2 °C Budapest

Úgy élünk, mintha nem lenne holnap, de legalábbis nyugdíjas kor

2017. szeptember 22. 20:00

Hamarosan a kormány elé kerül a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését célzó stratégia - jelentette be a Pénztárszövetség konferenciáján Hornung Ágnes államtitkár. A konferencia előadói leginkább a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozták mind a nyugdíj, mind pedig az egészségmegőrzés vonatkozásában. A pénztári szereplők pedig leginkább a cafetéria rendszer átalakításának hatásairól beszéltek. A konferencia egyik fontos megállapítása volt, hogy a sikeres öngondoskodás, hosszú távú előtakarékosság közös felelőssége a munkavállalóknak, a munkáltatóknak és az államnak. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) friss felmérése szerint a magyar munkavállalók 70 százaléka fontosnak tartja az öngondoskodást, miközben 60 százalékuk nem pénztártag, tízből pedig csak négy megkérdezett tudta, hogy a pénztári befizetések után jelentős adókedvezményt vehet igénybe.

Egy évvel ezelőtt Pénztárszövetség tagjai még csak találgatták, hogy a rendszer módosítása milyen hatással lesz a szektorra. A félelmek nem igazolódtak be, hiszen a számok azt jelzik, hogy a pénztártagok kiálltak a rendszer mellett és folyamatosan növekedett az egyéni befizetések összege 

- mondta Kravalik Gábor az ÖPOSZ elnöke a szervezet éves konferenciáján.

A Pénztárszövetség edukációs tevékenysége sikeresnek mondható, hiszen évről évre erősödik a pénzügyi tudatosság, az igény és a hajlandóság az öngondoskodásra. Az elnök kiemelte: a nyugdíjrendszer fenntarthatósága a figyelem középpontjában van, ami jelzi a téma fontosságát és azt is, hogy az öngondoskodásra szükség van. Ugyanakkor jól látszik az is, hogy a munkavállalói oldal aktív közreműködése nélkül nem képzelhető el stabil rendszer. 

Az elnök hangsúlyozta: az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak többségét tömörítő Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) úgy látja, hogy a nyugdíj-előtakarékosság ösztönzésében kulcsszerepe van a munkáltatóknak. Nemzetközi trend, hogy az országok igyekeznek mérsékelni az állami nyugdíjkasszára nehezedő terheket, például a nyugdíjcélú megtakarításokhoz nyújtott kedvezményekkel. A munkáltatók számára biztosított kedvezmények azért is kiemelten fontosak, mert a pénztárak méretük és érettségük miatt nagyobb súlyt kaphatnak a nyugdíjrendszer és államadósság-finanszírozás fenntartásában, emellett a pénzügyi kultúra és pénzügyi tudatosság népszerűsítésében, a hosszú távú megtakarítások térnyerésében főszerepet játszhatnak különösen a fiatalok esetében. Fontos cél, hogy a munkáltatók kedvezményesen támogathassák a dolgozók pénztári tagságát, mert ez a lépés növelheti az érdeklődést a nyugdíjcélú öngondoskodással felé.

A legfrissebb felmérésünk szerint a munkavállalók 70 százaléka tartja fontosnak a megtakarítást, miközben a magyar munkavállalók 60 százaléka nem pénztártag. Szintén fontos adat, és számunkra meg is határozza a legfontosabba feladatokat, hogy 10-ből négy megkérdezett nem tudott a pénztári szolgáltatásokhoz kapcsolódó 20 százalékos, évi maximum 150 ezer forintos adókedvezményről

- hangsúlyozta Kravalik Gábor.

Hornung Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Pénztárszövetség éves konferenciáján tartott előadásában a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozta: Az államtitkár kiemelte: 

Pénzügyi döntéseinek egész életünket behálózzák: a pénzügyekben való jártasság mind egyéni, mind össztársadalmi szinten kiemelt fontosságú, hiszen segít az optimálishoz közelálló döntések meghozatalában a megtakarítások, a befektetések, a hitelek, a biztosítások, az öngondoskodás és a nyugdíj területén is.

Hozzátette, hogy a magyar állam egyik legfontosabb célkitűzése a hosszú távú öngondoskodás ösztönzése, a fiatalkori életkezdés, a család bővülése, valamint az idős korra való felkészülés segítése érdekében, továbbá, hogy hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szintén az egyéni szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, megváltozott üzleti környezet folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti a pénzügyi szektor szereplőit és az MNB-t is. A szektor előtt álló kihívások mellett ugyanakkor komoly kitörési pontjai is vannak a pénztáraknak. Ilyen az aktív vagyonkezelés, a még intenzívebb kommunikáció a tagokkal és a tagjelöltekkel, valamint a folyamatos innováció, a digitális fejlesztések dinamizálása. Az igazgató kiemelte, hogy az egyre fiatalabb, akár pályakezdő réteg elérése az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak számára is elsőrendű feladat lehet a jövőben, ez lehet a megoldás a nyugdíjra takarékoskodó hiányzó generációjának problémájára. Az öngondoskodás szempontjából ugyanis szükség van a tagok megtakarítási hajlandósága ösztönzésére.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnökségi tagja a szervezet friss felmérésének eredményeit ismertette: eszerint a nyugdíj továbbra is háttérbe szorul a megtakarításoknál, csak az ötödik megtakarítási cél. Megelőzi az előre nem látható élethelyzetek, az egészségügyi kiadások, a lakáscél és a gyermekek taníttatása. 

Szintén fontos, és figyelemfelkeltő adat, hogy a megkérdezettek ugyan 55 százalék takarékoskodik, de közülük csak minden második megkérdezettnek van a pénze nyugdíjtermékben. Jellemző az is, hogy a félretett összeg továbbra is alacsony, a megtakarítók többsége maximum tízezer forintot tesz félre erre a célra.

A kutatás fontos eredménye, hogy a nyugdíjpénztár széles körben ismert termék, amelyet a leginkább költséghatékony nyugdíjcélú megtakarítási eszköznek tartanak, de bőven van tere a pénztári megoldásokat érintő bővülésre, miközben a nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztári tagság a legnépszerűbb. Nagy Csaba hangsúlyozta: a munkáltató, a munkavállaló és az állam közös felelősségvállalása az önkéntes pénztári megtakarítások gyarapításában megkerülhetetlen: az ÖPOSZ és a Századvég közös javaslata szerint a munkáltatói befizetés utáni adóteherből az állam adójóváírásként visszaadna a munkavállaló pénztári számlájára, ha a munkavállaló is vállal egyéni befizetést. A magasabb adókedvezmény motiválná a megkérdezetteket a takarékoskodásban, bár sokan azzal sincsenek tisztában, hogy jelenleg is 20 százalék, maximum 150 ezer forint igényelhető vissza ezen a jogcímen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm