-1 °C Budapest
Field of sunflowers on sunny day

Újabb ársokk tarolja le Európát? 50 éve nem látott infláció jöhet: nem csak a búza a gond

2022. április 27. 10:15

Az 1970-es évek óta nem látott "árusokkot" okoz a Világbank szerint az Ukrajnában zajló háború. A legújabb előrejelzés szerint hatalmas áremelkedést okozhat a háborús helyzet rengeteg árucikk esetében a földgáztól kezdve a búzán keresztül a gyapotig. Az energiaárak több mint 50 százalékkal emelkedhetnek, legnagyobb mértékben a földgázé, amelynek költsége Európában több mint kétszeresére nő majd. Az előrejelzések szerint jövőre és 2024-ben is csökkennek az árak, viszont még akkor is 15 százalékkal magasabbak maradnak a tavalyinál - írja a BBC. A Világbank előrejelzése továbbá arra figyelmeztet, hogy sok élelmiszer árának meredek emelkedése várható.

A Világbank legújabb jelentése szerint a 2020. áprilisi mélyponttól a 2022. márciusi csúcsig ritka meredeken emelkedtek az energiaárak, ez volt a legnagyobb növekedés 23 hónapnyi időtartamban az 1973-as olajáremelés óta, amikor a közel-keleti feszültségek miatt ugrottak meg az árak. Az olajárak hasonlóképpen várhatóan 2024-ben is magasak maradnak. A Világbank arra is figyelmeztet, hogy sok élelmiszer árának meredek emelkedése várható. Az ENSZ élelmiszerár-indexe már most olyan magas szinten van, amilyen 60 év alatt, mióta adatokat gyűjtenek, egyszer sem volt.

A búza ára új rekordot dönthet, az előrejelzés szerint 42,7 százalékos növekedés várható. Az árpa ára szintén számottevően, 33,3 százalékkal nőhet, a szójabab esetében 20%, az olajok esetében 29,8%, a csirke esetében pedig 41,8%-ot jósolnak. A drasztikus drágulás egyértelmű oka, hogy a háború következtében visszaesett az orosz és az ukrán export. A Világbank prognózisa szerint más nyersanyagok, köztük a műtrágyák, fémek és ásványok ára is emelkedni fog. A fa, a tea és a rizs ára viszont várhatóan csökkenni fog.

Nemcsak az ukrajnai takarmány jelent majd nagy kiesést, hanem a különféle magvak is. Ukrajna gabona- és olajos mag exportja több mint 80 százalékkal esett vissza a harcok miatt, amely kiesés a becslések szerint egy év alatt "10 napot" tesz ki a világ élelmiszerellátásából. Ha véget is érne a háború hamarosan, az idei évi vetés kiesését már nem lehetne pótolni.

A búza az egyik legnehezebben pótolható mezőgazdasági exportcikk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– olvasható a Bank of America kutatásában, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy a rossz időjárási viszonyok Észak-Amerikában és Kínában valószínűleg tovább súlyosbítják az ukrán készletek csökkenésének hatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?