1 °C Budapest

Újra hódít a retró: lassan visszatérnek a legendás kamatok

Pénzcentrum
2012. november 21. 05:27

Jó hír a lakásvásárlóknak, hogy tovább csökkentek a lakáshitelek kamatai. 10,57 és 12,3 százalékos THM között juthatunk kölcsönhöz, de  van olyan banki termék is, amellyel jóval lejjebb tornászhatjuk költségeinket. A magasabb keresetűek akár 8 százalékos kamattal is megúszhatják. De továbbra is jár mindenkinek a kamattámogatott hitel, ami egyre kedvező feltételekkel érhető el. Hiába mutatkozik tehát tartósnak a végtörlesztés és a bankokat érintő adók hatása, jelenleg a 2011-es költségszintek közelében lehet hitelhez jutni az állami segítséggel.

Elsősorban a jegybanki kamatdöntések következtében csökkenő referenciakamatok határozzák meg a lakáshitelek árazását. Az átlátható árazást célzó törvény áprilisi bevezetése óta a rövidebb kamatperiódusú hitelek mindenképp valamilyen referenciakamatot vagy hozamot követnek, ennek megfelelően változnak díjaik hitelfelvétel után is.

Már közel vannak, de még mindig nem érték el a végtörlesztés előtti szintet a hitelek díjai és a törlesztőrészletek. Ehhez a mostani 6,25 százalékos alapkamatot nem lenne elég további 25 bázisponttal 6 százalékra, vagyis a 2011 januárjától az év novemberéig meghatározó értékére mérsékelni. Tartós nyomokat hagyott tehát a végtörlesztés és a bankokat terhelő kormányzati lépések a lakáshitelezésen. Ezeket a hatásokat ellensúlyozhatja a kamattámogatott hitel, amely öt évig nyújt kedvezőbb feltételeket a lakásvásárlóknak. 


A BankRáció.hu-n most te is kiszámolhatod, melyik a legkedvezőbb hitel számodra!


Van olcsó hitel az adórendszer nyerteseinek

A legolcsóbb piaci alapú 6 millió forintos és 10 évre felvett hitel esetén 9 367 947 forintot kell visszafizetni és 10,72 százalékos Teljes Hiteldíj Mutatóval igényelhető. Az MKB kölcsönének a törlesztőrészlete 78 066 forint. A THM számítás sajtosságai miatt több hitel is van, mely alacsonyabb díjjal került meghirdetésre, de összességében többet kell visszafizetni a bankoknak. Ennek oka az alacsonyabb kezdeti költségek. Mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy a lakásvásárlással egy időben fizet egy nagyobb összeget vagy néhány százassal-ezressel magasabb törlesztőrészlet terheli évekig. A legalacsonyabb THM az Erste banknál van, a 134 ezer forinttal kisebb kezdeti költség miatt 10 év alatt 159 ezer forinttal kell többet itt befizetni. 25 ezer forintba kerül tehát összesen, hogy ne most keljen kifizetni a magasabb kezdeti költséget.

A táblázat tartalmazza a további 9 legnagyobb hitelintézet ajánlatait. Kisebb pénzügyi intézményekben akár kedvezőbb feltételekkel is találkozhatunk.

Érdekes lehet, hogy az Unicredit hitelénél magunk választhatjuk meg a kamatperiódus hosszát, minden más feltétel változatlan marad. Ennek kockázatairól és előnyeiről már több korábbi cikkünkben is írtunk.

Akik havi szinten is félre tudnak tenni a hitel törlesztése mellett és a bankszámlájára is nagyobb jóváírás érkezik havonta, annak érdemes lehet a Budapest Bank Egyenlítő hiteleivel is számolni. A konstrukció lényege, hogy a folyószámlán tartott összeg a hitellel megegyezően kamatozik és csökkenti a tőketartozást. Ennek köszönhetően vagy a futamidő vagy a törlesztőrészlet csökkenthető. Egy hasonló példát tüntettünk fel a táblázatunkban is. 190 ezer forintos nettó jóváírás és 40 ezer forintos megtakarítás esetén 8,3 százalékra csökkenthető a THM és közel másfél millióval kell kevesebbet visszafizetnünk az évek folyamán. A konstrukció választása előtt érdemes lehet a betéti körképünket is elolvasni, hiszen máshol is magas hozamokat érhetünk, bár az itt halmozott tartozás nem csökkenti automatikusan tartozásunkat.

Állami támogatással könnyebb

A hitel teljes futamideje alatt több százezer forintos különbség van a piaci és kamattámogatott hitelek között. Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, mennyit nyerhetsz a konstrukcióval. A jelenlegi banki konstrukciókat pedig a követő táblázatban találod.

A BankRáció.hu-n most te is kiszámolhatod, melyik a legkedvezőbb hitel számodra!

A kamattámogatott hitelek jellemzőit pedig itt találod: Újabb magyar banknál jön az olcsóhitel

Olcsóbban lehet ma már hitelhez jutni, mint akár egy hónapja. A kamattámogatott hiteleknek köszönhetően pedig akár a végtörlesztés előtti időszak előtti költségek alatt is megúszhatjuk a hitelből való lakásvásárlást. A befagyott lakáspiacnak mindenképp hasznára válhat ez, de azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy jövőre az illeték egy kulcsossá tétele miatt 80 ezer forinttal kerülhet többe egy tranzakció. Erről bővebben korábbi cikkünkben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52