16 °C Budapest

Új szabályok az életbiztosítások MLM-értékesítésénél

Pénzcentrum
2013. május 23. 12:03

Betiltaná a PSZÁF az életbiztosítási piacon azt a típusú, ma is élő MLM-értékesítést, amely előírja az értékesítési hálózatba belépők számára biztosítási szerződés megkötését. A javaslat a parlament asztalán van, hamarosan jogszabályi formát nyerhet - ismertették a PSZÁF csütörtöki sajtóbeszélgetésén. A felügyelet számos egyéb módosítást is javasol az életbiztosítások értékesítésében, ezek közül a Teljes Költség Mutató piaci együttműködéssel történő (sávos jellegű) maximálása már előrehaladott állapotban van.

Az MLM nem egyenlő a piramisjátékkal...

Az MLM (multi level marketing) egy olyan többszintű értékesítési csatorna, amelyben a felső szinten állók részesülnek az alsóbb szinten állók teljesítményének ellenértékéből. Az MLM alapvetően csak a kereskedelmi haszon szétosztásának sajátos (önmagában nem jó, nem rossz) technikája, személyes kapcsolatra, közvetlen ismeretre épít. Ennek köszönhetően gyors terjeszkedést tesz lehetőé a piacképes termékek esetében, és lehetővé teszi a magasabb árkategóriája termékek értékesítését is. A piramisjátéktól az különbözteti meg, hogy utóbbi esetében a kifizetések forrása az újonnan belépők befizetése, és vagy nincs mögöttes termék, vagy ha van, az másodlagos vagy érdektelen, és csak a hálózaton belül lévők részére értékesítik - ismertette Szebelédi Ferenc, a PSZÁF illetékes főosztályvezetője.

...de komoly veszélyekkel járhat

Az MLM-típusú értékesítés ma az életbiztosításoknál terjedt el, amelynek egyik fontos jellemzője, hogy hosszú távú elköteleződést és díjfizetést igényel, idő előtti megszüntetése anyagilag rendkívül előnytelen. Egyedi igényeken alapszik, az ügyféligény pontos felmérése ezért is nagyon fontos, ezt a biztosításközvetítői szabályozás el is várja. Az MLM esetében fennáll a veszélye azonban annak, hogy a megfelelő termékértékesítés háttérbe szorulhat a gyors terjeszkedéssel szemben, továbbá összekeveredik a biztosításkötés és a munkavállalás. Egyes közvetítők ugyanis előírják értékesítőiknek a biztosításkötést, vagyis valós ügyféligény nélkül kötnek biztosítási szerződést. Előfordulhat az is, hogy az életbiztosítás díjfizetéséhez az előzetes várakozással szemben nem nyújt elengedő fedezetet az értékesítésért szerzett jövedelem.

A PSZÁF javaslata

2001 óta valamennyi közvetítő esetében tiltja a jogszabály a piramisjáték-szerű konstrukciókat, ezt azonban a fenti anomáliák kiküszöbölése érdekében a PSZÁF kiegészítené azzal, hogy tilos legyen a hálózatba való belépéshez kikötni a biztosítási szerződés megkötését. A javaslatot benyújtották a parlamentnek, így hamarosan jogszabályi formát nyerhet. Az MLM általában továbbra sem lesz tiltott, tisztességes módon továbbra is alkalmazható. Az életbiztosítás megkötését sem tiltanák a közvetítők számára.

Több az eladó, mint a vevő

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A "problémás jellegű" MLM-alapú értékesítési módszer a felügyelet tapasztalatai szerint azzal a veszéllyel jár, hogy előbb vagy utóbb több lesz az eladó, mint a vevő - hívta fel a figyelmet Váczi Imre, a PSZÁF ügyvezető igazgató-helyettese. A biztosításközvetítő nemcsak a saját maga által közvetített biztosítási szerződések után kap jutalékot, hanem az általa beszervezetett biztosításközvetítők által közvetített szerződések után is, vagyis jutalékpiramist alkalmaz.

Kiszolgáltatott értékesítők

Jellemző, hogy a kiszolgáltatott anyagi helyzetben lévő fogyasztókat szervezik be oly módon, hogy a munkalehetőségért cserébe életbiztosítást is kötnie kell. Ekkor nem valós biztosítási igény kielégítéséről van szó, az illetőnek általában nincs objektív információja, nincs (elegendő) fedezete a biztosítás díjára, és ha a rendszerből származó jövedelmükből tervezik kiegyenlíteni biztosítási díjukat, könnyen elveszíthetik addig befizetett díjukat, amikor a díjfizetésre képtelenné válnak. A generálódó adósságspirált sok esetben gyorshitelek is tetézik az esetükben. A kifogásolt MLM-hálózatok működése a biztosítóknak sem jó: törlési hányaduk jellemzően nagyon magas, és egy-egy ilyen hullám idején a biztosító vesztesége jól láthatóan érinti a szavatoló tőkéjét is. A PSZÁF jelenleg is vizsgál (többnyire kisebb) cégeket, amelyeknél felmerül a szabálytalan MLM-értékesítés gyanúja.

Maximálnák a TKM-et, csepegtetnék a jutalékokat

A PSZÁF egy korábbi ajánlásában már felhívta a fenti anomáliára a piac figyelmét, emellett több javaslatát is napirendjen tartja. Ilyen a Teljes Költség Mutató (ez százalékos formában mutatja meg a biztosítás éves költségét) valószínűleg sávos formában történő maximálása, amellyel kapcsolatban ígéretes előrehaladást lát a PSZÁF a szabályozás előkészítésében, részleteket azonban még nem árultak el. Régóta szorgalmazza a felügyelet az életbiztosítások jutalékainak csepegtetését is, amit jelenleg is vizsgálnak az NGM szakértői. Ez eltér a porlasztástól, hiszen a csepegtetés a befolyt díj és az összes kifizetett jutalék arányát szabályozná, a porlasztás pedig a szerzési és a fenntartási jutalékok arányát szabná meg. Közelmúltbeli intézkedés, hogy 2013. január 15-e óta a pénzügyi vállalkozások és közvetítők felügyeleti főosztálya egységes módszertan alapján felügyeli a közvetítőket a PSZÁF-nál.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem