26 °C Budapest
Jómódban él nyugdíjasként a magyar színészlegenda: elárulta, miből

Jómódban él nyugdíjasként a magyar színészlegenda: elárulta, miből

2016. október 6. 16:02

Bár a magyarok többsége tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis nagyon kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre. Ezzel szemben Szombathy Gyulának, a 71 éves Jászai Mari-díjas magyar színművésznek szinte biztosan nincsenek anyagi gondjai, hiszen, ahogy ő mondja: "van tartalékunk".

Szombathy Gyula színművészt már többször is jelölték Kossuth-díjra, ám ezt a címet még nem sikerült megszereznie. Helyette azonban már a Jászai Mari-díjat, az érdemes és a kiváló művész díjat is kiérdemelte a színész, aki Hot! magazinnak adott interjújában a megtakarításairól is ejtett néhány szót.

Tréfásan azt szoktam mondani, hogy nem ittam el mindent, amit kerestem, csak a felét, van tartalékunk

- nyilatkozta a lapnak a színész.

A színművész egyébként most tervezi a regenerálódás időszakát, de később majd, ha ritkán is, de láthatjuk még a színpadon.

Kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre

Szombathy Gyulával ellentétben a magyarok közül nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas évekre. Egyes felmérések szerint

a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

Persze az átlagfizetésekből nem könnyű megtakarítani, de akad néhány praktika, amit érdemes megfogadnunk, hogy nyugdíjasként jómódban élhessünk. Mutatjuk a Pénzcentrum tippjeit.

Olcsóbb lakhatás, olcsóbb autók

A legtöbbet az autón és a lakáson lehet spórolni, sokaknak már ebből is összejöhet a nyugdíj-megtakarításhoz elegendő pénz. A lakásválasztáskor érdemes törekedni arra, hogy ne vásároljunk a lehetőségeinknél nagyobb lakást. Ez ugyanis nemcsak egyszeri kiadás, hanem a fenntartása is magasabb, mint egy kisebb otthonnak, a fűtést (és társasháznál a közös költséget) ugyanis a lakás mérete befolyásolja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Autóvásárlásnál sem feltétlenül kell a bőrülésre elkölteni több százezer forintot. Új autó helyett érdemes lehet az egy-két éves autók közül válogatni, ezek ugyanis sokszor harmadával olcsóbbak az újnál. Ha mindenképp újat szeretnénk, akkor válogassunk a szalonban kiállított darabokból, ezek általában kedvezményesen vásárolhatók meg.

Mégsem a biztonságos konstrukció a legjobb?

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál lehetőségünk van egy magasabb hozammal kecsegtető, kockázatosabb portfóliót választani. A nyugdíjbiztosításnál az eszközalapokból álló portfóliót a tanácsadónkkal közösen alakíthatjuk ki, itt lehetőségünk van arra, hogy valamivel több pénzt tegyünk kockázatosabb alapokba. Ha nagyobb kockázatot vállalunk, akkor pedig már hamarabb is összejöhet az az összeg, amit a nyugdíjas éveinkre tennénk félre.

Fektessünk az egészségünkbe

Az egyik legjelentősebb kiadás az egészségügy lehet, sőt ha megbetegszünk, kiesünk a munkából és így a fizetésünk is alacsonyabb lehet. Érdemes tehát úgy "befektetni" az egészségünkbe, hogy egészségesebben élünk:

  • Egészséges, otthon készült ételeket fogyasztunk,
  • Leszokunk a káros szenvedélyekről, de legalábbis csökkentjük az alkoholfogyasztást/elszívott cigaretták számát.

Mivel egy komoly betegség hosszú időre munkaképtelenné tehet, ráadásul a különleges gyógymódoknak köszönhetően sokba is kerülnek (pl: rehabilitációs intézmények), ezért ezzel akár milliókat is megtakaríthatunk.

Az egészséghez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Szinte mindegy, hogy milyen formáját választjuk, jól járhatunk vele, mivel nemcsak a testünket frissíti fel, hanem a stressz oldására is kiválóan alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?