8 °C Budapest
Happy young businessman standing at ergonomic desk in office. Male employee working at his standing desk looking at camera and smiling.

Nem tudod, mihez kezdj a megtakarításaiddal? Nagyot kaszálhatsz, ha így fekteted be!

2021. december 3. 16:14

A piac hullámzása láttán sokan gondolkodnak el mostanában azon, vajon jó helyen vannak-e megtakarításaik. Nos, a válasz nem egyszerű, de aki sikeresen menedzseli a kockázatokat, az ezekben a viharos körülmények között is szép hozamra tehet szert.

Nem könnyű mostanában eligazodni, amikor a nemzetközi és a magyar gazdaság állapota kerül terítékre. Nemrég például épp a Pénzcentrum Podcast makrogazdasági kitekintőjében is azt fejtegettük meghívott vendégeinkkel, vajon hogyan zárja az évet a magyar gazdaság, milyen folyamatok indultak el, és mire számíthatunk a következő évben.

Nos, annyi biztos, hogy a gazdasági újranyitást követően elindult egy erős kilábalási folyamat, a GDP már a második negyedévben elérte a válság előtti szintet. Ezt követte a nyár, és ősz végi hónapokban bekövetkezett megtorpanás, veszített a lendületéből a gazdaság, különösen az ipari szegmensben. Bár az év eleji növekedés meglepetést hozott, de a nyári lendületvesztéssel sem romlott a magyar gazdaság növekedési képe, így az elemzői konszenzus szerint a belső motorok működnek, és az élénkítés is folyamatos volt. Itt tartunk most.

Ebbe zavarhat bele az export-teljesítés, valamint a külső egyensúly romlása és az elszálló infláció.

A fejlett nyugati társadalom 30-40 éve nem látott ilyen inflációt, elindult egy dinamikus áremelkedés, aminek számos oka van. A kilátások borúlátóak, évtizedes inflációrekord van Magyarországon is, ami tovább növekedhet” – mondta lapunknak Madár István a Portfolio vezető elemzője, aki 7 százalék feletti inflációra számít. Az viszont már más kérdés, mindezek fényében mi várható a következő évben, mi a jellemző a régióra, és milyen gazdasági folyamatokra számíthatunk.

A növekedés tovább folytatódik, mivel a költségvetés szórja a pénzt, ami felhajtja az árakat, rontja a külkereskedelmi mérleget és növeli a gazdaságot. Jó hír, hogy a gazdasági növekedés visszatérhet a korábbi pályára, rossz hír, hogy az esetleges új kormánynak rendbe kell ráznia a költségvetést

- tette hozzá Madár István, aki elmondta, hogy azért 7 százalékos inflációra nem számítanak.

Mi lesz a megtakarításainkkal?

Befektetési szempontból a jelenlegi gazdasági helyzet, különös tekintettel az inflációra, nem feltétlenül jelent veszteséget, bizonyos eszközökkel ez kezelhető. A banki konstrukciók, de a befektetési alapok között is találni erre az esetre megfelelő megoldást, de igazán jól természetesen azok járnak, aki diverzifikálják megtakarításaikat.

A piac hullámzása láttán sokan el fognak gondolkozni azon, hogy jó helyen vannak-e megtakarításaik. Egy biztos, jobb bízni mint megijedni. Amennyiben szakértő csapatot választunk pénzügyeink kezeléséhez, sikeresen menedzselhetjük a kockázatokat.

2021 49. hetében éppen ezért tematikus cikkekkel igyekszünk majd segíteni a befektetési döntéseket. Szó lesz többek között a prémium vagyonkezelésről, az aktív vagyonkezelési szolgáltatásokról, és a komolyabb hozamot ígérő ingatlan-, és értékpapír-portfóliókról is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem