Eddig sem volt ingyen semmi: ezért nem lett igaza Matolcsynak

Pénzcentrum
2013. február 14. 05:27

Mára világossá vált, a bankok többsége valamilyen formában áthárítja a tranzakciós illetéket, annak ellenére, hogy Matolcsy György tavalyi nyilatkozatai szerint a piaci verseny miatt erre nem kerül sor. Januárban még ugyan volt egy számlacsomag, ami az eddig megszokott feltételek mellett nyújtott ingyenes szolgáltatásokat és ezért számlavezetési díjat sem kellett fizetni. Ekkor kértük fel a K&H banktól Nagy Ferencet, a hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztály vezetőjét, hogy mesélje el nekünk miért maradhatott meg a termékük. Néhány nap alatt azonban nagyot fordult a világ és amire a beszélgetésre sor került már nem értékesítették tovább Zéró számlacsomagot, így végül ennek okairól kérdetünk és arról, hogyan érdemes bankszámlát váltani.

A K&H volt az egyetlen nagyobb bank a tranzakciós illeték bevezetés után, ahol még kínáltak "ingyenes" folyószámlát, mégis megszűnt ennek az értékesítése. Mi történt az év első 3 hetében?

A Zéró számla 2013. január 21-vel szűnt meg, ugyanakkor ennek nem volt köze a tranzakciós illetékhez. A négy új számlacsomag koncepciója egy évvel ezelőtt megszületett, tehát ha nem lett volna tranzakciós illeték, akkor is ez történt volna.

Mert egyébként a díjmentes bankszámlák veszteségesek voltak?

Ha megnézzük egy lakossági bank hirdetményét, nagyon jól látszik, hogy van egyfajta csatornaterelési szándék a bankok részéről a nagy élőmunkát igénylő fióki, papíralapú tranzakcióktól az elektronikus csatornák felé. Ott általában automatizált tranzakciók történnek, nagy tömegben, automatikus ellenőrzésekkel, feldolgozással, melyek költsége alacsonyabb, s így az ügyfelek felé a díjak is kedvezőbbek tudnak lenni, de azért ezek sem teljesen költségmentesek. Azt is hozzá kell még tenni, hogy ezek sem tudják teljesen kiváltani a fiókhálózatot és az élőmunka szükségletét.

Vagyis az illeték nélkül is nőttek volna a díjak?

Az, hogy a fejlesztésekben, illetve a koncepció kialakításában pont odáig és pont akkor jutottunk el, amikor megjelent az illeték, véletlen egybeesés.

Elég furcsa ez a véletlen egybeesés, ráadásul az összes nagybank drágított.

A végleges díjak nagyságára természetesen hatott a közterhek növekedéséből adódó költségnövekedés.

A új megjelent számlacsomagok még szigorúbb feltételeket követelnek, a legkisebbhez is havi 150 ezres jóváírás, illetve 750 ezer forintos megtakarítás szükséges, csak ez után ússzuk meg a 650 forintos számlavezetési díjat.

Ha az összes díjmentes szolgáltatás költségét összeadjuk a hirdetményekből, láthatjuk, hogy jelentős kedvezményt kapunk, komoly összeget spórolhatunk meg a havi banki költségünkön.

Ez úgy néz ki, mintha a nagyobb jövedelmű ügyfelekre lennének szabva a számlacsomagok.

Talán az kelti ezt az érzetet, hogy a korábbi termékek nem voltak ennyire strukturáltak. Egy díjnullázó számla volt, annak az volt a feltétele, hogy 150 ezer forint legalább beérkezzen havonta jóváírásként, ez az összeg nem változott az új, legalacsonyabb fokozatú számlánál. Igaz, megjelent a 750 ezer forintos megtakarítási előírás, de azt tapasztaltuk, hogy az ügyfelek 90 százalékánál megvan ez az összeg. Ez tehát a gyakorlatban nem korlát, hiszen egyre kevésbé éri meg több hitelintézetnél tartani a megtakarításokat.

Ez mennyire jellemző, utalgatják az ügyfelek a pénzüket bankok között?

A magyar ügyfelek egy részénél jellemző, hogy több bankkal tartanak fent egyszerre kapcsolatot. Egyik bankba érkezik a jövedelmük, esetleg ott van folyószámlahitelük, egy másik bankban van a lakáshitelük, és egy harmadikban tartják megtakarításaikat, amit még tovább színesíthet egy hitelkártya használat, áruhitel vagy autófinanszírozás is. Ez pedig azt jelenti, hogy az ügyfelek a különböző havi teljesítéseik, lejáró betéteik miatt a bankok között kell átutalniuk a pénzüket.


Tehát igazán a betéteink kamatán bukunk a tranzakciós illeték miatt?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyzet sokkal összetettebb ennél. Mert ha csak a kamat mértéke határozná meg, hol tartják az emberek a pénzüket, akkor a bankok erősorrendje gyakorta változna. Ám az élboly hosszú évek óta változatlan.

Tehát semmi sem változik az illeték miatt?

Talán inkább úgy fogalmaznék, hogy az illeték is segíthet átformálni a gondolkodásunkat. Az új teher azt a korábbi szokást is megszünteti, hogy egyik banknál van a hitelkártyám, a másikhoz jön a jövedelmem és valahol teljesen máshol van a hitelem. Mert ez a szokás a továbbiakban extra költséggeneráló hatású. Át kell gondolni, és strukturálni kell, hol is bankolunk.

Látszik már bármi hasonló?

Mindenki esetén van egy ingerküszöb. Valaki már 200 forintra is érzékeny, a másik ügyfél 500 forintra, a harmadik meg ezerre sem. A jelek szerint az ügyfelek általában véve átgondoltabbak lesznek. Az első számlakivonataikon most szembesülnek azzal, hogy mi változott. Ma már tudjuk, hogy a bankváltás nem olyan nehéz, mint azt korábban hitték. A Bankszövetség égisze alatt a bankok megállapodtak abban, hogy bankszámla-költöztetés egyszerű legyen, ma szinte úgy megy, mint a telefonszolgáltatóknál.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Ha valaki bemegy egy fiókba, és kitölt egy erre készített nyomtatványt, amelyen jelzi, hogy szeretné a másik bankban lévő bankszámláját átköltöztetni az összes ott lévő termékkel együtt - csoportos beszedési megbízások, állandó átutalások, bankkártya stb. - az adott bankba, akkor ezt a két hitelintézet egymás között elintézi.

A készpénzhasználatról mit lehet elmondani, látszódik a csökkenés? Eredetileg volt ilyen szándék a kormányzat részéről, de most inkább a bankok azok akik a kártyás vásárlásoknál elengedik az illetéket és így kedveznek az ügyfeleknek.

Mi a kezdetektől azt gondoltuk, hogy ez egy elhibázott lépés lenne, ha a korábbi díjmentes kártyatranzakciókat díjjal terhelnénk. Nem tettük, és nem is fogjuk tenni, hiszen a készpénz-helyettesítő eszközök használata a bankok, a gazdaság és a társadalom számára óriási költségmegtakarítás. Egy ATM-hálózatot bővíteni, működtetni, pénzzel feltölteni, ezekhez erőforrásokat rendelni, műszakilag karbantartani, fejleszteni ugyan jelentős költségekkel jár.Ettől azonban sokkal jelentősebb költséget jelent a készpénzforgalom fenntartása és kiszolgálása. Nem is beszélve arról, hogy hasonló költségekkel néznek szembe a kiskereskedelmi egységek is, amikor készpénzes vásárlást bonyolítanak.

Azt látjuk, hogy máshol igenis növekednek a költségek, például a kártyák éves díja is megugrott. Hatott ezekre az illeték?

Nőttek a költségeink, ennek oka pedig a közteher-növekedés. Költségnövekedés esetén pedig a bank kénytelen felülvizsgálni a díjszabását. Ha holnaptól aranyáron árulnák a műanyag lapocskát, amire a bankkártyát nyomtatják, annak ugyanilyen árdrágító hatása lenne.

(Címlapkép: Menő Manó reklámkampány)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem