Kiderült: így bankolnak a magyar fiatalok

MTI
2013. május 27. 14:05

A 19-29 éves fiatalok túlnyomó többsége igénybe veszi a banki szolgáltatásokat, elsősorban a folyószámlát és a bankkártyát, a hitelfelvételt azonban több mint 40 százalékuk elutasítja - derül ki a K&H pályakezdők jóléti index 2013. első negyedévi kutatásából.

A kutatásról szóló hétfői közlemény szerint a fiatalok 89 százalékának van bankja, a 26-29 évesek 23,6 százaléka pedig több bankkal is kapcsolatban áll. Ebben a korosztályban nem egész 6 százaléknyi azoknak az aránya, akik nem használnak semmilyen bankot.

A munkanélküliek körében - akik a vizsgált korosztály 26 százalékát teszik ki - viszont kiugróan magas, 32 százalék azok aránya, akiknek nincs bankjuk. Még az aktív keresők között is van 5,7 százalék, akik nem bankon keresztül intézik pénzügyeiket.

A kutatásban a fiatalokat a használt banki termékről is kérdezték. Bankkártyája 85 százalékuknak van, ezzel szemben folyószámláról csak 74 százalék tesz említést, ami a pénzügyi ismeretek hiányát is jelezheti a megkérdezettek egy szűk körénél, akik nincsenek tisztában a bankkártya és folyószámla kapcsolatával.

A diákok 91 százalékának van bankkártyája, folyószámláról viszont csak 64 százalékuk számol be. A használt banki termékek számában emelkedő tendencia figyelhető meg a kor előrehaladtával.

A közlemény szerint magas a hitelek elutasítottsága. A 19-29 évesek 43 százaléka értett egyet teljesen vagy nagyobbrészt azzal, hogy soha, semmilyen körülmények között nem venne fel hitelt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Negyven százalék feletti a hitelellenesek aránya még az aktív keresők és a 26-29 évesek körében is. Ez az a korosztály, amelyik az önálló élet megteremtése, lakásvásárlás előtt áll, amit többségük hitelfelvétel nélkül nem tud megoldani. A hitelfelvételben azonban inkább a nehézségeket, semmint a lehetőséget látják. A hitelekkel szembeni ellenérzés magyarázatai lehetnek a korosztályra jellemző magas munkanélküliségi mutató és a szülők utóbbi években megélt hiteltörlesztési nehézségei" - idézték a közleményben Bába Ágnest, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét.

A felmérés szerint akinek van hitele, azoknak az esetek 88 százalékában gondot jelent a törlesztés, 61 százalékban ráadásul komoly megterhelést. Ők lakáshitelt (6 százalék), autóhitelt (3 százalék) vagy egyéb hitelt (12 százalék) vettek fel. Diákhitellel 28 százalékuk rendelkezik és csak további 3 százalék tervezi, hogy ebből finanszírozza a tanulásának költségeit.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem