23 °C Budapest

Malacpersely: piaci körkép

Pénzcentrum
2013. április 30. 19:48

A fiam elmúlt két éves és mivel már tudja, mi a pénz, eljött az ideje, hogy elkezdje gyűjteni azt. Fontos, hogy már fiatal korban megtanítsuk a gyerekeknek a pénz értékét, megbecsülését, illetve a takarékosságot. Ossza be a pénzt már fiatal korban elkölthető, félrerakandó és adakozásra szánt pénzre. Tanulja meg, mi az a kapott kamat, illetve hogy ha szeretne egy játékot, arra neki kell összegyűjtenie a pénzt.

Nagy lelkesedéssel elindultam, hogy veszek a gyereknek egy malacperselyt. Az alábbi kritériumaim voltak (később kiderült, teljesen feleslegesen):

- Ne legyen kerámia, mert pillanatok alatt összetöri.
- Lehetőleg legyen átlátszó, hogy vizuálisan is lássa a pénz gyűlését.
- Sok pénz férjen bele és a papírpénzt is bele lehessen tenni. Én nem akarom arra nevelni a gyereket, hogy ő csak a legapróbb pénzeket fogja megszerezni az életben, abból is jó keveset. Legyen hite abban, hogy sok pénzt tud összegyűjteni és legyenek nagy céljai, mindkettőhöz nagy perselyre van szüksége.

Ha többet szeretnél tudni a pénzügyekről. Elindult a Pénzcentrum Akadémia.

Nos, elmentem a két legnagyobb hipermarketbe, a két legnagyobb játék nagykereskedés három üzletébe és egy kis játékboltba.

Az alábbi kínálat fogadott:
- Tesco Budaörs: semmilyen persely nem volt, még csak ahhoz hasonló sem.
- Auchan Budaörs: csak az a semmire nem jó kutyaházas-nyelvnyújtogatós retró pléh házikó volt, amibe még a 200 Ft-os érme sem fér bele, felejtős.
- Játékbolt: egy kerámia malac, pici és drága, majdnem ötezer forintért.
- Gulliver Játéknagyker, Budaörs: semmilyen perselyt nem tartanak.
- Régió Játéknagyker két üzlete: az egyetlen hely, ahol egyáltalán volt értelmezhető kínálat. Volt egy festhető kerámiamalac (ehhez az én fiam túl kicsi), egy jónak tűnő pléhdoboz figura, ami kulccsal nyitható volt (ennek az volt a baja, hogy Kínában túl kicsi lyukat vágtak rá, nemhogy a 200 Ft-os nem fér bele, de szerintem az ötvenes sem) és egy buszt formázó szintén pléhdoboz, aminek az összeszerelési minősége nem volt túl meggyőző a számomra. De itt egyáltalán volt valami kínálat, nem úgy, mint minden másik helyen.

Két nap keresés után feladtam és elkönyvelve azt, hogy malacperselyt nem árulnak Magyarországon (vagy csak nagyon eldugott helyeken), a feleségem tanácsára az interneten kerestem a fiamnak perselyt.

Egy igazi gyöngyszemet találtam, pont olyat, amire nekem szükségem van:

Forrás: amazon.com


Hát nem gyönyörű?! Pont ilyen kell nekem: műanyag, átlátszó, nagy, papírpénzt is lehet beletenni és a gyerek külön tud félretenni elkölthető, megtakarítandó, eladakozandó és befektetendő összegeket. A pénz négy különálló rekeszben gyűlik, amit egymástól függetlenül lehet üríteni, a dobozban vannak matricák, a gyerek magának felmatricázhatja, mire gyűjt éppen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Először az ebay-en találtam meg, de ott nagyon drága volt postaköltséggel együtt, a gyártó pedig nem szállít Európába, míg végül megtaláltam az Amazonon is. Na itt sem olcsó, 20 dollár plusz csomagolási és szállítási költség, de ez a végén több mint egy tízessel olcsóbb, mint az ebayen.

Ugyanettől a cégtől találtam egy ugyanilyen elven működő rögbilabdát is, az is 20 dollár plusz postaköltség.

Forrás: amazon.com


Nagyon megörültem neki, mert mindkettő pont azt mutatja a gyereknek, amire meg akarom tanítani a pénz kezelésével kapcsolatban. (Persze ehhez ő még most kicsi, de egy év múlva remélem már érteni fogja ezeket a csoportosításokat. Addig kap egy egyszerű átlátszó perselyt az ebay-ről. A Vaterán is néztem, de ott is csak kerámiaizéket lehet kapni.)

Háztartási pénzkezelés alapfokon - végre elindult a Pénzcentrum Akadémia.

A tudás a legnagyobb ajándék. Van olyan családtagod, akinek kifolyik a kezéből a pénz? Háromszor 6 óra alatt új szemszögből mutatjuk be a pénzt, hogy a költekezést gazdálkodás válthassa fel!

Csernok Miklós írása

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?