12 °C Budapest
Close-up view of man and woman making account of family income. Writing down and calculating expenses. Attentive review of finance. Calculator on desk. Economy concept

A kispénzűekre csaphat le először a horrorinfláció: ezzel a 3 módszerrel védheted ki a csődöt

2022. április 27. 17:05

Ilyen mértékű infláció mellett egyik hónapról a másikra kerülhetnek a háztartások nehéz anyagi helyzetbe. Azok addig eddig alacsony jövedelemből, nyugdíjból éppen kijöttek, most a hirtelen jött magas árak mellett azt tapasztalhatják, hogy sehogy sem elég a pénzük. Elemzői vélemények szerint a tartósan magas infláció még egy ideig velünk marad, az árak tovább emelkedhetnek - ezt pedig komolyan kell venni. Akinek már most nehézséget okoz, hogy kijöjjön a havi bevételéből, ellássa az alapvető szükségleteit, annak most kell kitalálnia, hogyan küzd meg az elkövetkezendő hónapokban az áremelkedéssel.

A Világbank (IMF) korábbi figyelmeztetései szerint hatalmas áremelkedést okozhat a háborús helyzet rengeteg árucikk esetében a földgáztól kezdve a búzán keresztül a gyapotig. Az energiaárak több mint 50 százalékkal emelkedhetnek, legnagyobb mértékben a földgázé, amelynek költsége Európában több mint kétszeresére nő majd. Emellett az élelmiszerárak meredek emelkedése várható: az ENSZ élelmiszerár-indexe már most olyan magas szinten van, amilyen egyszer sem fordult elő az alatt a 60 év alatt, mióta adatokat gyűjtenek.

A Világbank vezetői felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy az elhúzódó háború miatt elszabaduló élelmiszerárak több százmillió embert fognak szegénységbe taszítani, és teszik hozzáférhetetlenebbé a minőségi ételt milliók számára. Számításaik szerint 37 százalékos emelkedés várható az az élelmiszerek árában, mely a szegényeket sújtja majd leginkább, hiszen a megnőtt élelmiszerkiadás mellett alig jutna másra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó friss, 2022. márciusi átlagárakat mutató statisztikái szerint a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez 0,2 százalékponttal több, mint a februári drágulás (8,3%) és 0,6-tal haladja meg a januári (7,9%) áremelkedést. Csak az élelmiszereket vizsgálva pedig 2021. márciushoz viszonyítva 13 százalékkal nőttek az árak, amely bőven túlszárnyalja a februári 11,3 százalékot, pedig már az is megdöbbentő volt. Ha pedig termékenként sorra vesszük az árakat, akkor kiderül: sok alapvető élelmiszer 30-40 százalékkal drágább lett egy év alatt.

Az élelmiszerinfláció pedig az alacsony jövedelműeket és a nyugdíjasokat jobban sújtja a többi társadalmi rétegnél a KSH élelmiszerindex-kimutatása alapján. Megfigyelhető, hogy míg korábban a nyugdíjasok költéseire kevésbé hatott a pénzromlás, inkább a 3 vagy több gyermekeseket érintette rosszabbul a drágulás - amióta a háború kitört a nyugdíjasokra jobban hat az infláció. 2022 márciusában az összes háztartásra 13 százalékos élelmiszerinflációt mért a KSH, a a 3 vagy több gyermekesek 13,3, a nyugdíjasok 13,4 és az alacsony jövedelműek 13,6 százalékkal érzékelhették magasabbnak az árakat.

A hosszútávú tapasztalat is az, hogy a nyugdíjasok és alacsony jövedelmű háztartások érzékenyebbek az élelmiszerárak emelkedésére, hiszen az ő havi kiadásainak nagyobb százalékát teszik ki az élelmiszerek. Legutóbbi számításunk szerint az átlagos öregségi nyugdíj összegének 2022 márciusában 25,9 százaléka alapvető élelmiszerekre ment el, aki pedig nettő 165 ezer forint alatti nyugdíjat kap, még nagyobb arányt tehet ki az élelmiszerre fordított kiadása havonta a jövedelméből.

Mit tehetnek az alacsony jövedelműek a tartósan magas infláció ellen?

A CNBC első tanácsa azoknak, akiknek már most anyagi nehézségeket jelent az infláció, hogy növeljék a havi bevételeiket. Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja, hogy fizetésemelést kérjen valaki a munkahelyén. Sok cégnél év elején lezajlottak a bértárgyalások, akkor azonban még nem lehetett tudni, hogy ilyen mértékű lesz az infláció. Aki nem kapott fizetésemelést, vagy kiegyezett 5 százalék alatti béremeléssel, az gondolkodjon el az újratárgyaláson.

A másik lehetőség, hogyha a fizetésemelés nem opció, hogy munkahelyet vált vagy mellékállást vállal az ember, részmunkaidőben - vagy egyéb jövedelemforrást keres. Aki úgy érzi, hogy a kiadásai túl nagyra nőttek, viszont lefaragni sehogy sem tud belőlük, azok fedezésére megfelelő munkát, munkákat érdemes keresnie. Az állás-, másodálláskeresők számára kedvező, hogy jelenleg igen sok szektorban nagy a munkaerőhiány. Ezek között rengeteg olyan terület van, amelyben sok a részmunkaidős állás is, mint pl. az adminisztráció, építőipar, ügyfélszolgálat, kereskedelem, vendéglátás, stb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azok számára, akik a tartalékaikat féltik az elértéktelenedéstől, a szakértők azt tanácsolják - bármilyen kis összegről is legyen szó -, hogy tartsák inflációálló befektetésben a pénzüket. Az utóbbi egy évben tapasztalt magas infláció mellett nehéz olyan befektetési megoldást találni, ami tényleg megőrzi a pénzünk értékét, ugyanis az elérhető hozamok alacsonyabbak a drágulást mértékénél. A bankbetétek hozama 3%, a lakossági állampapíroké 4-5% körül van, ezek mellett viszont egyre vonzóbb megoldás az inflációkövető államkötvény.

Végül azt tanácsolják szakértők, hogy érdemes mindenkinek utánaszámolnia, hogy az ő havi kiadásaira hogyan hat az infláció. Azt, hogy mire mennyi pénz juthat egy háztartásban, nagyban meghatározza a bevétel, illetve a fogyasztás szerkezete: az, hogy milyen típusú kiadásokra mennyit költünk. Akinek autója van, és sűrűn jár vele, a benzin jelentős tétel lehet, egy vegetáriánus havi kiadásait nem befolyásolják a húsárak, a zöldséginfláció annál inkább, vagy a gyermeket nevelő háztartás számára is lényegesen más kiadások befolyásolják, mennyire hat rájuk az infláció, mint az egyedülállókra, vagy nyugdíjasokra.

A pénzügyi tervezés, tudatos vásárlás mindig fontos, azonban ilyen infláció mellett különösen. Aki eddig csak gondolkodott azon, hogy nagyobb tudatosságot visz a pénzügyeibe, jobban nyomon követi a költéseit, átnézi az előfizetéseit, biztosításait, számláit, hogy rájöjjön, hol folyik el pénz - eljött az idő! Nem szabad tovább halogatni az áremelkedés szorításában, hogy az ember kezébe vegye a pénzügyeit, mert könnyen előfordulhat, hogy az eddigi büdzséből már sokkal rosszabbul jön ki valaki ki hó végére, illetve hosszabb távon is, mint eddig.

A dolog mindig a kockás füzettel, digitális eszközök kedvelőinek Excel táblázattal, vagy applikációval kezdődik. Kezdjük el összeírni minden - de tényleg, minden - kiadásunkat. Ez akár visszamenőleg is meg lehet tenni a bankkivonatok segítségével. Egy-két hónap alatt láthatóvá válik, milyen termékek áremelkedése okozza a háztartásunknak a legnagyobb érvágást, ami alapján újra lehet tervezni a költéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem