19 °C Budapest
Százezer magyar számláját zárolhatják a hosszúhétvégén: intézd el, amíg nem késő

Százezer magyar számláját zárolhatják a hosszúhétvégén: intézd el, amíg nem késő

2019. október 19. 10:01

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. október 31-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés sikertelensége esetén a pénzintézetek kötelesek - az adategyeztetés tényleges megvalósulásáig - zárolni az ügyfelek számláit.

Az MKB bank tájékoztatta ügyfeleit, hogy akik a fenti határidőig nem tesznek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek, azoknak - a törvény előírásainak megfelelően - 2019. november 1-jén 00:00 órától zárolják a számláját. A zárolás következtében számlájuk egyes funkciói nem lesznek elérhetőek, ezekre az MKB Bank megbízást sem személyesen, sem pedig elektronikus csatornán nem fogadhat majd be. 

Mivel november 1-je (péntek) munkaszüneti nap, így több tízezer magyar nem fog hozzáférni a hosszúhétvégén a számlájához.

Pontos adatok nincsenek arról, hány ügyfelet érint, de aki még nem végezte el az adategyeztetést, jobb ha ezt megteszi október 31-ig. Az MKB bank is arra hívta fel a figyelmet, hogy a számlazárolás feloldása érdekében adategyeztetési kötelezettségüknek legközelebb csak november 4-én (hétfőn) tudnak eleget tenni az ügyfelek a bankfiókokban. 

A kötelező adategyeztetés során:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleknek fel kell tárniuk a szervezet tényleges tulajdonosát, valamint meg kell győződniük a tényleges tulajdonos közszereplői státuszáról; 
  • lakossági ügyfeleink esetében át kell vezetni a bank által nyilvántartott személyes adatok esetleges változását, és, amennyiben még nem rendelkezik ezekkel a bank, másolatot kell készíteni az ügyfelek azonosító okmányairól, valamint, amennyiben ügyfelünk közszereplőnek minősül, erről nyilatkozatot kell tennie a bank felé.

Az adategyeztetést postai úton is el lehet végezni, viszont 2019. október 31-ét követően a számlazárolás feloldása érdekében az ügyfelek már csak személyesen járhatnak el bankfiókban, a dokumentumok elektronikus úton, vagy postán történő benyújtására nincs mód.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?