4 °C Budapest

Mire költsük a reálhozamot: plazmatévé vagy nyugdíj?

2011. július 22. 04:44

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők többségének kezét szép summa ütheti heteken belül. De mit kezdjünk vele? A sajtóhírek szerint átlagosan 124 ezer forintot elérő kifizetés nem kevés. Lehet belőle plazma tévé, fél tengerparti nyaralás, törleszthetjük hitelünket, de akár a nyugdíjas éveinkre gondolva félre is tehetjük a pénz. Persze ez utóbbit se mindegy miként tesszük.

Költsük el a reálhozamunkat?

Négy éve még mindenki csak fogyasztott, hitelre vettük a mosógépet, fagyasztót, motoros fűnyírót. Aki kimaradt a jóból, és csak a 4 évnyi visszafogott költekezésben volt része, joggal vágyik egy kis luxusra. Kapóra is jön neki a nyugdíjpénztáraktól a következő hetekben érkező átlagosan körülbelül 80 ezer forint, amiből kijön egy profi hűtő, szárítós mosógép, haverokat átcsábító hangrendszer, 100 centis plazma tévé. Kétségtelen: a szűkös évek után mindenkinek jólesik egy kis költekezés, amitől javul a család életminősége.

A reálhozam azonnali elköltésének azonban van egy komoly hátránya: csak a jelennek szól. A most megvásárolt fogyasztási cikkek néhány év múlva már alig érnek valamit, mehetnek a szemétbe. Így a nyugdíjpénztáraktól kapott reálhozamot végül egyszerűen kidobjuk az ablakon. Megéri?

Törlesszük hiteleinket?

A legnagyobb magyaqr lakossági pénzintézet, az OTP Bank prognózisa szerint a pénzintézet ügyfeleinek mintegy 50 százaléka fordítja majd hamarosan felszabaduló reálhozamát valamilyen fajta megtakarítási formára. Ugyanakkor akadnak majd olyan ügyfelek is szép számmal, akik felvett hitelük törlesztésére használják fel a magánnyugdíjpénztáruknál realizált hozamot - mondta el Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese egy sajtótájékoztatón.

Akik a hitelük törlesztőjének fizetésén törik a fejüket, azoknak 1- 2 hónap könnyebbséget hozhat a reálhozam. Ha kisebb hitelkártya tartozása van valakinek azt vissza is tudja fizetni. Ezzel a lépéssel kiadásainkat csökkenthetjük. Ha több hónap törlesztőrészletét fedezi a kapott reálhozam, akkor próbáljuk a fennmaradó részt minél tovább betétekben tartani, így plusz nyereségünk lehet .

Tegyük félre?

A lakosság 60 százalékának nincs egyáltalán semmilyen megtakarítása. Őket nagy meglepetés érheti, amikor elveszítik állásukat vagy egy hosszabb betegség miatt kényszerűlnek fizetés nélkül tengődni. Nekik érdemes elgondolkodni, hogy a nyugdíjpénztári reálhozamukból egy könnyen hozzáférhető megtakarítást hoznak létre. Ennek a megtakarításnak a jó alapja lehet a most kézhez kapott reálhozam, bár ekkor le kell mondanunk a költekezésről. Amennyiben a pénzünket lekötött bankbetétbe, vagy befektetési alapba tesszük, nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, és egy esetleges hirtelen kiadásra is fel leszünk készülve valamelyest. A betétben tartott pénzünk közben legalább a reálértékét megtudja őrizni. Egy biztonságos betéti háttér 3-4 hónapnyi keresetet tartalmaz, ezt keveseknek fedezi a reálhozam, további megtakarítás szükséges. A fogyasztásról is le kell így mondanunk.

Gondolkozzunk hosszabb távra?

Kamatadómentes befektetés a Tartós Befektetési Számla, melyre egy évig utalhatunk pénzt, ami az után 3 vagy 5 évig szépen gyarapodik. Ráadásul 3 év után 10 százalékra mérséklődik a kamatadó, majd 5 év után el is engedi az állam. A teljes hozamot befizethetjük ide és 5 év múlva a szép hozammal együtt szabadon felhasználhatjuk azt. Nagy hátulütője ennek a befektetésnek, hogy a befektetett időszak alatt csak nehezen férhetünk hozzá a pénzünkhöz.

Kamatadó-mentes befektetés, de nem ingyen >> Kattints! <<

A biztosítások között is találunk jó befektetést. Az egyik legnépszerűbb forma ma Magyarországon a unit-linked azaz a befektetéssel kombinált életbiztosítás. Az ügynökök hada által kínált termék rendszeres, 10-20 évig tartó megtakarításra ösztönöz, megismerteti a pénzügyi piacok működését és még védelmet is kínál a tragédiák ellen. Mindennek azonban ára van, hiszei helyettünk forgatja a pénzünket hosszú-hosszú évekig valaki!

Unit-linked biztosítás >> Kattints! <<

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyűjtsünk lakásvásárlásra?

Ha a jövőben lakásvásárláson törjük a fejünket a reálhozamunkból elkezdhetünk erre spórolni. Az egyik legjobb hozammal kecsegtető és kedvezményes hitelt nyújtó lakás-takarékpénztárakba fizethetünk jópár hónapiga reálhozamból. Ezzel állami támogatást is kapunk a pénzünk mellé, maximum évi 72 ezer forintot. A megtakarításunk 4 - 10 év múlva 800 ezer - 3,2 millió forintot is érhet, amit akár 4,7 millió forint igen kedvezményes hitellel egészíthetünk ki lakáscélra. Ezt akár gyerekünk, akár saját lakásra vagy annak felújítására is felhasználhatjuk. Legalább 4 évig viszont minden hónapban be kell fizetnünk a megtakarítási összeget. Így csak a kezdeti lökést tudja megadni a reálhozam, további megtakarításokat kell befizetnünk a kasszába, ha a lakáskasszás megtakarítás mellett döntünk.

Lakástakarék, áthidaló hitel >> Kattints! <<

Spóroljunk öreg napjainkra?

Költhetjük arra a megkapott reálhozamunkat, amire eredetileg szántuk. Félretehetjük nyugdíjas éveinkre. Kezdhetjük óvatosan kicsiben. Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem kell a pénz jó ideig, akkor nyithatunk NYESZ számlát is, vagy befizethetjük önkéntes nyugdíjalapokba is. Utóbbiért adókedvezmény, előbbiért állami támogatás jár, és mindkettő kamatadó mentes befektetés. Ezekhez a befektetésekhez való hozzáférés viszont nagyon korlátozott. Annak viszont, aki már nem bízik az elégséges állami nyugdíjban nagy biztonságot jelenthet, egy örökölhető államilag is támogatott befektetés, ami biztos jövedelem kiegészítést ad öreg napjainkra.

A nyugdíj-előtakarékossági számla hasonló az önkéntes nyugdíjpénztári számlához, ám a NYESZ esetében a megtakarító nem különböző - a pénztár által kezelt - portfólió közül választhat, hanem befektetéseit maga kezelheti. A saját portfólióját így maga állíthatja össze magyar, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországaiban kibocsátott részvényekből, befektetési jegyekből és egyéb értékpapírokból, a térségben kibocsátott állampapírokból és pénzpiaci eszközökből.

Így spórolj nyugdíjas éveidre: mutatunk egy jó megoldást >> Kattints! <<

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem