Hivatalos: hamarosan új bankjegyeket vezetnek be Magyarországon

Hivatalos: hamarosan új bankjegyeket vezetnek be Magyarországon

2016. augusztus 17. 05:33

Az idei év végéig fizethetünk a 2015 előtt készült húszezresekkel; 2017 tavaszán pedig a két-, illetve ötezresekkel folytatódik a bankjegycsere-program Magyarországon. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól muzsikálnak, a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, alig fél év múlva debütálnak a legújabb papírcímletek Magyarországon.

"A következő megújult címletek, a 2000 és 5000 forintosok 2017 tavaszán, a készpénzforgalom működésében meghatározó szerepet betöltő automaták, gépek felkészítését követően kerülnek majd kibocsátásra"

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

És hogy miért ezek a címletek jönnek? Nos, a forintbankjegyek 2018-ig tartó, korszerűsítést célzó cseréjének ütemezésével, azon belül a címletek sorrendjével kapcsolatban a jegybank hozzáfűzte, hogy a cserét "az optimális készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás összhangjának figyelembe vételével" folytatják.

A soron lévő címlet(ek) várható költségeivel kapcsolatban pedig mindössze annyit árultak el, hogy az előzőkben említett okok, így a készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás miatt

a jegybanknak a cserétől függetlenül is folyamatosan jelentkeznek a bankjegyek gyártatásával kapcsolatos ráfordításai, amelyek a csere időszakában kb. 30-40%-kal emelkedhetnek. A cserefolyamat első két címlete (a 10 000 és a 20 000 forintos) a forgalomban lévő forint bankjegyek közel 65%-át teszi ki. A további 4 címlet a fennmaradó 35%-on osztozik, így a cseréjükkel kapcsolatos címletenkénti ráfordítások is csökkennek a következő két évben.

Habár az MNB-től pontos összeget tehát nem tudtunk meg, korábbi lapértesülések arról szóltak, hogy a teljes átállás, vagyis

az összes címlet cseréje nettó 15-20 milliárd forintba kerül.

Az ezres, ötszázas marad a végére

Mint ismert, 2014 decemberében, a tízezresekkel kezdődött meg a korszerűbb forintbankjegyek kibocsátása, majd egy évre rá a húszezres címletek debütáltak, míg az MNB-től származó friss információink szerint jövő tavasszal a 2000 és 5000 forintosokkal folytatódik a sor. Tehát a program utolsó részére maradtak a legkisebb címletek, azaz az ezresek és az ötszázasok.

A legfontosabb céldátum 2018, amikor is az utolsó címlet cseréjét követően elérhető lesz az a készpénzciklus valamennyi szereplője részéről kívánatos, optimális helyzet, amikor már csak az új, fejlesztett bankjegyek lesznek forgalomban. Ez kedvező mind a lakosság, mind pedig az elmúlt kb. másfél évtizedben jelentős automatizáláson keresztülment professzionális szereplők számára is

- emelte ki megkeresésünkre az MNB.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Év végéig fizethetünk a régi húszezresekkel!

2016. december 31-én az MNB bevonja a forgalomból a régi (2015 előtt gyártott) 20 000 forintosokat. Ez azt jelenti, hogy a hétköznapi vásárlásaink során december végéig fizethetünk a régi változatú húszezresekkel. Fontos, hogy ezt követően ezek a bankjegyek nem veszítik el értéküket és mindenkinek még hosszú ideig lesz lehetősége az esetleg nála maradt régi bankjegyeket újra cserélni. A kereskedelmi bankok és a Posta pénztárai december 31-ét követően még 3 évig, a Jegybank pedig 20 évig, azaz 2037-ig cseréli díjmentesen törvényes fizetőeszközre a bevont régi húszezreseket.

Te kis hamis...

Habár sokáig az (is) terjedt a közösségi portálokon, hogy a készpénzcserét igazából az motiválta, hogy Matolcsy György jegybankelnök kézjegye kerülhessen a bankjegyekre, ennek a pletykának - bár megmosolyogtató - természetesen nem sok alapja van. A hivatalos kommunikáció szerint

a csere az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt.

Noha a hamisításból eredő veszteségek korábban is elhanyagolhatóak voltak, az már a cserefolyamat közepén kijelenthető, hogy az új címleteket jóval nehezebb hamisítani. Az MNB legfrissebb adatai szerint a forint bankjegyek hamisítása az elmúlt egy év során 26 százalékos csökkenést mutat, mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

A lefoglalt hamisítványok zöme a "régi" forintcímletekből kerül ki, minőségüket jellemzi, hogy egyszerű irodai sokszorosító eszközökkel (fénymásoló, printer) készültek.

- tette hozzá a Jegybank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?