosít a feltételeken, a papírt akkor is eladhatjuk a piacon - jelentősen más feltételekkel azonban.

Még egy fontos dolgot emelnénk ki: az állampapír bár kényelmes és kockázatmentes befektetés, korántsem ezzel lehet a legnagyobbat szakítani.Korábbi cikkünkben körbejártuk azokat a befektetési lehetőségeket, amellyel az állampapírnál is sokkal magasabb hozamokat lehet elérni - ezek azonban kockázatos befektetések. Minden megoldás jobb viszont, mint folyószámlán parkoltatni azt a pénzt, amihez biztosan nem nyúlunk a következő időszakban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?