-3 °C Budapest

Malacpersely: piaci körkép

Pénzcentrum
2013. április 30. 19:48

A fiam elmúlt két éves és mivel már tudja, mi a pénz, eljött az ideje, hogy elkezdje gyűjteni azt. Fontos, hogy már fiatal korban megtanítsuk a gyerekeknek a pénz értékét, megbecsülését, illetve a takarékosságot. Ossza be a pénzt már fiatal korban elkölthető, félrerakandó és adakozásra szánt pénzre. Tanulja meg, mi az a kapott kamat, illetve hogy ha szeretne egy játékot, arra neki kell összegyűjtenie a pénzt.

Nagy lelkesedéssel elindultam, hogy veszek a gyereknek egy malacperselyt. Az alábbi kritériumaim voltak (később kiderült, teljesen feleslegesen):

- Ne legyen kerámia, mert pillanatok alatt összetöri.
- Lehetőleg legyen átlátszó, hogy vizuálisan is lássa a pénz gyűlését.
- Sok pénz férjen bele és a papírpénzt is bele lehessen tenni. Én nem akarom arra nevelni a gyereket, hogy ő csak a legapróbb pénzeket fogja megszerezni az életben, abból is jó keveset. Legyen hite abban, hogy sok pénzt tud összegyűjteni és legyenek nagy céljai, mindkettőhöz nagy perselyre van szüksége.

Ha többet szeretnél tudni a pénzügyekről. Elindult a Pénzcentrum Akadémia.

Nos, elmentem a két legnagyobb hipermarketbe, a két legnagyobb játék nagykereskedés három üzletébe és egy kis játékboltba.

Az alábbi kínálat fogadott:
- Tesco Budaörs: semmilyen persely nem volt, még csak ahhoz hasonló sem.
- Auchan Budaörs: csak az a semmire nem jó kutyaházas-nyelvnyújtogatós retró pléh házikó volt, amibe még a 200 Ft-os érme sem fér bele, felejtős.
- Játékbolt: egy kerámia malac, pici és drága, majdnem ötezer forintért.
- Gulliver Játéknagyker, Budaörs: semmilyen perselyt nem tartanak.
- Régió Játéknagyker két üzlete: az egyetlen hely, ahol egyáltalán volt értelmezhető kínálat. Volt egy festhető kerámiamalac (ehhez az én fiam túl kicsi), egy jónak tűnő pléhdoboz figura, ami kulccsal nyitható volt (ennek az volt a baja, hogy Kínában túl kicsi lyukat vágtak rá, nemhogy a 200 Ft-os nem fér bele, de szerintem az ötvenes sem) és egy buszt formázó szintén pléhdoboz, aminek az összeszerelési minősége nem volt túl meggyőző a számomra. De itt egyáltalán volt valami kínálat, nem úgy, mint minden másik helyen.

Két nap keresés után feladtam és elkönyvelve azt, hogy malacperselyt nem árulnak Magyarországon (vagy csak nagyon eldugott helyeken), a feleségem tanácsára az interneten kerestem a fiamnak perselyt.

Egy igazi gyöngyszemet találtam, pont olyat, amire nekem szükségem van:

Forrás: amazon.com


Hát nem gyönyörű?! Pont ilyen kell nekem: műanyag, átlátszó, nagy, papírpénzt is lehet beletenni és a gyerek külön tud félretenni elkölthető, megtakarítandó, eladakozandó és befektetendő összegeket. A pénz négy különálló rekeszben gyűlik, amit egymástól függetlenül lehet üríteni, a dobozban vannak matricák, a gyerek magának felmatricázhatja, mire gyűjt éppen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Először az ebay-en találtam meg, de ott nagyon drága volt postaköltséggel együtt, a gyártó pedig nem szállít Európába, míg végül megtaláltam az Amazonon is. Na itt sem olcsó, 20 dollár plusz csomagolási és szállítási költség, de ez a végén több mint egy tízessel olcsóbb, mint az ebayen.

Ugyanettől a cégtől találtam egy ugyanilyen elven működő rögbilabdát is, az is 20 dollár plusz postaköltség.

Forrás: amazon.com


Nagyon megörültem neki, mert mindkettő pont azt mutatja a gyereknek, amire meg akarom tanítani a pénz kezelésével kapcsolatban. (Persze ehhez ő még most kicsi, de egy év múlva remélem már érteni fogja ezeket a csoportosításokat. Addig kap egy egyszerű átlátszó perselyt az ebay-ről. A Vaterán is néztem, de ott is csak kerámiaizéket lehet kapni.)

Háztartási pénzkezelés alapfokon - végre elindult a Pénzcentrum Akadémia.

A tudás a legnagyobb ajándék. Van olyan családtagod, akinek kifolyik a kezéből a pénz? Háromszor 6 óra alatt új szemszögből mutatjuk be a pénzt, hogy a költekezést gazdálkodás válthassa fel!

Csernok Miklós írása

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem