Unrecognizable young women showing her empty pockets without money. Concept of saving money and personal finance.

Nagyban veszítik el félretett pénzüket a magyarok: nullázódnak a számlák, mi lesz így a családokkal?

2023. december 20. 19:02

Magyarországon még mindig jelentősnek mondható a háztartások megtakarítási lehetőségei a bevételeikhez képest. 2022-ben a vizsgált 29 OECD tagország közül a 10. helyen álltunk ezzel, amivel olyan országokat is vertünk, mint Írország, Dánia vagy Kanada. Üröm az örömben, hogy az elmúlt 10 év prosperáló időszaka után 2021-2022 között brutális zuhanás következett be, nagyon megcsappantak a magyar családok tartaléka. Ennél ráadásul a 2023-as még még borzasztóbb lehetett.

Az OECD országok közül messze a svájciak a legnagyobb megtakarítók. Friss adatok szerint a svájci háztartások átlagos megtakarítási rátája 19 százalék körül mozgott 2022-ben. Ez a szám jóval meghaladja például az Európai Unió 6 százalék körüli átlagát. Csak hogy értsük, a statisztikában feltüntetett háztartási megtakarítási ráta a rendelkezésre álló nettó jövedelem arányában, százalékában kifejezett megtakarítások teljes összegét jelenti.

Azaz a nettó kereset plusz kapott szociális juttatások és a befizetett adók levonása után arányaiban mekkora pénzt tudnak a háztartások félretenni. Érdekesség, hogy a svájci adat tényleg brutálisan kiugrónak számít. Utánuk nincs is olyan ország, ahol csak az átlagos 15 százalékot elérni ez az arányszám. Sorrendben Svájcot Svédország követi 13,29 százalékkal, míg a dobogó harmadik fokán Hollandia áll 12,70 százalékkal. 10 százalék fölötti megtakarítási aránnyal rendelkezik még csökkenő sorrendben Csehország (!), Luxembourg, Franciaország, Németország és Korea.

Ahogy látjuk, a V4-ek közül egyedül Csehország az, amelyik ennyire impozáns helyet el tudott érni. Ezzel maga mögé utasítva még Ausztriát is. Rögtön Ausztria után azonban Magyarország következik,

hazánkban ugyanis a háztartások, rendelkezésükre álló jövedelmük átlagosan 8,46 százalékát félretették.

Ez pedig a 2022-es adattal rendelkező OECD országok közül a 10. legjobbnak számít. Ezzel az adattal egyébként magasabb arányszámot értünk el, mint az Euró-övezet, illetve az egész EU-átlag összesen. De országonként ha nézzük, olyan kaliberű gazdag államokat is verünk, mint Írország, Dánia, Kanada vagy éppen Belgium. Hogy arról az Egyesült-Királyságról ne is beszéljünk, ahol a nettó háztartási megtakarítások aránya mindössze 2,02 százalékos a nettó háztartási jövedelemhez képest.

Ahogy tehát látjuk, válságok közepette, és az EU-s viszonylatban nem túl acélos keresetekhez képest is igen spórolós a magyar nép. Hozzánk hasonló számokat körülöttünk csak a csehek és az osztrákok tudnak, miközben olyan EU-s tagállamok, mint Finnország, Szlovákia, Lengyelország, Észország, Portugália, Lettország és Görögország egyenesen mínuszba vannak. Azaz nem hogy megtakarítani, de inkább megtakarításaikat valamilyen szinten felélni kényszerültek a 2022-es évben. Ez a számsor magyarázza egyébként azt is, hogy az EU-s átlag ennyire lent van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi történt a magyar megtakarításokkal 10 év alatt?

Ahogy láttuk, a 2022-es magyar adat igencsak impozánsnak számított az OECD országok viszonylatában, ezért kíváncsiak voltunk, mi történt a háztartások nettó megtakarítási rátájával 10 éves távlatban.

Tíz éves távlatban a számokból jól látszik, hogy 2012-2021 elég prosperáló időszakon ment keresztül a hazai háztartások megtakarítási lehetősége. Egyetlen torpanást csak 2018-2019 között szenvedett el az arányszám, ám a csökkenés ekkor is csupán 0,4 százalékpontos volt, ami után rögtön tovább is tudott emelkedni.

2020-ben azonban valósággal beszakadt háztartások megtakarítási lehetősége, a zuhanás mértéke pedig történelmi mértékű, 4,64 százalékpontos volt.

Sok évnyi pozitív megtakarítási sorozat után, 2022-ben a magyar háztartások visszakerültek valahová 2017 környékére, ahonnan valószínűleg nem lehet majd gyorsan visszamászni. Már csak azért sem, mert a 2023-as év brutális inflációs válságának eredményeként az adatok a 2022-nél nem hogy jobbak, de inkább rosszabbak lesznek 2023-ban. A nagymértékű csökkenés azonban neme egyedi esetként van jelen Magyarországon, ettől Európa szinte összes országa szenvedett 2021-2022 között, és minden bizonnyal ezt fogjuk látni majd 2023-ban is.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem