26 °C Budapest
Lebuktak a magyar családok: mutatjuk, hol rejtegetik a pénzüket

Lebuktak a magyar családok: mutatjuk, hol rejtegetik a pénzüket

Pénzcentrum
2016. november 10. 10:42

2013 óta közel 10 százalékkal többet tesznek félre a magyarok, ami jelentős előrelépés, ennek ellenére még mindig elégedetlenek vagyunk a megtakarítási képességeinkkel. Nem meglepő módon a bankbetét a legnépszerűbb termék, de a legnagyobb mértékben az ingatlanbefektetések növekedtek. A Corvinus egyetem tanára elmondta, hogy miért nem teszünk félre elég pénzt havonta.

Ötből négy magyar fontosnak tartja a megtakarítást, azonban a magyarok fele szerint nem tud annyit félre tenni, mint amennyit kellene. A legnépszerűbb cél a váratlan helyzetekre takarékoskodás és a nyugdíjra való felkészülés.

A családról való gondoskodás nagyon fontos motiváció

- mondta Harmati László, az Erste lakossági vezérigazgató helyettese. Ötből négyen emiatt takarékoskodnak. A legtöbben a nagy kiadásokra tesznek félre, ami érthető, viszont a magyarok több mint harmada nem gondol arra, hogy az alapvető termékek vásárlásakor nem kell gondolnia a pénzre. Ezzel egyébként a régióban a legalacsonyabb az arány, a környező országokban szinte kivétel nélkül 50 százalék felett ez az arány.

Az átlagos havi megtakarítás összege a 2013-as 14 769 forintról 16 148 forintra nőtt,

 ez 9,3 százalékos növekedést jelent, lényeges, hogy ez idő alatt az pénzromlás nulla közeli volt, így ennek többsége reálnövekedés. A havonta félretett pénz szempontjából egyébként a régióban aránylag hátul helyezkedünk el.

Az Erste felmérése kitért arra is, hogyan faragják le a magyarok a havi kiadásaikat, 82 százalék kétszer meggondolja, mire költ és 61 százalék inkább diszkont boltokban vásárol, ezzel spórol.

Mibe tesszük a pénzünket?

Érdekes, hogy míg Csehországban a hosszútávú megtakarítási formákat részesítik előnybe, addig hazánkban inkább a rövidtávú, könnyen hozzáférhető megtakarítások a népszerűek:

  • Bankbetétbe a magyarok negyede,
  • Életbiztosításba 24 százaléka,
  • Lakástakarék pénztárba pedig 12 százalék tesz pénzt.

Emellett az ingatlan befektetés is két és félszeresére nőtt, így jelenleg 5 százalékon áll. Érdekes egyébként, hogy a készpénzbe már kevésbé tesznek pénzt, de még így is az egyik legnépszerűbb így takarékoskodni. A magyarok még mindig a biztonságra törekszenek, 82 százalék nem akar kockázatot vállalni. Ez egyébként összefügg a pénzügyi ismeretek mértékével is.

Az alacsony hozamkörnyezet is hatással volt a megtakarításokra, a biztosításokba keveset tettünk, viszont sokan az értékpapírokat, elsősorban az állampapírokat és a befektetési alapokat választották a korábbi takarékossági termékük helyett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miért nem tudunk eleget félretenni?

Ahogy arra korábban kitértünk, a magyarok fele nem elégedett azzal, hogy mennyit tud félretenni havonta. Ennek oka elsősorban a tanult tehetetlenség, aminek lényege, hogy az öngondoskodás, illetve annak hiánya a neveltetésünktől függ.

Kockázatkerülő helyett veszteségkerülés jellemző az emberekre, a megtakarítás kiválasztásánál nem a racionális érvek hatnak ránk elsősorban, hanem az érzelmi döntések - mondta Varga Zalán, az Erste értékesítési igazgatója. Ebben (többek között) a korábbi hozamok jelentősen befolyásolnak minket.

Ez jól látható a befektetési alapok népszerűségében is:

  • 2013 végén a kötvény alapok,
  • 2014 elején az abszolút hozamú alapok,
  • 2014 végén a vegyes alapok,
  • 2015-ben pedig az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek.

A magánnyugdíjpénztárak államosítása megrendítette a bizalmat, így sokan emiatt nem tesznek félre.

A bankokban viszont nagy a bizalma a magyaroknak, így az ő felelősségük a megtakarítás fontosságának terjesztése

- mondta Síklaki István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Persze ehhez saját elhatározás is kell, amit az agyban található

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 08:22
Az egyórás filmbl kiderül, hogyan dolgoztak a választások eltti idszakban, vagy épp hogyan dilemmázt...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43