11 °C Budapest

Ez a titok: így járhatsz túl a bankod eszén

Pénzcentrum
2013. január 9. 05:27

Nem újdonság, hogy az új megtakarításra nagyobb kamatot fizetnek a bankok. Mi számít friss pénznek, és miként érhetjük el, hogy mindig a legjobb feltételekkel fizessenek a betétünk után? Összeállításunkban összeszedtük a legjobb ajánlatokat, és megmutatjuk a titkot, hogyan lesz a "friss" pénz, és lehet a legjobb feltételekkel befektetni.

A bankok szeretik, ha hozzájuk visszük a pénzünket, hiszen a betétek az egyik legolcsóbb forrás, amit később hitelként kihelyezhetnek. Ezért szinte minden egyes új forint után bónuszkamatokat fizetnek, amit érdemes kihasználni megtakarításaink értékének növelésére.

A hitelintézetek egyszerű módszerrel döntik el, mi számít új megtakarításnak, vagyis friss pénznek. Egy akció kezdete előtti időpontot elneveznek fordulónapnak, és az ekkor a számlánkon vagy betétben lévő pénzünk fölött érkező összeget új pénznek nevezik. Ez az időpont minden akció előtt hétpecsétes titok és a legtöbbször csak utólag kerül kihirdetésre. Erre azért van szükség  - ahogy az egyik bank sajtósa fogalmaz  - mert különben kijátszható lenne. A dátum pontos ismeretében könnyen egy másik számlára utalhatnánk az összes pénzünket és akár másnaptól akciós feltételekkel kamatoztathatnánk tovább az eredeti helyén.

Azt viszont így is megtehetjük, hogy több számlát nyitunk és azok között utalgatva próbáljuk meg a legmagasabb hozamot elérni rövidtávú befektetésünk után. Több ingyenes bankszámla is van, amihez nem kell jóváírást teljesíteni mégis magas hozamot kínálnak. Egy fő és egy ingyenes, megtakarításra használt számlával szinte mindig a piacon elérhető legjobb feltételekkel köthetjük le a pénzünket.

Egyszerűen csak annyit kell csinálni, hogy azon a számlán helyezzük el a pénzünket akciós feltételek mellett, ahol az új pénznek számít. A betét lejárta után megvárjuk, míg a másik banknál is elérkezik a fordulónap, ez után már utalhatunk is oda, ahol ugyancsak megkapjuk a kedvezőbb kamatokat.

Folyószámlák összehasonlítása: Újra lecsap Matolcsy új adója: tovább drágítanak a bankok

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összeszedtük a bankok legjobb ajánlatait, egyből szembetűnhet, hogy közel 2 százalékpontos különbség van a friss pénzre fizetett legjobb ajánlat és a feltétel nélküli betétek között. Érdemes tehát akár a 2 ezrelékes tranzakciós adót is kifizetni a magasabb hozamokért, hiszen már 2 hónapos lekötés esetén is 1500 forint a különbség van egy 500 ezer forintos befektetés esetén. Szabd személyre a bankok ajánlatait a BankRáció.hu betétkalkulátorával!Kérdésünkre a K&H, AXA, Unicredit, Erste és az OTP is elmondta, akciós betéteiknél a fent is említett fordulónapot alkalmazzák. A K&H bank kivételével egyik sem tudta vagy akarta megmondani, mikor lesz ez a következő időpont. A K&H ügyfelei viszont jó ha tudják, 2013. január 31. után számlára érkező megtakarításaikra  fizethet akciós feltételekkel  kamatot majd a bank. Nem kel mást tenniük tehát, mint a dátum előtt egy nappal minden pénzüket egy másik számlára utalni pár nap múltán visszautalni és lekötni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?