-2 °C Budapest
Happy young businessman standing at ergonomic desk in office. Male employee working at his standing desk looking at camera and smiling.

Nem tudod, mihez kezdj a megtakarításaiddal? Nagyot kaszálhatsz, ha így fekteted be!

2021. december 3. 16:14

A piac hullámzása láttán sokan gondolkodnak el mostanában azon, vajon jó helyen vannak-e megtakarításaik. Nos, a válasz nem egyszerű, de aki sikeresen menedzseli a kockázatokat, az ezekben a viharos körülmények között is szép hozamra tehet szert.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem könnyű mostanában eligazodni, amikor a nemzetközi és a magyar gazdaság állapota kerül terítékre. Nemrég például épp a Pénzcentrum Podcast makrogazdasági kitekintőjében is azt fejtegettük meghívott vendégeinkkel, vajon hogyan zárja az évet a magyar gazdaság, milyen folyamatok indultak el, és mire számíthatunk a következő évben.

Nos, annyi biztos, hogy a gazdasági újranyitást követően elindult egy erős kilábalási folyamat, a GDP már a második negyedévben elérte a válság előtti szintet. Ezt követte a nyár, és ősz végi hónapokban bekövetkezett megtorpanás, veszített a lendületéből a gazdaság, különösen az ipari szegmensben. Bár az év eleji növekedés meglepetést hozott, de a nyári lendületvesztéssel sem romlott a magyar gazdaság növekedési képe, így az elemzői konszenzus szerint a belső motorok működnek, és az élénkítés is folyamatos volt. Itt tartunk most.

Ebbe zavarhat bele az export-teljesítés, valamint a külső egyensúly romlása és az elszálló infláció.

A fejlett nyugati társadalom 30-40 éve nem látott ilyen inflációt, elindult egy dinamikus áremelkedés, aminek számos oka van. A kilátások borúlátóak, évtizedes inflációrekord van Magyarországon is, ami tovább növekedhet” – mondta lapunknak Madár István a Portfolio vezető elemzője, aki 7 százalék feletti inflációra számít. Az viszont már más kérdés, mindezek fényében mi várható a következő évben, mi a jellemző a régióra, és milyen gazdasági folyamatokra számíthatunk.

A növekedés tovább folytatódik, mivel a költségvetés szórja a pénzt, ami felhajtja az árakat, rontja a külkereskedelmi mérleget és növeli a gazdaságot. Jó hír, hogy a gazdasági növekedés visszatérhet a korábbi pályára, rossz hír, hogy az esetleges új kormánynak rendbe kell ráznia a költségvetést

- tette hozzá Madár István, aki elmondta, hogy azért 7 százalékos inflációra nem számítanak.

Mi lesz a megtakarításainkkal?

Befektetési szempontból a jelenlegi gazdasági helyzet, különös tekintettel az inflációra, nem feltétlenül jelent veszteséget, bizonyos eszközökkel ez kezelhető. A banki konstrukciók, de a befektetési alapok között is találni erre az esetre megfelelő megoldást, de igazán jól természetesen azok járnak, aki diverzifikálják megtakarításaikat.

A piac hullámzása láttán sokan el fognak gondolkozni azon, hogy jó helyen vannak-e megtakarításaik. Egy biztos, jobb bízni mint megijedni. Amennyiben szakértő csapatot választunk pénzügyeink kezeléséhez, sikeresen menedzselhetjük a kockázatokat.

2021 49. hetében éppen ezért tematikus cikkekkel igyekszünk majd segíteni a befektetési döntéseket. Szó lesz többek között a prémium vagyonkezelésről, az aktív vagyonkezelési szolgáltatásokról, és a komolyabb hozamot ígérő ingatlan-, és értékpapír-portfóliókról is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?