Milliárdokat nyert a lottón: magányosan, nyomorban éli életét

Milliárdokat nyert a lottón: magányosan, nyomorban éli életét

2017. március 11. 07:05

A lottónyertesekre előszeretettel gondolunk igazi szerencse fiaiként, akik a nyereménnyel a zsebükben már nyugodtan hátradőlhetnek és élvezhetik az életet. Azonban ennek sokszor egyenesen az ellenkezője igaz, és a lottónyertesek szegénységben és magányban kénytelenek tengetni életüket. Ez ellen tehet a nyertes, ehhez viszont egyrészt ki kell állni a pszichológiai nyomást, és az sem árt, ha ért egy kicsit a befektetésekhez, vagy legalább hallgat a profi szakember tanácsaira.

A lottónyertesekre a legtöbben úgy gondolnak, hogy ők a szerencse fiai és a telitalálatos szelvénnyel életük során már semmire sem lesz gondjuk. A hatalmas nyereményt azonban sokan egész egyszerűen nem tudják kezelni, így számos olyan esetet ismerünk, ahol a "szerencsés nyertesre" végül a korábbinál szegényebb sors jutott.

Íme öt nyertes, akiket teljesen kikészített a hirtelen jött gazdagság:

Néha azt kívánom, bárcsak sose nyertem volna meg a lottót

 - nyilatkozott sorsáról Nagy-Britannia legfiatalabb lottómilliomosa, Jane Park, aki mindössze 17 évesen nyert 1 millió fontot, ami több mint 350 millió forintnak felel meg mai árfolyamon számolva. A pénzből először Skóciában vet magának egy házat, de annyira magányosnak érezte magát, hogy inkább eladta az ingatlant és visszaköltözött édesanyjához. A hirtelen jött "szerencse" egyébként teljesen megrészegítette a fiatal lányt, és nála nemcsak átvitt értelemben beszélhetünk erről, az elmúlt 3 évben ugyanis már 3 alkalommal is ittasan ült volán mögé.

A tengerentúlon is számos lottónyertest készített ki a hatalmas nyeremény:

  • Bud Post 16 millió dollárt nyert még 1988-ban, a nyereményből azonban a családtagjai is részesülni akartak, nem is akár hogyan. A volt barátnője beperelte, a bátyja bérgyilkost fogadott a megölésére. Ekkora nyomás után talán nem is csoda, hogy egy évvel a nyertes számok megjátszása után már 1 millió dolláros tartozása volt a férfinek.
  • Nem járt sokkal jobban Willie Hurt sem, aki a 3 millió dolláros nyeremény átvétele után két évvel elvált, gyerekeit elvesztette. Persze ez csak még jobban megviselte pszichésen, öngyilkossággal próbálkozott, majd drogfüggő lett, amely a teljes nyereményét felemésztette.
  • 1,3 millió dollárral lett gazdagabb Denise Rose, aki a nyertes számok kihúzása után csak 11 napot várt a válókereset benyújtásával. A férje nem tudott a nyereményről, két évvel később azonban rájött a turpisságra és beperelte a nőt, a bíróság pedig minden pénzt a volt férjnek ítélt.
  • Brutális, 315 millió dolláros nyereményt zsebelhetett be a texasi lottón Andrew Whittaker. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi pénzt egész egyszerűen lehetetlen eltapsolni, a férfi azonban 4 év alatt folyamatosan kaszinókban játszotta el a pénzét.

Persze magyar példa is akad, egy hajléktalan házaspár nyert 630 millió forintot a Skandinávlottón még 2013 őszén. A nyeremény átvétele ugyan még rendben zajlott, azonban ezután kész hullámvasút lett a házaspár élete, a feleség pánikbetegsége kiújult, a férj pedig újra az alkoholhoz nyúlt.

Gyűlöltem a helyzetet, hogy egyikünk gazdag alkoholista, a másikunk gazdag pánikbeteg. Május 4-én vonult be tavaly, azóta tiszta. Novemberben ért véget a kezelés, azóta kezdenek helyrejönni a dolgaink. Most például olaszországi nyaralásra készülünk

 - mondta korábban Andraschek Anikó.

A lottónyertesek példájából is jól látszik, hogy a pénz önmagában nem boldogít. Persze, ha valaki tudja kezelni a nagy nyereménnyel járó nyomást és a befektetésekhez is ért valamennyit, akkor azért könnyebb helyzetben lehet, mint a fent említett nyertesek.

Hogyan védheti ki a nyertes az elszegényedést?

A lottónyertesekre a nyeremény átvételekor igen nagy pszichológiai nyomás helyeződik, különösen, ha a mostanihoz hasonlóan magas összegről van szó (1,88 milliárd). Ilyenkor általában több banknál érdemes számlát nyitni a főnyeremény tulajdonosának és ezekre kérni több részletben az összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankoknál egyébként nemcsak a gazdagság miatt nem kell tartani a magas díjaktól, hanem azért sem, mert ekkora összegnél már az ügyfelek a privátbanki kategóriába kerülnek, ennek keretein belül pedig egyedi díjak és ajánlatok várják őket. A privát banki belépési limitek viszont eltérőek az egyes bankoknál, van ahol már 25 millió forint megtakarítástól is egyedi ajánlatokkal várnak minket és van, ahol ehhez 300 millió forintra van szükség.

De mibe tegyük a pénzt?

A privátbanki ügyfelek egyedi ajánlatokat kapnak, amelyek jóval kedvezőbb hozammal kecsegtetnek, mint az átlagos ügyfeleknek nyújtott ajánlatok. Ennek ellenére akkor sem kellene megijednie a lottónyertesnek, ha csak az átlag bankbetét kamataiból kellene megélnie.

Mennyit kereshetünk ezzel?

  • Ha a jegybanki adatok szerinti 0,54 százalékos éves kamatozású betétbe tesszük a pénzt, akkor havi 846 ezer forint kamatból élhetünk meg.
  • Ha Kamatozó Kincstárjegyet vásárolunk (2 százalékos kamattal), akkor jóval több lesz a konyhapénz, csak a hozam havi 3,1 millió forintra rúg.
  • A 3 éves Prémium Magyar Államkötvénnyel ugyan a pénzünket le kell kötni, azonban havi szinten 5,6 millió forintot termel nekünk.
  • Befektetési alapokat hosszú távra érdemes vásárolni, azonban korábbi számításaink alapján 5 százalékos hozam sem kizárt. Ez azt jelenti, hogy havonta 7,8 millió forintból gazdálkodhatunk, ha csak a befektetésünk hozamából élünk.
  • Ha nyugdíjtermékbe fektetünk, akkor hosszútávon sem férünk hozzá a pénzünkhöz, viszont a várható magas hozamnak köszönhetően 122 millió forinttal lehetünk gazdagabbak évente.
  • Az egyik legjobb befektetés jelenleg az ingatlan. Ha lakásokat vásárolunk és kiadjuk azokat, akkor akár a 10 százalékos éves hozam sem kizárt, ez azt jelenti, hogy havi szinten 15,7 millió forintból gazdálkodhatunk. Előny a pénzügyi termékekhez képest, hogy a havonta fizetett bérleti díjnak köszönhetően az ingatlanoknál a futamidőre sem kell figyelni.

Persze nem érdemes minden hozamot felélni, mivel ha tényleg életünk végéig a befektetésünkből szeretnénk élni, akkor kalkulálni kell az inflációval is. Ha a jegybank jelenlegi, 3 százalékos inflációs céljával számolunk, akkor azt láthatjuk, hogy a befektetett tőkénk nagyjából 20 évente megfeleződik 20 évente (44 százalékot veszít értékéből).

Címlapkép: Shutterstock

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?