23 °C Budapest
Veszélyesek a balatoni ATM-ek? Miért figyelik őket a rendőrök?

Veszélyesek a balatoni ATM-ek? Miért figyelik őket a rendőrök?

2015. május 28. 05:51

Bár nincsenek bankkártyás visszaélések a Balatonnál, a rendőrök mégis kiemelten ellenőrzik az ATM-eket - eginkább azért, hogy ne is legyenek. Egy program keretében együtt járóröznek a bankok biztonsági szakembereivel, szétnéznek a pénzkiadó automatáknál, és speciális képzést is kapnak. De miért különleges terep a magyar tenger partja a csalók számára, és kell-e jobban vigyáznunk ott a bankkártyánkra?

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly decemberben indította el ATM biztonsági programját, amihez több pénzintézet is csatlakozott. A program legfontosabb eleme, hogy a bankok biztonsági szakemberei a rendőrökkel együtt ellenőrzik a kültéri bankautomatákat.

Konkrétan a rendőrök kezdeményezték, hogy a járőrök mellett a bankok, takarékszövetkezetek biztonsággal foglalkozó munkatársai is részt vegyenek a bankautomaták rendszeres ellenőrzésében azért, hogy a készülékre esetlegesen felszerelt eszközöket felfedezzék, illetve megelőzzék az ilyen kütyük elhelyezését.

Jönnek a turisták, jönnek a bűnözők is?

Az idegenforgalmi szezon közeledtével az elmúlt napokban Veszprémben és a Balaton-parton ellenőriztek a szakemberek és a rendőrök. Mint azt a Pénzcentrum a megyei rendőr-főkapitányságtól megtudta, több mint 20 kültéri automatát vizsgáltak, de egyiknél sem találtak bűncselekményre utaló jeleket, így eljárás sem indult. Az ellenőrzéseket folytatni fogják: a rendőrök speciális képzést kapnak, az idegenforgalmi szezonban a Balaton-parton, havonta legalább egyszer megismétlik a vizsgálatot. 

A bankkártyahasználat terjedésével az automaták biztonsága is kiemelt figyelmet kapott a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységében. Különösen az olyan bűncselekmények megelőzése a program célja, amelyeket a bűnözők az automatákra felszerelt, az eredetihez megtévesztésig hasonló technikai eszközök - például kártyaleolvasók, rejtett kamerák - felszerelésével követnek el.


A program érdekessége, hogy a veszprémi rendőrök nem találkoztak az ATM-eket érintő esetekkel az elmúlt évben, a program célja kizárólag a megelőzés, hogy az országban máshol előforduló hasonló cselekményeket megelőzzék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyári szezonban a Balatonhoz látogató turisták száma megsokszorozódik, ezzel együtt nő a készpénzfelvételek száma is, így elvileg nagyobb eséllyel lesznek áldozatai az ATM-ek trükkös csalóinak - tudtuk meg a rendőr-főkapitányágtól.

Mire figyeljünk?

A veszprémi rendőrök azt tanácsolják,

  • mindig tartsuk felügyelet alatt bankkártyánkat,
  • ne tartsuk együtt bakkártyánkat és PIN kódunkat,
  • soha senkinek ne adjuk meg PIN kódunkat,
  • senkit ne kérjünk meg készpénzfelvételre úgy, hogy odaadjuk neki kártyánkat és a PIN-kódunkat
  • ha elveszítjük bankkártyánkat, azonnal tiltassuk le,
  • ha valami rendelleneset látunk az ATM-en, vagy megrongálták azt, ne vegyünk fel belőle készpénzt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?