Hivatalos: hamarosan új bankjegyeket vezetnek be Magyarországon

Hivatalos: hamarosan új bankjegyeket vezetnek be Magyarországon

2016. augusztus 17. 05:33

Az idei év végéig fizethetünk a 2015 előtt készült húszezresekkel; 2017 tavaszán pedig a két-, illetve ötezresekkel folytatódik a bankjegycsere-program Magyarországon. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól muzsikálnak, a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, alig fél év múlva debütálnak a legújabb papírcímletek Magyarországon.

"A következő megújult címletek, a 2000 és 5000 forintosok 2017 tavaszán, a készpénzforgalom működésében meghatározó szerepet betöltő automaták, gépek felkészítését követően kerülnek majd kibocsátásra"

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

És hogy miért ezek a címletek jönnek? Nos, a forintbankjegyek 2018-ig tartó, korszerűsítést célzó cseréjének ütemezésével, azon belül a címletek sorrendjével kapcsolatban a jegybank hozzáfűzte, hogy a cserét "az optimális készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás összhangjának figyelembe vételével" folytatják.

A soron lévő címlet(ek) várható költségeivel kapcsolatban pedig mindössze annyit árultak el, hogy az előzőkben említett okok, így a készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás miatt

a jegybanknak a cserétől függetlenül is folyamatosan jelentkeznek a bankjegyek gyártatásával kapcsolatos ráfordításai, amelyek a csere időszakában kb. 30-40%-kal emelkedhetnek. A cserefolyamat első két címlete (a 10 000 és a 20 000 forintos) a forgalomban lévő forint bankjegyek közel 65%-át teszi ki. A további 4 címlet a fennmaradó 35%-on osztozik, így a cseréjükkel kapcsolatos címletenkénti ráfordítások is csökkennek a következő két évben.

Habár az MNB-től pontos összeget tehát nem tudtunk meg, korábbi lapértesülések arról szóltak, hogy a teljes átállás, vagyis

az összes címlet cseréje nettó 15-20 milliárd forintba kerül.

Az ezres, ötszázas marad a végére

Mint ismert, 2014 decemberében, a tízezresekkel kezdődött meg a korszerűbb forintbankjegyek kibocsátása, majd egy évre rá a húszezres címletek debütáltak, míg az MNB-től származó friss információink szerint jövő tavasszal a 2000 és 5000 forintosokkal folytatódik a sor. Tehát a program utolsó részére maradtak a legkisebb címletek, azaz az ezresek és az ötszázasok.

A legfontosabb céldátum 2018, amikor is az utolsó címlet cseréjét követően elérhető lesz az a készpénzciklus valamennyi szereplője részéről kívánatos, optimális helyzet, amikor már csak az új, fejlesztett bankjegyek lesznek forgalomban. Ez kedvező mind a lakosság, mind pedig az elmúlt kb. másfél évtizedben jelentős automatizáláson keresztülment professzionális szereplők számára is

- emelte ki megkeresésünkre az MNB.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Év végéig fizethetünk a régi húszezresekkel!

2016. december 31-én az MNB bevonja a forgalomból a régi (2015 előtt gyártott) 20 000 forintosokat. Ez azt jelenti, hogy a hétköznapi vásárlásaink során december végéig fizethetünk a régi változatú húszezresekkel. Fontos, hogy ezt követően ezek a bankjegyek nem veszítik el értéküket és mindenkinek még hosszú ideig lesz lehetősége az esetleg nála maradt régi bankjegyeket újra cserélni. A kereskedelmi bankok és a Posta pénztárai december 31-ét követően még 3 évig, a Jegybank pedig 20 évig, azaz 2037-ig cseréli díjmentesen törvényes fizetőeszközre a bevont régi húszezreseket.

Te kis hamis...

Habár sokáig az (is) terjedt a közösségi portálokon, hogy a készpénzcserét igazából az motiválta, hogy Matolcsy György jegybankelnök kézjegye kerülhessen a bankjegyekre, ennek a pletykának - bár megmosolyogtató - természetesen nem sok alapja van. A hivatalos kommunikáció szerint

a csere az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt.

Noha a hamisításból eredő veszteségek korábban is elhanyagolhatóak voltak, az már a cserefolyamat közepén kijelenthető, hogy az új címleteket jóval nehezebb hamisítani. Az MNB legfrissebb adatai szerint a forint bankjegyek hamisítása az elmúlt egy év során 26 százalékos csökkenést mutat, mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

A lefoglalt hamisítványok zöme a "régi" forintcímletekből kerül ki, minőségüket jellemzi, hogy egyszerű irodai sokszorosító eszközökkel (fénymásoló, printer) készültek.

- tette hozzá a Jegybank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?