2 °C Budapest

Tényleg biztos befektetés az arany?

Pénzcentrum
2013. május 31. 11:01

Az arany a korszakokon átívelő anyagi biztonság szimbóluma, szerte a világon. A sárga fém azonban nem csak a pénzügyi stabilitás és a jólét jelképe. A sokat üldözött népek, a válságokat megélt emberek élettapasztalata, hogy az arany létbiztonságot, a túlélés esélyét is jelentheti egyben. A nemesfém árfolyama ugyanakkor nem csak mélypontokkal és csúcsokkal tarkított hosszútávú ciklusokon fut keresztül, de időnként napi szinten is extrém kilengéseknek van kitéve. A pénzügyi biztonság és az árfolyam ingadozásának látszólagos ellentmondására azonban megvan a magyarázat.

Az arany különösen válságok idején keresett befektetési eszköz, amelytől egy befektetési portfolió stabilizálását szokás elvárni. Mindez annak ellenére, hogy a nemesfém árfolyama időnként egészen vad kilengésekre képes. Április közepén például két nap alatt 10 százalékot meghaladó mértékben zuhant a jegyzés. Ezek után sokan kérdezik, valóban biztos befektetés az arany? A választ erre a kérdésre akkor kapjuk meg, ha az aranyat nem önmagában tekintjük befektetésnek, hanem az arany összjátékát más eszközökkel, mint például a részvényekkel vagy a kötvényekkel helyezzük előtérbe. Így könnyebben belátható, hogy bár a nemesfém árfolyama ingadozhat, mégis komoly szerepe lehet egy adott befektetési portfolió egyensúlyának megteremtésében. Az arany ugyanis többnyire akkor teljesít kimagaslóan, amikor más eszközök gyatrán szerepelnek - derül ki az aranypiac.hu elemzéséből.

Az Arany Világtanács (World Gold Council) nemrégiben egy tanulmányban vizsgálta az aranynak ezt a portfolió kiegyensúlyozó szerepét, és arra a megállapításra jutott, hogy az elmúlt 30 évben lezajlott nyolc nagyobb horderejű válságból hétben azok a befektetők szenvedték el a kisebb veszteséget befektetéseiken, akik legalább 5 százalékos arányban tartottak aranyat is kiegészítésként a részvény, kötvény és egyéb befektetéseik mellett. A Lehman-csőd utáni recessziós időszakban az arany segítségével diverzifikált portfóliók csaknem 5 százalékkal kisebb veszteséggel megúszták a tőzsdék zuhanását, mint amelyek az arany stabilizáló hatásáról lemondtak. Egyéb válságokról, mint amilyen például a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás utáni elbizonytalanodás is volt, szintén hasonló mondható el, még ha szerényebb eredménnyel is. A tanulmány mindenesetre megállapítja, hogy az arany kifejezetten jó eszköz az időnként kialakuló, drámai kockázatokat jelentő extrém helyzetek elleni védekezésben.

Az aranyár korrelációja a részvények, kötvények vagy nyersanyagok árfolyamával jellemzően nullához közeli. A magyarázat arra, hogy az arany miért viselkedik annyira másként, mint a hagyományos vetélytársai, az arany viszonylagos konjunktúra függetlenségében rejlik. Ehhez képest a többiek árfolyama általában együtt mozog a konjunkturális ciklusokkal, hiszen a makrogazdaság helyzete megmutatkozik a tőzsdei cégek eredményességében, és az ipari nyersanyagok és energiahordozók kurzusa is függ a gazdaság növekedésétől.


Ehhez képest az aranyár számos olyan tényező függvénye, amelyeknek nincs vagy csak alig van közük a reálgazdaság alakulásához. Bár az ipar is használ valamennyit a nemesfémből, például a mobiltelefonokban is megtalálható félvezetők gyártásához, más szegmensek mégis sokkal jobban dominálnak. Az Arany Világtanács adatgyűjtései arról árulkodnak, hogy a világ aranykeresletének a fele az ékszerpiac irányából érkezik, továbbá jelentős tétel még az arany tartalékeszközként történő alkalmazása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetői tartalékképzés mellett hagyományosan a nemzeti banki aranykészletek jelentősek. A legnagyobb aranytartalék birtokosa az USA 8.133 tonnával, de a rangsorban utána következő országok is egytől egyig a gazdaságilag fejlett nyugati világból kerülnek ki. Ezekben az országokban a jegybankok devizatartalékaik több mint 70 százalékát aranyban tartják. A tíz legnagyobb aranytartalékkal rendelkező nemzet közé csak az utóbbi években küzdötte be magát két feltörekvő ország, Kína és Oroszország, amelyek tartalékaiban azonban még így is csak 1,6 illetve 9,6% az arany részaránya.

A feltörekvő, rendszerint exportorientált országokban általában dollárban keletkeznek a devizatartalékok, amelyeket azok biztonságos, azaz lehetőleg értékálló befektetésben, többek között aranyban is parkoltatnak. Ezért különösen a feltörekvők vásároltak aranyat az utóbbi években, már csak azért is, mert az arany tartalékokon belüli arányát tekintetve ezek az országok lemaradásban vannak a fejlett országokkal szemben. Főként az ő vásárlásaiknak köszönhetően növekedett tavaly világszerte 534,6 tonnával a nemzeti bankok aranytartaléka, olyan volumenben, amire ez elmúlt fél évszázadban nem volt példa.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem