12 °C Budapest
Businessman with a tablet is showing a growing virtual hologram stock and Finance and Investment concept.Money management and Financial chart.

Bárki élesítheti a spórolási csodafegyvert: ha ezeket betartod, nincs többé hó végi megszorulás

2022. március 6. 16:30

Mindenki, aki próbálja a fizetését beosztani, netalántán félretenni tudja, hogy ez akár órákat is elvehet az ember életéből. Mutatjuk, hogy hogyan lehet hatékonyan pénzt félretenni úgy, hogy naponta több órát ne szúrjunk el erre.

Évek óta bizonytalanságban élünk: tombol a világjárvány, és most, hogy végre látni véltük a pandémia végét háború tört ki a közvetlen szomszédunkban. Az albérlet és az ingatlan árak az egekbe szöktek, tombol a munkaerőhiány, a forint pedig történelmi mélyponton van. Nem csoda, ha minden idegszálunkkal arra próbálunk koncentrálni, hogy ne folyjon ki a pénz a kezünk közül.

Mindenki más eszközhöz nyúl, hogy a hó vége ne két héttel a fizetés után köszöntsön be: van, aki a kockás füzetben hisz, és folyamatosan figyeli, hogy mire mennyit költött, míg mások az ökölszabály szerelmesei és százalékosan osztja el a fizetését, hogy miközben mindenre jut maradjon is. Bárhogyan is rendszerezzük kiadásainkat, vannak persze szabályok, amiket be kell tartanunk, hogy több maradjon a zsebünkben. De bármilyen utat is követünk ezeknek a folyamatos vezetése akár órákat is elvehet az ember idejéből, hiszen a pénzünk kategorizálása, pontos beosztása és annak újra és újra számlálása hosszú órákba kerül. Ezért érdemes erre a négy dologra odafigyelni, hiszen az idő is pénz.

A befektetéseinket is automatizálhatjuk

A Bussnessinsider cikkének írója első tanácsként azt emeli ki, hogy a spórolás első időszakában figyeljük meg, hogy sikerül-e ugyanazt az összeget félretennünk minden hónapban, azaz történik e meghatározó változás ezen a területen. Ugyanis, ha igen, akkor sok időt tudunk spórolni a befektetéseink automatizálásával. Legyen szó arról, hogy minden hónapban félreteszünk a nyugdíjalapunkba, vagy kriptovalutába szeretnénk befektetni.

De ezt az automatizálást szinte bármilyen téren használhatjuk. Több applikáció létezik, ami segíthet nekünk menedzselni a pénzügyeinket. Ha például kripovalutába szeretnénk befektetni érdemes letölteni a Coinbase nevű appot, amin be tudjuk állítani, hogy vegyen le egy kis mennyiségű pénzt a számlánkról minden hónapban, amiből aztán automatikusan kriptovalutát vásárol nekünk. De akár hasonlóképpen tudjuk kezelni a részvényeinket vagy a kötvényeinket is. Ezekkel az automatizált tanácsadókkal persze érdemes csínján bánni, de ha nem utazunk nagyban és értünk egy kicsit a rendszerhez, akkor könnyedén napi több órát is spórolhatunk magunknak, hiszen elég csak egyszer egy héten ránézni, ha mindent a megfelelően beállítottunk az első körben.

Felejtsük el a sárga csekket

Sokan a mai napig ódzkodnak attól, hogy online felületen intézzék a csekkek befizetését, pedig sokat lehet ezzel spórolni, sőt még jobban járhatunk, ha ezeket is automatikusan vonják le a számlánkról, hogy ha megoldható. Ezzel a módszerrel megspórolhatjuk a csekkek befizetését, amivel akár a „nagy napon” egy félórát, órát is el tudunk tölteni.

Kell egy vésztartalék

Ha rendesen fizetjük a csekkjeinket, a befektetéseinket, vagy igazán profiként már kategorizáljuk – akár a bankunk segítségével – a félretett pénzünket, akkor mindenképpen kell nyitunk egy zsebet, ahová a vésztartalékunk kerül. Ez talán a legfontosabb a nyugdíjalap mellett, hiszen míg az utazásról vagy az új kanapéról le tudunk mondani, de sokkal hatásosabb, ha a hirtelen elromlott mosógépet nem a hitelkártyánkról kell kifizetnünk, vagy órák hosszat kutatnunk a megfelelő részletfizetés után. Ráadásul, ahogyan azt az utóbbi években megtanultuk bármikor beüthet a krach.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arról már mi döntünk, hogy ezt lekötjük-e vagy befektetjük, vagy egy alszámlára tesszük, hogy bármikor hozzáférhessünk. Ezt pedig könnyedén beállíthatjuk a bankunk applikációja segítségével, így szintén egy bizonyos napon a hónap elején ez az összeg is automatikusan egy erre szánt zsebben landol.

Ne szöszmötöljünk a kockás füzettel

Ha próbáljuk tudatosan kezelni a pénzügyeinket akkor szinte biztos, hogy sok időt töltünk azzal, hogy kezeljük a kiadásainkat, vagy akár a befektetéseinket. Erre persze mindenkinek meg van a maga módszere: ki Excel táblázatot vezet, ki pedig kockás füzetben jegyzetel. Ez pedig nem csak nyomasztja az embert, de elmondhatatlanul időigényes, éppen ezért is csúsznak el sokan ezen a ponton a spórolás megkezdésekor.

A legtöbb banknál már tételesen le tudjuk követni, hogy mire költöttünk pontosan, sőt csoportosítja is a költéseinket, hogy rezsire, ételre vagy szabadidőre mennyit költöttünk. Ez pedig egy nagyon hasznos funkció, hiszen ezzel sokkal könnyebben nyomon tudjuk követni a költéseinket. Ezzel és a többi trükkel pedig a pénzügyeink vezetését könnyedén havi egy-másfél órára csökkenthetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem