29 °C Budapest
Ha ezt a 4 pontot betartod, 2021-ben is kaszálhatsz a kelet-európai kötvénypiacon

Ha ezt a 4 pontot betartod, 2021-ben is kaszálhatsz a kelet-európai kötvénypiacon

2021. március 5. 14:01

Napjainkban a fejlett kötvénypiac némiképp torz képet fest, így felmerül a kérdés, vajon megéri kötvényekbe fektetni a pmegtakarításainkat? Működik a kötvénybefektetés emelkedő infláció mellett is?

A tankönyvek szerint akkor érdemes kötvényt vásárolni, ha annak kamata magasabb, mint az infláció, vagyis reálkamatot tudnak elérni a befektetők. Például, egy nemzetállam által kibocsátott kötvény esetén ha 3 százalék infláció mellett 4,5 százalék kamatot fizet a kibocsátó, akkor 1,5 százaléknyi reálkamatot érhet el a befektető.

Elsőre a matek egyszerűnek tűnik, és normál piaci körülmények között általában be is válik. De nem 2021-ben, amikor a fejlett piacok a különböző monetáris beavatkozások és intézkedések miatt a fejük tetején állnak

- hívták fel a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagban a befektetők figyelmét az Aegon Alapkezelő szakértői.

Fejlett kötvénypiac 2021-ben

Napjainkban a fejlett kötvénypiac némiképp torz képet fest az elmélethez képest:

  • A 2008-as válságból való lassú kilábalás és a hosszú időn keresztül alacsony inflációs nyomás miatt a jegybanki kamatok nagyon alacsonyan állnak.
  • A fejlett piaci államkötvények kamatait ezen felül még a QE programok is lenyomják, a negatívan kamatozó államkötvények értéke 13 ezer milliárd dollár fölött van.
  • A piaci szereplők várakozásai szerint inflációs időszak elé nézünk, ami normál esetben megemelné a jegybanki kamatokat és a rövidtávú kötvények kamatát.
  • A válságkezelés miatt azonban az országok rengeteg adósságot halmoztak fel, és többségük 2020-ban is rekord költségvetési hiánnyal zárt a koronavírus elleni intézkedések nyomán keletkezett kiadások miattA kamatkiadásokat alacsonyan tartandó a gazdaságpolitikusok vonalókodnakmagasabbra engedni a kamatokat.
  • Könnyen előfordulhat, hogy a befektetők nemhogy reálkamatot nem fognak elérni, hanem negatív reálkamattal számolhatnak majd a kötvénybefektetések után a fejlett piacokon.

"E fenti trend évekre így maradhat, ami nem jó hír a konzervatív, fejlett piacokra fókuszáló kötvénybefektetőknek. A legvalószínűbb teória szerint a rövidtávú kötvények reálkamata biztosan alacsonyan (vagy mínuszban) marad, míg a hosszútávú kötvényeknek a QE fenntartásáig teremhet csak némi babér, amíg az ki nem fullad" - teszik hozzá a szakértők.

Kötvénybefektetés a fejlődő piacokon

A feltörekvő piaci kötvények jelentős felárat kínálnak a fejlett piaci kötvényekhez képest, így a hozamok emelkedését jobb eredményekkel vészelhetik át, különösen, ha az a növekedési kilátások javulásából fakad. Emellett több ország is jóval kisebb devizaadósággal és/vagy jóval nagyobb devizatartalékkal rendelkezik mint korábban.

Szintén a fejlődő piacok mellett szól az USA részvénypiacának és a dollár árfolyamának túlértékeltsége, aminek köszönhetően a tőkeáramlás folytatódhat Amerikából a világ más régiói, különösen a fejlődő piacok felé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

High-yield bond, mint lehetőség

A jelek szerint tehát néhány fejlődő - például kelet-európai, afrikai, latin amerikai - ország magasabb kockázatú, kötvényei jelenthetik majd a megoldást az infláció elleni küzdelem során. Ezek hitelkockázata ugyan sokkal magasabb, mint a fejlett piacoké, ám a kamatfelár korrekt módon kompenzálja mindezt a befektetőknek.

A siker a részletekben rejlik

A rossz hír tehát, hogy változni fog a piac. A jó hír viszont, hogy megfelelő szakértelemmel most is teremhet babér a kötvénybefektetőknek. Ehhez azonban el kell kerülni azokat a szarvashibákat, ami a feltörekvő piacok high-yield kötvényeivel kapcsolatban felmerülhet. Íme pár jó tanács, ami érdemes kötvénybefektetőként megfogadnia:

  • Óvatosan a kockázattal! A legmagasabb kamatozású kötvények helyett inkább a kiváló kockázat/hozam arányú papírokat keresse. Az átlag feletti kamatot kínáló papírok ugyanis extrém nagy kockázatot rejthetnek magukban a fejlődő piacokon.
  • Diverzifikáljon széleskörűen! A fejlődő piaci papírok esetében még a fejlett piacokon megszokottnál is szélesebb körben érdemes megosztani a kockázatot. Ennek legjobb módja egy feltörekvő piaci kötvényalap lehet (vagy egy ilyen részesedéssel bíró vegyes alap).
  • Kerülje el az extrém hosszú lejáratú kötvényeket! Kiemelkedő kamatozást és hozamot kínálhatnak e nehéz időkben az extrém hosszú lejáratú kötvények, akár több évtizedes vagy 100 éves lejárattal. Magánbefektetőként (és a legtöbbször intézményi befektetőként is) ezeket érdemes elkerülnie, mert akár extrém árfolyamingadozással is reagálhatnak a hozamok emelkedésére.
  • Aktív stratégia, abszolút szemlélet! Ha kötvénytúlsúlyos- vagy vegyes alapon keresztül fektetne feltörekvő piaci kötvényekbe, akkor válasszon olyan befektetési alapot, ami aktív portfóliókezelést alkalmaz, és abszolút szemléletben működik. Az aktív stratégiára a gyors és hatékony reagálás miatt van szüksége, az abszolút szemléletre pedig azért, hogy ne csak az emelkedő, hanem a csökkenő vagy oldalazó árfolyamokból is profitálhasson.

Infláció elleni befektetési alapok

Amennyiben kifejezetten az infláció elleni védelemre keres megoldást, akkor érdemes egy olyan alapot választani, ami minél több eszközosztályban rendelkezik kitettséggel. Azaz tart a portfólióban nemesfémeket és egyéb árucikkeket, részvényeket, devizákat és kötvényeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 5. 10:40
A Media1 információi szerint Torkos Matild, az Index főmunkatársa betegszabadságról tért vissza, ami...
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?