14 °C Budapest

Ezt tízből kilencen elrontják bankváltásnál: mégsem olyan egyszerű?

Pénzcentrum
2014. július 8. 05:30

Vannak, akik a dráguló banki költségek miatt keresnek mostanában új pénzintézetet, míg másoknak a bankja mondta fel a szerződést. Éppen ezekre az esetekre vezették be az egyszerűsített bankváltás folyamatát, hogy ne tartson hónapokig az ügyintézés. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy valóban lehet-e egyszerű a bankváltás, valamint cikkünkből az is kiderül, hogy mik lehetnek a buktatók.

A tranzakciós illeték bevezetése után a lakosság pénzforgalmi költségei jelentős mértékben, közel 60 százalékkal növekedtek a tavalyi évben. Valószínűleg ez a drágulás is nagy szerepet játszik abban, hogy az ügyfelek folyamatosan mondják fel számláikat: csak az idei év első három hónapjában több mint százezer bankszámla "tűnt el" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint.

Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik nem szüntetnek meg végleg minden bankkapcsolatot, hanem olcsóbb számlát keresnek. Akadnak olyanok is, akiknek éppen a bankjuk mondta fel a szerződésüket: számos Citibank ügyfél kapott az elmúlt hetekben-hónapokban felmondó levelet a pénzintézettől, melyben jelezték, hogy 60 napja van új bankot találni. Elméletileg az ilyen bankváltási procedúrákat lenne hivatott megkönnyíteni az MNB által 2009-ben bevezetett egyszerűsített bankváltási folyamat. Ennek az lenne a lényege, hogy az ügyfél helyett az új bank elintéz minden szükséges feladatot a régi bankkal: csoportos beszedési megbízások, állandó átutalások áthozatala. Ehhez pedig elég lenne egy formanyomtatványt kitölteni és az új pénzintézetnél ezt leadni.

Egyszerűrített bankváltás bonyolultan

Habár kétségkívül nagy segítség lenne, ha nem lenne szükség a régi és az új bankban is személyes ügyintézésre, és csak egy papír kitöltésével el lehetne mindent intézni. A tapasztalatok szerint azonban a kényelmesnek és egyszerűnek tűnő szolgáltatás mégsem olyan népszerű.  Az Erste Banknál új számlát nyitók mindössze egy százaléka származik egyszerűsített bankváltásból. A Budapest Bank pedig idén százas nagyságrendben kezel bankváltásokat, ez pedig minimális mennyiséget jelent az új számlanyitásokhoz képest - tudtuk meg a pénzintézettől.

A legfontosabb változások - például az állandó átutalási megbízások átkerülése az új bankhoz - a bankváltások felénél gond nélkül megtörténnek. A bankváltás akkor mondható sikeresnek, ha a régi bank bezárta az ügyfél számláját, ez pedig csak az esetek 2 százalékában teljesül - mondta el a Budapest Bank a Pénzcentrum.hu-nak. Gyakori például, hogy az előző számlához bankkártya is kapcsolódik, amelyet az ügyfél nem adott le a számlazáráskor, de megakaszthatja a folyamatot az ügyfél-azonosítás sikertelensége is, ha az ügyfél nem megfelelő módon ír alá, vagy a régi bankjánál nem jelentette be bizonyos adatainak (pl. okmányszám) megváltozását. Az Erste Bank is úgy tapasztalja, hogy az egyszerűsített bankváltás elutasításának két leggyakoribb oka az eltérő aláírás és a megváltozott személyi igazolvány (vagy más azonosító okmány) szám.

Mikor nem mondható fel a bankszámlaszerződés?
  • Társtulajdonos kapcsolódik a számlához, és ő nem kezdeményezte a bankváltást
  • Bankkártya vagy hitelkártya kapcsolódik a számlához, illetve a dombornyomott kártya megszüntetésére 30 napon belül kerül sor
  • A számla egyenlege negatív vagy betétlekötés van a számlán
  • Élő elektronikus banki szolgáltatás kapcsolódik a számlához (például internetbank)
  • Élő SMS szerződése, széfbérleti szerződése, postafiók szolgáltatása van a tulajdonosnak
  • Vitás tranzakció rendezése, ügyfélpanasz kivizsgálása van folyamatban
  • A számla egyenlegét részben vagy egészben zárolták
  • Élő folyószámlahitel szerződés kapcsolódik a számlához
  • A bankszámlához hiteltörlesztésre vonatkozó megbízás kapcsolódik

Aki bankkártyával vagy elektronikus szolgáltatásokkal rendelkezik a régi bankjánál, az is élhet a bankváltás lehetőségével, hiszen az érvényben lévő megbízások így is átkerülnek az új bankhoz. A régi banknál lévő számlát azonban ezekben az esetekben nem lehet automatikusan bezárni, így ezt külön kell kérnie az ügyfélnek - mondta el a Budapest Bank lapunknak. Ez azt jelenti tehát, hogy ha bankkártyával vagy SMS-szolgáltatással, esetleg folyószámlahitellel is rendelkezünk, akkor mindenképpen be kell majd fáradnunk a régi fiókunkba is. Ugyanígy megnehezíti a folyamatot, ha társtulajdonos is kapcsolódik a bankszámlához, vagy ha negatív a számla egyenlege. Tehát a személyes ügyintézés egyelőre úgy tűnik, megkerülhetetlen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Sokat bukhat az ingyenes készpénzfelvételen, aki erre nem figyel

Ráadásul pár hónapig még valamire kell a bankváltóknak kiemelten figyelniük: nemcsak a számalához kapcsolódó szolgáltatásokat kell ugyanis külön-külön lemondani, de bizony még az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó nyilatkozatunkat is előbb vissza kell vonni ahhoz, hogy az új banknál igénybe vehessük a díjmentességet. Aki ezt elmulasztja, és esetleg pár hónapig még párhuzamosan vezeti a számláit, és az ingyenes készpénzfelvételt mindkét helyen kihasználja, azon decembertől kezdődően hónapokra visszamenőleg is behajthatják a jogosulatlanul igénybevett kedvezményt.

Év végén fog ugyanis elindulni a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-nél létrejövő központi nyilvántartási rendszer. Ezután elegendő lesz az új banknál megadni a nyilatkozatot, ami automatikusan felül fogja írni a régit. A kedvezményt egyébként minden hónap 20-ig tudjuk igényelni ahhoz, hogy a következő naptári hónaptól éljen a lehetőség.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?