23 °C Budapest
Jövőre mindenki ezt fogja keresni: megvan 2016 slágere

Jövőre mindenki ezt fogja keresni: megvan 2016 slágere

2015. október 27. 06:04

Az év végén sokakban felmerül a kérdés: hova tegyem az idén összegyűjtött pénzemet, milyen megtakarítást indítsak a fizetésemelésből? Családonként eltérhet ugyan, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb megtakarítási forma, ezért összeszedtük miből érdemes válogatni. Mivel kaphatunk állami támogatást, és mivel érhetünk el garantált hozamot?

Az év vége felé sokan gondolkoznak azon, hova tehetik az év során összespórolt pénzüket, vagy már a fizetésemelés, illetve az év végi bónusz befektetésén törik a fejüket.

Lakástakarékpénztár

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma Magyarországon a lakás takarékpénztári (LTP) befizetés, főleg a 30 százalékos állami jóváírás vonzó a termékben. A jóváírást minden befizetés után megkapjuk a számlára, vagyis a megtakarított összeg növekszik ennek köszönhetően.

Az LTP esetén érdemes a rövidebb futamidejű megtakarítást választani, mivel ezek magasabb hozammal kecsegtetnek, egy négy éves konstrukcióval akár 10 százalék felett is kaszálhatunk.

Bankbetét

A rövid távú megtakarításokra és a vésztartalékok tárolására a magyarok még mindig a bankbetéteket részesítik előnyben. Az alacsony jegybanki alapkamat miatt a pénzünk ugyan elég keveset gyarapszik, ha betétben tartjuk, az új betétek átlagos kamatszintje jelenleg 0,88 százalékos (a jegybanki adatok szerint.)

Ennek ellenére a könnyű hozzáférhetőség miatt (a netbankon keresztül feltört betét akár azonnal utalható) és a biztonság miatt nem csoda, hogy az elmúlt egy évben a betéti állomány nem csökkent hazánkban, sőt, apró növekedést mutatott.

TBSZ

A tartós befektetési/betéti szerződés (TBSZ) már régóta kedvelt megtakarítási forma, mivel adó- és járulékkedvezményt kaphatunk megtakarításainkra, ha ilyen számlán gyűjtjük félretett forintjainkat. Két fajtája van a TBSZ-nek:

  • A betéti számlán hosszú futamidejű (3 és 5 éves) bankbetéteket köthetünk le
  • A befektetési számlára értékpapírokat vásárolhatunk (állampapírok, befektetési alapok, részvények)

Három év után a TBSZ-en megtakarított pénzünket egészségügyi hozzájárulás (EHO) nélkül (6 százalék) és 16 százalék helyett 10 százalékos kamatadó megfizetése mellett vehetjük fel. Ha további két évet várunk, akkor pedig a kamatadót is elfelejthetjük.

Állampapír

Aki állampapírba szeretné fektetni a pénzét, annak számtalan lehetősége van válogatni az értékpapírok között. Három hónap és 15 év közötti futamidők közül válogathatunk, ráadásul lakossági állampapírok közül is válogathatunk. A rövid futamidejű állampapírokkal akár a bankbetétünket is kiválthatjuk, míg a több éves konstrukciók a hosszú távú megtakarításokat helyettesíthetik.

Az állampapírok egészségügyi hozzájárulás mentes hozamot biztosítanak, ráadásul, ha TBSZ-re vesszük meg, akkor a kamatadót is megúszhatjuk. Ez utóbbi egyébként kiváló párosítás lehet a Bónusz Magyar Államkötvénnyel (BMÁK) és a Prémium Magyar Államkötvénnyel (PMÁK), ugyanis ezek futamideje megegyezik (illetve közel megegyezik) a TBSZ futamidejével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyugdíj

Hazánkban három kifejezetten nyugdíj célra fordítható megtakarítást indíthatunk:

  • Önkéntes nyugdíjpénztárt (ÖNYP),
  • Nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) és
  • Nyugdíjbiztosítást.

Mindhárom esetében a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk az államtól, ami jelentősen megdobja a félretett összeg hozamát. A három termék között a legjelentősebb különbség a befektetés kezeléséből adódik:

  • Az ÖNYP-nél a belépéskor kell választanunk egy portfóliót, amit ezután teljes mértékben a pénztár kezel, így akár évekig, évtizedekig sem kell a pénzt mozgatnunk.
  • A nyugdíjbiztosításnál egy tanácsadó segít eligazodni, hogy melyik eszközalapok közül érdemes választanunk.
  • A NYESZ-ek esetében a befektetés kezelése teljes mértékben a mi dolgunk, a számlára vehetünk állampapírokat, részvényeket és befektetési alapokat egyaránt.

Életbiztosítás

Az életbiztosítással egybekötött megtakarításoknak (a nyugdíjbiztosítás is egy speciális formája) két típusuk létezik:

  • Befektetési egységekhez kötött (unit linked)
  • Klasszikus, fix hozamú

Míg az előbbinél a pénzünket eszközalapokba fektethetjük egy tanácsadó segítségével, addig az utóbbi fix, a biztosító által meghatározott garantált hozamot biztosít.

Az életbiztosítások jellemzően hosszú tartamú, akár 15-20 évre szóló megtakarítások. Ezért, ha a tartam lejárata előtt (vagy teljes életre szóló terméknél a költségek levonása előtt) megszűntetjük a biztosításunkat, akkor könnyen lehet, hogy kevesebb pénzt kapunk vissza, mint amennyit korábban befizettünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?