16 °C Budapest

Újabb trükkel kerestünk milliókat: itt a legolcsóbb lakáshitel

Pénzcentrum
2012. december 13. 05:27

Nem fognak jó ideig olcsóbb hitelt kapni a nagycsaládosok,  ha új lakásra vágynak. A kamattámogatott hitelek díjai elérték a törvényi minimumot, ami alá már nem mehetnek a bankok. Ezt a 6 százalékos kamattal adott hitelt tettük még olcsóbbá, megnéztük hogyan juthatnak lakáshoz a legjobb feltételekkel a családok.

Az új kamattámogatással 5 évig a piacinál alacsonyabb törlesztőrészletekre számíthatnak a hitelesek. Új lakás vásárlása esetén gyerekszámtól függően növekszik a kamattámogatás mértéke, de a törvényi feltételek miatt 6 százalék alá nem csökkenhet a banknak fizetett díj. A referenciahozamok esésével ezt a limitet értük most el. Jelen kamatszintek mellett ez új lakás vásárlás illetve építési hitelcélnál fordul elő, hogy 6 százalék alá csökkenne a kamat a gyerekek számától illetve a kamatkedvezmény mértékétől függően, az első 4 évben. Jelen körülmények között nehezen elképzelhető, hogy akár évekig mainál olcsóbban juthassanak a nagycsaládosok lakáscélú kölcsönt. Ezt a kedvezményes hitelt fejeltük meg a további kedvezményeket nyújtó lakástakarékkal.

A bankok ajánlatainak több közös eleme is van, amitől a törvényi szabályozás miatt el sem térhetnek. Ilyen a maximálisan felszámolható ügyleti kamat (a kamatplafon), ami az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által megállapított megelőző három hónapban közzétett 1 vagy 5 éves aukciós (ennek hiányában referencia) átlaghozamok 130 százalékának 3 százalékponttal növelt értéke .

A jogszabály a kamattámogatás mértékét is pontosan meghatározza, ennek mértéke a hitelcéltól és új lakás vásárlása, építése esetén gyermekszámtól is függően eltérő, a már említett ÁKK referenciahozam bizonyos százaléka.

Lakástakarékkal kombinált hitelek nagy előnye a teljesen piaci alapú kölcsönökkel szemben, hogy a futamidő végén alacsony és fix törlesztőrészletekre számíthatnak az ügyfelek.

Kezdjük most a hitelfelvétellel. Új lakást vásárló 3 gyerekes családok kapják a legnagyobb kamattámogatást a jelenlegi feltételek mellett. A referenciahozam csökkenésével az ügyleti kamat mértéke egyre kisebb, ezért több hitelintézetnél is elérte a minimális értékét a kezdeti kamat. Ahogy már írtuk, akár a 4. évig a legalacsonyabb díjat fizethetik a családok. ABankRáció.hu internetes hitel összehasonlító oldal segítségével elemeztük, milyen feltételekkel igényelhetik ezeket a családok. A táblázatban tehát a 3 vagy több gyerekeseknek új lakás vásárlására nyújtott kölcsönök szerepelnek.

Saját igényeinkre szabhatjuk a hitelt a BankRáció.hu-n. Mi viszont innen választottuk ki a legkedvezőbb terméket és finomítottuk tovább, hogy a lehető legkevesebbet fizessük ki a hitelintézeteknek. Ezért választottuk egy lakástakarékpénztárt (LTP)is, ahol 20 ezer forintosával 4 évig takarékoskodva 292 176 forint állami támogatáshoz juthatunk (kamatokkal növelt összeg!!!). Ahol ráadásul egy kedvező forinthitelhez is juthatunk, ami alacsonyabb törlesztőt tesz lehetővé a futamidő végén.

Többször rámutattunk már, hogy mennyivel kedvezőbbek lehetnek a kamattámogatott hitelek a piaci társaiknál, de 5 év után ezek törlesztőrészlete is megugrik a kezdetiekhez képest. Érdemes lehet tehát a kamattámogatás lejárta után kedvezőbbre cserélni a tartozást. Ilyen a már említett LTP kölcsön is.

Példánkat úgy kreáltuk meg, hogy a kamattámogatás időszak végén (hitel felvétele utáni 61. hónap) annyi tartozásunk maradjon, amit ki tudunk fizetni az LTP megtakarításunkból és a hozzá járó hitelből. Ehhez 5 millió 700 ezer forintot vettünk fel. Hiszen a példaként vett lakáskassza esetén 3 millió 220 ezer forinthoz juthatunk 4 év 4 hónap megtakarítás után. Ebből közel 2 millió forint az újabb hitel, amit a későbbi időszakban kell visszafizetnünk.

Egy diagramon ábrázoltuk a hitel törlesztőrészleteit, amihez hozzáadtuk az LTP megtakarításra szánt havi 20 ezer forintot is a 6. hónaptól. Jól látható a tartozás és a megtakarítás alakulása is. A vázolt módszerrel a törlesztőrészletek nagyságrendekkel alacsonyabbak lehetnek a betörlesztés után, mint akár a kamattámogatott hitel kezdeti időszakában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy kis odafigyeléssel és pénzügyeink átgondolásával úgy kaptunk 5,7 milliót, hogy összesen 7 millió122 ezer forintot kell fizetnünk 10 év alatt. Ez az összeg az összes törlesztőrészlet és a lakáskasszába fizetett megtakarítás összege. Ugyan ennyit  csak sokkal nagyobb költségekkel kaphatnánk meg. A BankRáció.hu adatai szerint a legolcsóbb ilyen piaci kölcsön esetén 8 847 317 forintot kellene összesen fizetnünk. Nem csak a nagycsaládosoknak éri meg, a referenciahozamok csökkenésével egyre kedvezőbb feltételekkel juthatunk akár használt lakás vásárlása esetén is kamattámogatott hitelhez.

Mit kell tenned, ha a legolcsóbb hitelt akarod?

1; Keressük meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot nyújtó bankot. Itt tudod ezt megtenni:BankRáció.hu.
2; Ha félre tudunk tenni, akkor azt érdemes lakástakarékot keresni. Mit tud a 3 lakáskassza?
3; A megfelelő időben használjuk fel megtakarításainkat és kérjük az olcsóbb hitelt.

A kamattámogatás feltételei

Akár önerő nélkül is új lakásba költözhetünk

Mi kell a lakásvásárláshoz? Önerő és hitel! A kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhető szocpol támogatás, ami akár az önerőt is kiválthatja a gyerekeseknél. A családalapítás előtt állók be is ígérhetnek néhány gyereket, amivel milliókat tehetnek zsebre azonnal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 12:13
A TV2 Csoport, az MTVA, a HírTV, az ATV, a Network4 és több más televíziós csatorna reklámidejét is...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem