2 °C Budapest
Jómódban él nyugdíjasként a magyar színészlegenda: elárulta, miből

Jómódban él nyugdíjasként a magyar színészlegenda: elárulta, miből

2016. október 6. 16:02

Bár a magyarok többsége tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis nagyon kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre. Ezzel szemben Szombathy Gyulának, a 71 éves Jászai Mari-díjas magyar színművésznek szinte biztosan nincsenek anyagi gondjai, hiszen, ahogy ő mondja: "van tartalékunk".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szombathy Gyula színművészt már többször is jelölték Kossuth-díjra, ám ezt a címet még nem sikerült megszereznie. Helyette azonban már a Jászai Mari-díjat, az érdemes és a kiváló művész díjat is kiérdemelte a színész, aki Hot! magazinnak adott interjújában a megtakarításairól is ejtett néhány szót.

Tréfásan azt szoktam mondani, hogy nem ittam el mindent, amit kerestem, csak a felét, van tartalékunk

- nyilatkozta a lapnak a színész.

A színművész egyébként most tervezi a regenerálódás időszakát, de később majd, ha ritkán is, de láthatjuk még a színpadon.

Kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre

Szombathy Gyulával ellentétben a magyarok közül nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas évekre. Egyes felmérések szerint

a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

Persze az átlagfizetésekből nem könnyű megtakarítani, de akad néhány praktika, amit érdemes megfogadnunk, hogy nyugdíjasként jómódban élhessünk. Mutatjuk a Pénzcentrum tippjeit.

Olcsóbb lakhatás, olcsóbb autók

A legtöbbet az autón és a lakáson lehet spórolni, sokaknak már ebből is összejöhet a nyugdíj-megtakarításhoz elegendő pénz. A lakásválasztáskor érdemes törekedni arra, hogy ne vásároljunk a lehetőségeinknél nagyobb lakást. Ez ugyanis nemcsak egyszeri kiadás, hanem a fenntartása is magasabb, mint egy kisebb otthonnak, a fűtést (és társasháznál a közös költséget) ugyanis a lakás mérete befolyásolja.

Autóvásárlásnál sem feltétlenül kell a bőrülésre elkölteni több százezer forintot. Új autó helyett érdemes lehet az egy-két éves autók közül válogatni, ezek ugyanis sokszor harmadával olcsóbbak az újnál. Ha mindenképp újat szeretnénk, akkor válogassunk a szalonban kiállított darabokból, ezek általában kedvezményesen vásárolhatók meg.

Mégsem a biztonságos konstrukció a legjobb?

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál lehetőségünk van egy magasabb hozammal kecsegtető, kockázatosabb portfóliót választani. A nyugdíjbiztosításnál az eszközalapokból álló portfóliót a tanácsadónkkal közösen alakíthatjuk ki, itt lehetőségünk van arra, hogy valamivel több pénzt tegyünk kockázatosabb alapokba. Ha nagyobb kockázatot vállalunk, akkor pedig már hamarabb is összejöhet az az összeg, amit a nyugdíjas éveinkre tennénk félre.

Fektessünk az egészségünkbe

Az egyik legjelentősebb kiadás az egészségügy lehet, sőt ha megbetegszünk, kiesünk a munkából és így a fizetésünk is alacsonyabb lehet. Érdemes tehát úgy "befektetni" az egészségünkbe, hogy egészségesebben élünk:

  • Egészséges, otthon készült ételeket fogyasztunk,
  • Leszokunk a káros szenvedélyekről, de legalábbis csökkentjük az alkoholfogyasztást/elszívott cigaretták számát.

Mivel egy komoly betegség hosszú időre munkaképtelenné tehet, ráadásul a különleges gyógymódoknak köszönhetően sokba is kerülnek (pl: rehabilitációs intézmények), ezért ezzel akár milliókat is megtakaríthatunk.

Az egészséghez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Szinte mindegy, hogy milyen formáját választjuk, jól járhatunk vele, mivel nemcsak a testünket frissíti fel, hanem a stressz oldására is kiválóan alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09