13 °C Budapest

Újabb trükkel kerestünk milliókat: itt a legolcsóbb lakáshitel

Pénzcentrum
2012. december 13. 05:27

Nem fognak jó ideig olcsóbb hitelt kapni a nagycsaládosok,  ha új lakásra vágynak. A kamattámogatott hitelek díjai elérték a törvényi minimumot, ami alá már nem mehetnek a bankok. Ezt a 6 százalékos kamattal adott hitelt tettük még olcsóbbá, megnéztük hogyan juthatnak lakáshoz a legjobb feltételekkel a családok.

Az új kamattámogatással 5 évig a piacinál alacsonyabb törlesztőrészletekre számíthatnak a hitelesek. Új lakás vásárlása esetén gyerekszámtól függően növekszik a kamattámogatás mértéke, de a törvényi feltételek miatt 6 százalék alá nem csökkenhet a banknak fizetett díj. A referenciahozamok esésével ezt a limitet értük most el. Jelen kamatszintek mellett ez új lakás vásárlás illetve építési hitelcélnál fordul elő, hogy 6 százalék alá csökkenne a kamat a gyerekek számától illetve a kamatkedvezmény mértékétől függően, az első 4 évben. Jelen körülmények között nehezen elképzelhető, hogy akár évekig mainál olcsóbban juthassanak a nagycsaládosok lakáscélú kölcsönt. Ezt a kedvezményes hitelt fejeltük meg a további kedvezményeket nyújtó lakástakarékkal.

A bankok ajánlatainak több közös eleme is van, amitől a törvényi szabályozás miatt el sem térhetnek. Ilyen a maximálisan felszámolható ügyleti kamat (a kamatplafon), ami az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által megállapított megelőző három hónapban közzétett 1 vagy 5 éves aukciós (ennek hiányában referencia) átlaghozamok 130 százalékának 3 százalékponttal növelt értéke .

A jogszabály a kamattámogatás mértékét is pontosan meghatározza, ennek mértéke a hitelcéltól és új lakás vásárlása, építése esetén gyermekszámtól is függően eltérő, a már említett ÁKK referenciahozam bizonyos százaléka.

Lakástakarékkal kombinált hitelek nagy előnye a teljesen piaci alapú kölcsönökkel szemben, hogy a futamidő végén alacsony és fix törlesztőrészletekre számíthatnak az ügyfelek.

Kezdjük most a hitelfelvétellel. Új lakást vásárló 3 gyerekes családok kapják a legnagyobb kamattámogatást a jelenlegi feltételek mellett. A referenciahozam csökkenésével az ügyleti kamat mértéke egyre kisebb, ezért több hitelintézetnél is elérte a minimális értékét a kezdeti kamat. Ahogy már írtuk, akár a 4. évig a legalacsonyabb díjat fizethetik a családok. ABankRáció.hu internetes hitel összehasonlító oldal segítségével elemeztük, milyen feltételekkel igényelhetik ezeket a családok. A táblázatban tehát a 3 vagy több gyerekeseknek új lakás vásárlására nyújtott kölcsönök szerepelnek.

Saját igényeinkre szabhatjuk a hitelt a BankRáció.hu-n. Mi viszont innen választottuk ki a legkedvezőbb terméket és finomítottuk tovább, hogy a lehető legkevesebbet fizessük ki a hitelintézeteknek. Ezért választottuk egy lakástakarékpénztárt (LTP)is, ahol 20 ezer forintosával 4 évig takarékoskodva 292 176 forint állami támogatáshoz juthatunk (kamatokkal növelt összeg!!!). Ahol ráadásul egy kedvező forinthitelhez is juthatunk, ami alacsonyabb törlesztőt tesz lehetővé a futamidő végén.

Többször rámutattunk már, hogy mennyivel kedvezőbbek lehetnek a kamattámogatott hitelek a piaci társaiknál, de 5 év után ezek törlesztőrészlete is megugrik a kezdetiekhez képest. Érdemes lehet tehát a kamattámogatás lejárta után kedvezőbbre cserélni a tartozást. Ilyen a már említett LTP kölcsön is.

Példánkat úgy kreáltuk meg, hogy a kamattámogatás időszak végén (hitel felvétele utáni 61. hónap) annyi tartozásunk maradjon, amit ki tudunk fizetni az LTP megtakarításunkból és a hozzá járó hitelből. Ehhez 5 millió 700 ezer forintot vettünk fel. Hiszen a példaként vett lakáskassza esetén 3 millió 220 ezer forinthoz juthatunk 4 év 4 hónap megtakarítás után. Ebből közel 2 millió forint az újabb hitel, amit a későbbi időszakban kell visszafizetnünk.

Egy diagramon ábrázoltuk a hitel törlesztőrészleteit, amihez hozzáadtuk az LTP megtakarításra szánt havi 20 ezer forintot is a 6. hónaptól. Jól látható a tartozás és a megtakarítás alakulása is. A vázolt módszerrel a törlesztőrészletek nagyságrendekkel alacsonyabbak lehetnek a betörlesztés után, mint akár a kamattámogatott hitel kezdeti időszakában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy kis odafigyeléssel és pénzügyeink átgondolásával úgy kaptunk 5,7 milliót, hogy összesen 7 millió122 ezer forintot kell fizetnünk 10 év alatt. Ez az összeg az összes törlesztőrészlet és a lakáskasszába fizetett megtakarítás összege. Ugyan ennyit  csak sokkal nagyobb költségekkel kaphatnánk meg. A BankRáció.hu adatai szerint a legolcsóbb ilyen piaci kölcsön esetén 8 847 317 forintot kellene összesen fizetnünk. Nem csak a nagycsaládosoknak éri meg, a referenciahozamok csökkenésével egyre kedvezőbb feltételekkel juthatunk akár használt lakás vásárlása esetén is kamattámogatott hitelhez.

Mit kell tenned, ha a legolcsóbb hitelt akarod?

1; Keressük meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot nyújtó bankot. Itt tudod ezt megtenni:BankRáció.hu.
2; Ha félre tudunk tenni, akkor azt érdemes lakástakarékot keresni. Mit tud a 3 lakáskassza?
3; A megfelelő időben használjuk fel megtakarításainkat és kérjük az olcsóbb hitelt.

A kamattámogatás feltételei

Akár önerő nélkül is új lakásba költözhetünk

Mi kell a lakásvásárláshoz? Önerő és hitel! A kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhető szocpol támogatás, ami akár az önerőt is kiválthatja a gyerekeseknél. A családalapítás előtt állók be is ígérhetnek néhány gyereket, amivel milliókat tehetnek zsebre azonnal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 16:10
Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdem...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?