2 °C Budapest

Oláh Gergő nyereményét milliókkal egészítheti ki az állam

Pénzcentrum
2012. december 22. 08:02

Oláh Gergő, az X-Faktor nyertesének legnagyobb vágya, hogy családjával karancslapujtői albérletből végre saját családi házba költözzenek. Ennek szinte biztosan nem lesz akadálya, ha a műsorban szerzett nyereményét okosan fekteti be és a teljes összeg mellé a legmegfelelőbb hitelt választja. A Pénzcentrum.hu ebben segít, eddigi elemzéseink legjobb ötleteivel.

"Hosszú volna felsorolni, mi mindenre költeném el a pénzt. Bár szerintem még egy darabig albérletben lakunk majd Karancslapujtőn, küzdeni fogok azért, hogy elinduljon a folyamat, hogy saját lakáshoz jussunk. Szeretném a pénzt félretenni, gyűjteni, hogy aztán vehessünk egy ingatlant. Aztán persze vásárolnék nagyon sok olyan dolgot, amire már régóta vágyunk, például szép bútorokat, a gyerekeimnek vennénk ruhákat, játékokat, mindent, amit csak szeretnének. A feleségemet is sok mindennel meglepném" - mondta a 2012-es X-faktor győztese a Blikknek. Reméljük ő is ellátogat oldalunkra, ahol kiszámoltuk neki, hogyan vásárolhat a legjobb feltételek mellett egy akár 20 millió forintos minden igényt kielégítő családi házat egy éven belül.

Oláh Gergő is kap több mint egymilliót az államtól

Ha Gergő új lakás vásárlásán vagy új ház építésén gondolkodik, akkor a két gyereke után jár neki 800 ezer forinttól akár 1 millió 690 ezer forintig állami támogatás. Ezt kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelheti, de ez akár az önerőt is kiválthatja. A családalapítás előtt állók be is ígérhetnek néhány gyereket, amivel milliókat tehetnek zsebre azonnal. A négygyerekesek már több, mint 4 millió forintot is kaphatnak erre a célra.

Hogyan takarékoskodhat Gergő?

Havi egymillió forintot kap majd mint az X-faktor győztese egy éven keresztül, ami kamatok nélkül is 12 millió forint. Még ha egy nagyobb értékű lakást is szeretne ez már bőven elég ahhoz, hogy elkezdje a keresgélést a hirdetési portálokon. A Bankráció.hu betét összehasonlító oldal adatai szerint éves szinten akár 6-7 százalékos kamatot is kaphatunk megtakarításaink után egyes bankokban. Több rugalmas betét közül válogathat Gergő, melyek szabadon feltörhetők és 1-2 hónap lekötés után is szép hozamot hoznak. 6 százalékos hozammal számolva a havonta kifizetett nyeremény után is 335 ezer forint jár, amiből akár az lakásvásárlási illeték is kijöhet majd. Ez egyébként 4 százalék, de ennek felét 35 év alattiak első lakása esetén elengedi az állam. Így a feltételezett 20 milliós ingatlan után 200 ezret kell majd fizetni az X-faktornak.

Kell még néhány millió, honnan a legolcsóbb hitelhez jutni?

Jelen pillanatban több banknál is elérhetőek az igen kedvező Kamattámogatott hitelek, melyek feltételein épp most javított az állam. Jövőre megjelennek az öt évig állandó mértékben támogatott hitelek melyek kamatai a piaci társaiknál jóval kedvezőbbek ebben a kezdeti időszakban. A ötödik év leteltével, amikor már az állam nem vállalja át az állam a kamatfizetés jó részét érdemes lehet lakástakarékos kölcsönre váltani a tartozásunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi is elkezdhetünk takarékoskodni, ha nem is jövőre de nem beláthatatlan időn belül belevághatunk a lakásvásárlásba. A legjobban egyébként akkor éri meg a hasonló befizetés, ha minél kevesebb ideig minél többet eszünk félre, erről bővebben a következő elemzésünkben: többet is nyerhetsz a lakáskasszával: meddig éri meg fizetni?


A lakáskaszák, lakástakarék-pénztáraknál vezettett megtakarítási számlán felhalmozott összegét az aktuális befizetés maximum 30 százalékával az állam is kiegészíti, így évi 72 ezer forintos állami támogatáshoz lehet jutni és egy olyan kedvező hitelhez, amit akár Oláh Gergő is kihasználhat a kamattámogatott hitel kiváltására. Ezzel mi több millió forint spórolást ígérünk a lakásvásárlóknak. 

Bővebben: Újabb trükkel kerestünk milliókat: itt a legolcsóbb lakáshitel


Összegezve Gergőnek járhat valószínűleg 1,2 millió forintos állami szocpol támogatás, ha új lakásba vagy házba költözik, a 12 millió forintos nyereményének kamataiból bőven kijön az ingatlan illetéke. Az így kapott több, mint 13 millió forint akár ki is egészítheti egy kedvező hitellel, melyet az állam is támogat, de ha igazán okosan bánik a pénzügyeivel, akkor a lakáskasszáknál elérhető kedvezőbb forinthitelt is kihasználja. Így nagyobb kockázatok nélkül és tervezhetően akár egy 20 millió forintos ingatlanba is beköltözhet az év végére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MEDIA1  |  2023. január 30. 15:33
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az eMAG webáruház üzemeltetője megszegte egyes k...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?