31 °C Budapest

Maradt még 25 ezred? Két napig sokat nyerhetsz

Pénzcentrum
2012. december 26. 13:10

Az ajándékvásárlás és az ünnepi készülődés után is maradt legalább 25 ezer forintod, amit a legnagyobb hozammal szeretnél befektetni, akár adómentesen? Tartós Befektetési Számla nyitására az adott naptári év december 31-ig van lehetőség, ezért érdemes lehet sietni, már csak két napunk van! A minimális befektetendő összeg 25 000 Ft, ami akár adómentesen is hozhat magas hozamokat. A bankok legjobb év végi ajánlatait szedtük össze.

A Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben december 31-ig van lehetőség, ez gyakorlatilag már csak két munkanapot jelent az ünnepek miatt.  Legkésőbb 27-28-án tudjuk bankfiókokban lekötni pénzünket. Az év végéig tartó felhalmozási időszakban helyezhetjük el a pénzünket a számlán, amit aztán további összegekkel nem növelhetünk csak a kamatok jóváírásával növekedhet a megtakarításunk. Minimális befektetés összege 25 ezer forint.


Ez után öt évig tarthatjuk a pénzünket a TBSZ-en, ekkor tejesen adómentessé válik a befektetés hozama. Három év után is kivehetjük, akár részlegesen is a megtakarításunkat, ügyelve arra, hogy legalább 25 ezer forint maradjon a számlán, ha nem akarjuk teljesen megszüntetni. Az ilyenkor felvett összeg után részlegesen meg kell fizetni az adót, amit nekünk külön kell megtennünk, hiszen a sima betétekkel ellentétben a bankok ezt nem teszik meg automatikusan.

Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles köréből lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni erről a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-től 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

A BankRáció.hu internetes betét összehasonlító oldalsegítségével összeszedtük a bankok legjobb ajánlatait. 10 százalékos adót kell fizetnie annak, aki 3 év után hozzá kíván férni pénzéhez és annak kamataihoz. Erről külön adóbevallást kell készítenie és befizetni az adóhatóságnak a megfelelő összeget.

Az alapkamathoz vagy BUBOR-hoz kötött termékek mellett több fix termék is megtalálható, amelyeknél előre biztosak lehetünk a kifizetés nagyságában. A fix kamatozású termékek csökkenő hozamok mellett is garantálják a kifizetés nagyságát, míg a változó kamatozású termékek a banközi kamatok csökkenésével egyre kevesebb hozamot ígér a futamidő végén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha még az első három évben szeretnénk hozzáférni a pénzhez meg kell fizetnünk a teljes 16 százalékos kamatadót, és ezt külön bevallani az adóhatóságnak. Ez a bevallás és plusz ügyintézés lehet az egyetlen, ami a TBSZ ellen szól valamint a FIX termékek esetén annak a kockázata, hogy pozitív kamatpálya alakul ki Magyarországon, magyarán a rövidtávú betétekért később sokkal nagyobb hozamokat kaphatunk. Ma már akár devizában is tarthatjuk TBSZ-es megtakarításainkat, de az értékpapírszámlákon szabadon kereskedhetünk, a lényeg csak az, hogy ne vegyünk ki az első 3 évben. Idén még 3 évvel a nyugdíjba vonulás előtt is lehet Nyugdíj Előtakarékossági Számlát nyitni, ami adójóváírás formájában államilag támogatott megtakarítás. Idei jövedelemadónk terhére már csak decemberben nyithatunk ilyen számlát is.

A tartós befektetési számla egyetlen hátránya értékpapírszámla esetén mutatkozik, ha esetleg veszteség keletkezik rajta, akkor ez az adó-megállapítás tekintetében nem állítható szembe a normál számlán elért nyereséggel, és a következő évre sem vihető át. Betétek esetén persze ilyen veszteség nincs egyik évben sem.

Tartós befektetési számla nyitására a Portfolio Online Tőzsde rendszerében is van lehetőség, az említett 25 000 Ft-os minimumösszeg mellett.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?