Ha ezt a 4 pontot betartod, 2021-ben is kaszálhatsz a kelet-európai kötvénypiacon

Ha ezt a 4 pontot betartod, 2021-ben is kaszálhatsz a kelet-európai kötvénypiacon

2021. március 5. 14:01

Napjainkban a fejlett kötvénypiac némiképp torz képet fest, így felmerül a kérdés, vajon megéri kötvényekbe fektetni a pmegtakarításainkat? Működik a kötvénybefektetés emelkedő infláció mellett is?

A tankönyvek szerint akkor érdemes kötvényt vásárolni, ha annak kamata magasabb, mint az infláció, vagyis reálkamatot tudnak elérni a befektetők. Például, egy nemzetállam által kibocsátott kötvény esetén ha 3 százalék infláció mellett 4,5 százalék kamatot fizet a kibocsátó, akkor 1,5 százaléknyi reálkamatot érhet el a befektető.

Elsőre a matek egyszerűnek tűnik, és normál piaci körülmények között általában be is válik. De nem 2021-ben, amikor a fejlett piacok a különböző monetáris beavatkozások és intézkedések miatt a fejük tetején állnak

- hívták fel a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagban a befektetők figyelmét az Aegon Alapkezelő szakértői.

Fejlett kötvénypiac 2021-ben

Napjainkban a fejlett kötvénypiac némiképp torz képet fest az elmélethez képest:

  • A 2008-as válságból való lassú kilábalás és a hosszú időn keresztül alacsony inflációs nyomás miatt a jegybanki kamatok nagyon alacsonyan állnak.
  • A fejlett piaci államkötvények kamatait ezen felül még a QE programok is lenyomják, a negatívan kamatozó államkötvények értéke 13 ezer milliárd dollár fölött van.
  • A piaci szereplők várakozásai szerint inflációs időszak elé nézünk, ami normál esetben megemelné a jegybanki kamatokat és a rövidtávú kötvények kamatát.
  • A válságkezelés miatt azonban az országok rengeteg adósságot halmoztak fel, és többségük 2020-ban is rekord költségvetési hiánnyal zárt a koronavírus elleni intézkedések nyomán keletkezett kiadások miattA kamatkiadásokat alacsonyan tartandó a gazdaságpolitikusok vonalókodnakmagasabbra engedni a kamatokat.
  • Könnyen előfordulhat, hogy a befektetők nemhogy reálkamatot nem fognak elérni, hanem negatív reálkamattal számolhatnak majd a kötvénybefektetések után a fejlett piacokon.

"E fenti trend évekre így maradhat, ami nem jó hír a konzervatív, fejlett piacokra fókuszáló kötvénybefektetőknek. A legvalószínűbb teória szerint a rövidtávú kötvények reálkamata biztosan alacsonyan (vagy mínuszban) marad, míg a hosszútávú kötvényeknek a QE fenntartásáig teremhet csak némi babér, amíg az ki nem fullad" - teszik hozzá a szakértők.

Kötvénybefektetés a fejlődő piacokon

A feltörekvő piaci kötvények jelentős felárat kínálnak a fejlett piaci kötvényekhez képest, így a hozamok emelkedését jobb eredményekkel vészelhetik át, különösen, ha az a növekedési kilátások javulásából fakad. Emellett több ország is jóval kisebb devizaadósággal és/vagy jóval nagyobb devizatartalékkal rendelkezik mint korábban.

Szintén a fejlődő piacok mellett szól az USA részvénypiacának és a dollár árfolyamának túlértékeltsége, aminek köszönhetően a tőkeáramlás folytatódhat Amerikából a világ más régiói, különösen a fejlődő piacok felé.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

High-yield bond, mint lehetőség

A jelek szerint tehát néhány fejlődő - például kelet-európai, afrikai, latin amerikai - ország magasabb kockázatú, kötvényei jelenthetik majd a megoldást az infláció elleni küzdelem során. Ezek hitelkockázata ugyan sokkal magasabb, mint a fejlett piacoké, ám a kamatfelár korrekt módon kompenzálja mindezt a befektetőknek.

A siker a részletekben rejlik

A rossz hír tehát, hogy változni fog a piac. A jó hír viszont, hogy megfelelő szakértelemmel most is teremhet babér a kötvénybefektetőknek. Ehhez azonban el kell kerülni azokat a szarvashibákat, ami a feltörekvő piacok high-yield kötvényeivel kapcsolatban felmerülhet. Íme pár jó tanács, ami érdemes kötvénybefektetőként megfogadnia:

  • Óvatosan a kockázattal! A legmagasabb kamatozású kötvények helyett inkább a kiváló kockázat/hozam arányú papírokat keresse. Az átlag feletti kamatot kínáló papírok ugyanis extrém nagy kockázatot rejthetnek magukban a fejlődő piacokon.
  • Diverzifikáljon széleskörűen! A fejlődő piaci papírok esetében még a fejlett piacokon megszokottnál is szélesebb körben érdemes megosztani a kockázatot. Ennek legjobb módja egy feltörekvő piaci kötvényalap lehet (vagy egy ilyen részesedéssel bíró vegyes alap).
  • Kerülje el az extrém hosszú lejáratú kötvényeket! Kiemelkedő kamatozást és hozamot kínálhatnak e nehéz időkben az extrém hosszú lejáratú kötvények, akár több évtizedes vagy 100 éves lejárattal. Magánbefektetőként (és a legtöbbször intézményi befektetőként is) ezeket érdemes elkerülnie, mert akár extrém árfolyamingadozással is reagálhatnak a hozamok emelkedésére.
  • Aktív stratégia, abszolút szemlélet! Ha kötvénytúlsúlyos- vagy vegyes alapon keresztül fektetne feltörekvő piaci kötvényekbe, akkor válasszon olyan befektetési alapot, ami aktív portfóliókezelést alkalmaz, és abszolút szemléletben működik. Az aktív stratégiára a gyors és hatékony reagálás miatt van szüksége, az abszolút szemléletre pedig azért, hogy ne csak az emelkedő, hanem a csökkenő vagy oldalazó árfolyamokból is profitálhasson.

Infláció elleni befektetési alapok

Amennyiben kifejezetten az infláció elleni védelemre keres megoldást, akkor érdemes egy olyan alapot választani, ami minél több eszközosztályban rendelkezik kitettséggel. Azaz tart a portfólióban nemesfémeket és egyéb árucikkeket, részvényeket, devizákat és kötvényeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27