Ennyit bukhatsz vagy nyerhetsz az új illetékszabályokon

Pénzcentrum
2012. november 16. 12:01

Új illetékszabályok léphetnek életbe jövőre, érdemes tehát végiggondolni, hogy mennyit lehet spórolni az ingatlanvásárlás sürgetésével, vagy éppen elhalasztásával, ha törvényre emelkedik az erre vonatkozó javaslat.

A parlament számára október közepén benyújtott tervezet szerint a lakásvásárlásra vonatkozó kétkulcsos illeték egykulcsossá változna, vagyis a 4 millió forintig eddig alkalmazott 2 százalék is 4 százalékra módosulna, ezzel egységessé válna. Ezzel egyetemben azonban, ha a jövőben valaki kisebb lakásba költözne, akkor a két tranzakció közötti különbözet után nem kellene illetéket fizetnie, illetve a 35 évnél fiatalabb, első lakásukat vásárlók is a teljes illetékalapra kapnának 50 százalék kedvezményt.

A fenti illetékváltozás kapcsán azonban konkrét összegeket lehet számolni a két illetékteher összehasonlításában. Az ingatlan vásárlások 85 százalékában négy kiemelkedő eseményt lehet megkülönböztetni, ezek az első lakás vásárlás, a befektetési célú vásárlás, illetve a kisebb-, vagy nagyobb lakásba költözés - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Hozzáteszi, hogy ezen felül szintén nagy arányú - nagyjából 30 százalék - az eladások között az örökölt ingatlanok értékesítése is, amely szintén illetékköteles. Az elmúlt egy év adatai alapján szépen kirajzolódik, hogy a felsorolt élethelyzetek mögött milyen átlagáron történtek az adás-vételek, vagyis ténylegesen mekkora összeget lehet megspórolni a szerződés sürgetésével, vagy jövőre halasztásával.


A számokból látszik, hogy Budapesten a kisebbe költözők átlag 65 ezer forintot tudnak az illetéken spórolni, ha a vásárlást jövőre halasztják, az első lakásukat vásárló fiatalok pedig 136 ezer forintot. Vidéken a kisebbe költözőknek 22 ezer, az első lakást vásárlóknak pedig 97 ezer forinttal kell majd kevesebbet fizetniük. Az összes többi esetben, ha az lehetséges érdemes még az idén megkötni a szerződést és eljárni az illetékes földhivatalnál.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16