23 °C Budapest

Ez lenne a bankok nagy dobása? Kereshetsz a bankkártyáddal

Pénzcentrum
2013. január 18. 05:27

Új módszerekkel próbálják megnyerni ügyfeleiket a bankok. Az elmúlt hónapokban több olyan bankkártya is megjelent, amivel a bolti vásárlásaink során jóváírást kaphatunk. Úgy működnek, mint a hitelkártyák, csak adósságtól nem kell tartanunk. Megéri ezért bankot váltani vagy magasabb éves díjat fizetni?

A bankok igyekeznek a kártyás vásárlás felé terelni ügyfeleiket, ezért a legnépszerűbb folyószámlák esetében szinte az összes banknál elengedik a tranzakciós illetéket, de van ahol maga a vásárlás is olcsóbb lett idén, ha nem készpénzt használunk. Bemutatunk néhány példát azon megoldásokból, amivel a bankok próbálják saját folyószámláikat kedvezőbbé tenni és a kártyás fizetést előtérbe helyezni.

Két bank is bevezetett olyan bankkártyát az elmúlt hónapokban, melyek használatával a hitelkártyák esetében már jól ismert jóváírásokat szerezhetünk. A Raiffeisen OneCard-jával csak bizonyos üzletekben spórolhatunk így, ezekben az üzletekben 2-15 százalék azonnali jóváírást kapunk. Az AXA is hasonlóval ált elő. A folyószámlákhoz igényelhető World MasterCarddal, ami akciósan 3 hónapig 2 százalékos jóváírást ad. Ez később havi költésünk fügvényében 0 -1 százalékra csökkentik. Még így is megérheti, hiszen az elköltött összeg a hónap végéig tovább kamatozhat a folyószámlán, ahol a piaci átlagnál jóval magasabb hozamot ad a bank és ingyenes készpénzfelvételre is lehetőség lesz.

Mit nyerhetünk ezekkel a kártyákkal?

A OneCard birtokosai csak néhány üzletben kapnak kedvezményt, ilyenek a kijelölt CBA üzletekben, a kiemelt Agip töltőállomásokon, a Magyar Telekom saját és partner üzlethálózatában, a Marionnaud Parfümériákban, a Líra Könyv és az INTERSPORT üzleteiben, a Vista Utazási Irodákban és az UNIQA Biztosítónál. Abban az esetben érdemes ezt a kártyát választani, ha többször megfordulunk ezekben az üzletekben, hiszen a kártya plusz költsége a legolcsóbbhoz képest 3 200 forint, évi 4 990 forintba kerül a bank folyószámláihoz.

Nehéz kalkulálni az ilyen speciális jóváírásokkal, hogy mikor éri meg kiváltani a kártyát. A legalacsonyabb 2 százalékos jóváírással számolva legalább 160 ezer forintot kell költenünk, hogy ez a plusz költség megtérüljön.

Az Axa kártyája hasonlót tud, de minden üzletben kedvezményeket kapunk. Kezdetben ez 2 százalék, majd az első negyedév után havi költésünk függvényében 0 -1 százalékra csökkentik. A kártya kibocsátási díja 4 900 forint és éves költsége is 7 900 forint.  Ez igen magas, főleg annak a függvényében, hogy ingyenes kártya is elérhető ugyanezekhez a számlákhoz. A kártyával ingyenes vehetünk fel pénzt is, ami alkalmanként 350 forintos spórolást jelenthet. Az első negyedé  után a költekezéseink függvényében állapítja meg a bank, hogy milyen kedvezmények járnak, 50 ezer forintos havi vásárlási összeg alatt semmi, a fölött pedig:


Havi 50 ezer forintos költés esetén 533 forintot nyerhetnek az AXA számla tulajdonosai havonta, 100 ezer felett már 1 316 forintot, ami már több, mint a kártyadíj. Feltüntettük azt is, hogy mennyit nyerhetünk azon, hogy a kártya késleltetett terhelésű. Ez azt jelenti, hogy a bankkártyás vásárlást követően nem vonják le azonnal a bankszámláról a vásárlás összegét, csak foglalásba helyezik, így bár az összeg az elérhető egyenlegében a továbbiakban már nem szerepel, mégis tovább termeli a kamatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Összeségében nem a fenti kártyák döntik majd el, hogy melyik bankhoz érdemes vinni a pénzünket, és a kedvenc hitelkártyánkat sem érdemes lecserélni. De azok, akik a fenti bankok mellett döntenek elgondolkodhatnak a lehetőségen, és néhány száz vagy ezer forintot spórolhatnak havonta. A döntés előtt érdemes megnézni számla körképünket és a legjobb hitelkártya ajánlatokat.

A legjobb folyószámlák 2013-ban: Újra lecsap Matolcsy új adója: tovább drágítanak a bankok

A legjobb hitelkártyák: Ki hinné? Több tízezret kereshetsz a legjobb hitelkártyákkal

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 09:37
Az első évad, az Adom a napom első évadának sikere nyomán újabb részeket rendelt a Viasat3 csatornát...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM