Pension planning to avoid poverty in retirement

Szociális segély utalás 2023: mutatjuk, milyen szociális segélyek jöhetnek a számlánkra!

2023. február 4. 21:04

A korábbi években megszokott volt, hogy a rászorulóknak a szociális segélyek szövevényes hálózatában kellett eligazodniuk – ez nem csak a szociális segélyt igénylő állampolgároknak, hanem a segélyeket kiutaló szerveknek is problémát jelentett, éppen ezért a kormány folyamatosan arra törekszik, hogy egyszerűbb, átláthatóbb legyen a szociális segély utalás 2023 postán vagy banki átutalással történő folyósítása. Mutatjuk, mi a szociális segély jelenleg, mikor lesz szociális segély a számlán 2023 hónapjaiban!

Cikkünkben eláruljuk, milyen szociális segélyek igényelhetőek 2023-ban: változott-e valami a szociális segély utalás 2023 évi rendszerében, milyen segélyeket folyósítanak állami vagy települési alapon? Mikor lesz szociális segély utalás, mikor várható a szociális segély jóváírása, postai kifizetése? Milyen juttatások szűntek meg a szociális segély utalása kapcsán, mit lehet igénybe venni helyettük?

Szociális segélyek 2023

A szociális segély utalás 2023 évében máshogy működik, mint néhány évvel ez előtt, ugyanis bizonyos szociális segélyeket összevontak, másokat megszüntettek, hogy az állami és önkormányzati segélyezés rendszere egyszerűbb, átláthatóbb legyen. A „rendszeres szociális segély utalása” helyett már települési támogatás jár: 2015-ben szűnt meg a rendszeres szociális segély, de eltörölték az adósságkezelési szolgáltatást és a lakásfenntartási támogatást. Megszűnt az óvodáztatási támogatás is, ugyanis 2015-ben bevezették a kötelező óvodába járást, ingyenes óvodai étkezéssel.

Az „önkormányzati segély” megnevezés alatt összeolvadt a korábbi átmeneti segély, temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi segély juttatása. Az önkormányzati segély, mint szociális segély utalás nem kötelező, a település dönt arról, hogy méltányossági alapon kinek utalják ki a segélyt. Szociális segély gyanánt továbbra is igényelhető az ápolási díj, az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, illetve az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás.

Összességében elmondhatjuk a szociális segély utalása kapcsán, hogy a szociálisan rászoruló emberek támogatása átkerült az állami hatáskörből az önkormányzatiba. Ennek több oka is van, ám legfőképp azt kell kiemelnünk, hogy az önkormányzati/járási szociális segély utalás bevezetésével a segélyezéssel való visszaéléseket akarják csökkenteni, hiszen a települések vezetősége jobb rálátással bír a szociális segély igénylőinek valós élethelyzetére, így eldönteni is egyszerűbb, kinek járhat méltányossági alapon szociális segély 2023 évében és kinek nem.

Szociális segély 2023: mi szűnik meg, mi marad?

Megszűnt szociális segélyek:

  • Rendszeres szociális segély;
  • lakásfenntartási támogatás;
  • adósságkezelési szolgáltatás.

2015-től nem kötelező szociális segélyek:

  • Méltányossági közgyógyellátás;
  • méltányossági ápolási díj.

Továbbra is elérhető szociális segély:

  1. Foglalkozást helyettesítő támogatás (egységesen 22.800 Ft);
  2. EGYT, azaz az egészségkárosodási és gyermekfelületi támogatás (maximum a nettó közfoglalkoztatotti bér 90%-a, azaz maximum 46.662 Ft/hó vagy maximum 23.862 Ft/hó, ha az EGYT-jogosult családjának egyik tagja jogosult a foglalkoztatást helyettesítő ellátásra);
  3. települési ellátás (minimum az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-a, halálesetnél pedig a temetési költségek 10-100%-a; nem feltétlenül pénzbeli juttatás);
  4. aktív korúak ellátása (az aktív korú, a munkaerőpiacon hátránnyal induló személyek és családjuk részére történő szociális segély utalása – az ellátásról bővebben a szociális segély 2022 évi utalása kapcsán írtunk.);
  5. rokkantsági járadék (összege 53.830 Ft/hó);
  6. időskorúak járadéka:
  • akik házastársukkal/élettársukkal együtt élnek, azonban az egy főre eső jövedelmük nem haladja meg a 32.785 Ft-ot – nekik a szociális segély utalás összege 32.785 Ft/hó.
  • akik a nyugdíjkorhatár és 75 év közötti egyedülálló személyek, és a havi jövedelmük nem haladja meg a 38.555 Ft/hó Ft-ot – nekik 38.555 Ft/hó jár.
  • akik 75 éves, vagy annál idősebb személyek és a havi jövedelmük nem haladja meg az 52.045 Ft-ot – esetükben a szociális segély utalás 2023 évi összege 52.045 Ft/hó.

Mikor lesz szociális segély a számlán 2023 évében?

Amellett, hogy milyen szociális segély jár 2023 évében, a leggyakoribb kérdés az, hogy mikor lesz szociális segély 2023 évében, azaz mikor lesz szociális segély utalás. A szociális segély utalása a lent felsorolt időpontokban várható; a szociális segély utalás és a számlán történő jóváírás között rendszerint 1 munkanap telik el. A szociális segély utalás 2023 postán is kikérhető, ez esetben viszont számoljunk azzal, hogy a posta körülbelül a szociális segély utalása utáni 3. napon kezdi meg a segélyek kézbesítését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A különféle szociális segélyek (pl. ápolási díj, GYOD, foglalkoztatást helyettesítő ellátás, EGYT) folyósítása 2023-ban várhatóan a következő dátumokon történik:

  • Szociális segély utalás 2023 január: 2023. február 1. (szerda)
  • Szociális segély utalás 2023 február: 2023. március 1. (szerda)
  • Szociális segély utalás 2023 március: 2023. április 3. (hétfő)
  • Szociális segély utalás 2023 április: 2023. május 2. (kedd)
  • Szociális segély utalás 2023 május: 2023. június 1. (csütörtök)
  • Szociális segély utalás 2023 június: 2023. július 3. (hétfő)
  • Szociális segély utalás 2023 július: 2023. augusztus 2. (szerda)
  • Szociális segély utalás 2023 augusztus: 2023. augusztus 25. (péntek)
  • Szociális segély utalás 2023 szeptember: 2023. október 2. (hétfő)
  • Szociális segély utalás 2023 október: 2023. november 2. (csütörtök)
  • Szociális segély utalás 2023 november: 2023. december 1. (péntek)
  • Szociális segély utalás 2023 december: 2024. január 2. (kedd)

Információink tájékoztató jellegűek, ugyanis bármikor előfordulhat, hogy az szociális segélyek utalása 1-2 napot csúszik, vagy valamilyen okból kifolyólag módosulnak a dátumok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem