10 °C Budapest

Ezt valaki nagyon benézte, pedig két autót is nyert

2015. január 11. 07:00

Kevesen gondolnák, hogy a nyereménybetétek még mindig népszerű megtakarítási formák többek között az autónyeremény lehetősége miatt. Persze az sem mellékes, hogy megúszható az adó- és járulékfizetés ezzel a konstrukcióval, mivel ezt a bank kifizeti helyettünk.

Ugyan rengeteg modern megtakarítási forma van, mégis évtizedek óta népszerűek a nyeremény betétek, amelyek egészen különleges formái annak, hogy megspórolt pénzünket félretegyük. Ezek egyébként csak két hazai banknál érhetőek el, az FHB-nál nyeremény betét és az OTP-nél gépkocsinyeremény betétkönyv formájában.

Ezért jó a nyeremény betétkönyv

Ugyan a sorsolások során kérdéses, hogy mi visszük-e el a nyereményeket, azonban ha nyerünk, akkor a nyeremény után nem kell se kamatadót (16 százalék), sem pedig egészségügyi hozzájárulást (EHO, 6 százalék) fizetnünk (a bank megteszi ezt helyettünk). Hasonló a helyzet akkor, ha a nyeremény helyett annak ellenértékét kérjük (ezt bármikor megtehetjük), ilyenkor is meg kell fizetnünk az adót és a járulékot egyaránt, de a bank ezt ebben az esetben is megteszi helyettünk.

A nyereménybetétek megvásárlása és visszaváltása után a bank nem számol fel költségeket, valószínűleg ez is hozzájárul a konstrukció sikeréhez. További előnye, hogy akár netbankon keresztül vagy a postán (az FHB esetében) is megvehetjük a betétet, így kényelmesen hozzájuthatunk.

De mekkora esélyünk van az autóra?

A két bank eltérő konstrukcióval rendelkezik, mindenesetre abban megegyeznek, hogy az elhelyezett összegtől függ a nyerési esély és a betét összegének növekedésével egyenes aránnyal nő a nyerési esélyünk. Ez azt jelenti, hogy egy 50 ezer forintos betétnek tízszer nagyobb az esélye a győzelemre, mint egy ötezresnek. A két betét abban is hasonlít, hogy a sorsolások számítógépes rendszerrel történnek, illetve, hogy a felhalmozódott extra kamatból negyedévente plusz sorsolást tartanak.

Melyik betétet válasszam?

Míg a gépkocsinyeremény betétkönyv esetén autókat sorsolnak (havonta 8-9-et), addig a nyereménybetétnél a havi sorsoláson iPad tabletet vagy Xbox 360-as játékgépet nyerhetünk (ez utóbbit hamarosan lecserélik az újabb és értékesebb Xbox One-ra a bank tájékoztatása szerint).

Ezen felül mind a két banknál tartanak negyedévente plusz sorsolásokat, ahol mind a két esetben autókkal lehetnek gazdagabbak a betéttulajdonosok.

Elsőre úgy tűnhet, hogy az OTP konstrukciója jobb, hiszen minden hónapban autónyeremény kerül kisorsolásra. Lényeges azonban, hogy ezt azért tehetik meg, mivel jóval több betétet kezelnek, amelyek kamataiból több pénz gyűlik össze, a nagyobb betétállomány miatt pedig valamivel kisebb az esély arra, hogy egy átlagos betéttulajdonos legyen a szerencsés nyertes. Az értékarányos nyerési esélyeink tehát megegyeznek a két banknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi van akkor, ha nem vesszük át a nyereményt?

Attól még, hogy megfeledkezünk a nyeremény átvételéről, nem veszik el a nyereményünk, viszont a nyereménytárgy átvételére konstrukciótól függően csak egy adott ideig van lehetőségünk. Ha viszont ezután vennénk át a nyereményt, akkor csak az ellenérték átvételére van lehetőség, ami után szintén a bank állja a kamatadót és az EHO-t. Lényeges, hogy a nyeremény összege nem kamatozik, így az aktuális értékre vagyunk jogosultak.

Érdekes, hogy az OTP-nél volt olyan betét, ami kétszer is nyert, azonban a szerencsés nyertes nem vette át egyik autót sem.

Mivel 1982-ben és 1994-ben sorsolták ki a betét számát, ezért az autó akkori összegére tarthat igényt a betétes, ami mára már jóval alacsonyabb, mint egy mostani autó ára, az előbbi esetben 98 ezer, míg utóbbinál 632 ezer forintot tesz ki.

Azokat az autókat, amiket nem vettek át nem állnak az "bank garázsában", csupán a nyeremények értékét lehet átvenni.
{{TRADERAJANLO 42}}
A legrégebbi át nem vett autónyeremények egyébként az 1965. augusztus 20-i sorsoláson kisorsolt Wartburg Limousine, (60 ezer forint értékben), az 1971. február 19-i sorsoláson nyert Skoda S 100 (72 ezer forint értékben) és az 1972. február 25-i sorsoláson nyert Trabant Limousine, 601 S (46 ezer forint értékben) voltak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem