15 °C Budapest

Tarol a szuperolcsó hitel: mit lépnek a bankok?

Pénzcentrum
2011. július 4. 04:44

Lakáskasszával kombinált jelzáloghitel, mi is az? Állami támogatással juthatunk hitelhez, akár megelőző megtakarítás nélkül is a lakástakarék termékekkel. Ezzel óriási összegeket spórolhatunk, legalábbis ha középosztály tagjaként az önerőre telik a családi kasszából. A takarékok térnyerésével lépéskényszerbe kerültek a bankok. Ki tudnak bármit találni, vagy az állami támogatásból profitáló takarékok nyerik a hitelezési versenyt?

A Lakástakarék-pénztárak (LTP) előtt ez év januárjától megnyílt az út egy olyan konstrukció megalkotása előtt, ami felveszi a versenyt a banki hiteltermékekkel és előzetes megtakarítás sem szükséges hozzá. Az új szabályozási környezetnek köszönhetően az LTP-k részesedése a jelzáloghitel piacon már 10 százalék fölött jár, legaláűbbis, ami az új folyósításokat illeti. Amíg a bankok csökkenő kihelyezésekről számolnak be a lakástakarékok szárnyalni tudnak. A jelenlegi szabályozásnak köszönhetően hosszú távon (6-7 év) a takarékban lévő szabad pénzeszközök 75%-át  ki lehet helyezni áthidaló vagy azonnali kölcsön formájában. 

Mi is az az LTP?

A lakástakarékok eredetileg a lakosság megtakarítási kedvét voltoak hívatottak növelni. Az ösztönzés egy állami támogatás, ami a saját megtakarításainkat egészíti ki 30 százalékkal, maximálisan évi 72 ezer forinttal. Ebből következik, hogy a megtakarítható havi összeg 20 ezer forint, bár ez több családtag bevonásával akár meg is többszörözhető.

Mi van azokkal, akik most és nem 4 vagy 10 év megtakarítás után akarnak lakást venni? Nekik találták ki az áthidaló vagy előhitelt. Ezek lényege pofon egyszerű, takarítsunk meg a lakástakarékban több évig, de költsük el most a teljes futamidő végén elérhető összeget. Ehhez lakástakarékokban több év után elérhető összeget kölcsönkérhetjük ma egy banktól vagy magától a lakástakarék-pénztártól, amíg ténylegesen hozzá nem jutunk az összeghez.

Az OTP Lakástakaréknak csak az OTP bankkal van kapcsolata, de a Fundamenta termékekkel kombinált áthidaló hitel több bankban is elérhető. 

Tehát az áthidaló vagy előhitellel ezt a lakástakarék által nyújtott későbbi kifizetéseket kaphatjuk kézhez. A hitel tőkerésze megegyezik a megtakarítás és a kedvezményesen igényelhető hitel összegével. Emiatt tőketörlesztés nincs is a megtakarítási időszakban, csak a kamatokat kell fizetni a bankunknak vagy a takaréknak, és persze a lakástakarék befizetés.

A megtakarítási időszak végén a felhalmozott összeg a lakástakarék számlánkról tőketörlesztés lesz az előrehozott hitelbe, ez után még marad ugyan tartozásunk, de az már csakis a lakáskassza irányába. Itt kezdődik meg a kedvezményes hitel törlesztése. Ez sokkal kedvezőbb lehet, mint a banki hitelek többsége, hiszen ingyen előtörleszthető és kamatozása is fix (mentes a kamatkockázattól).

 

A fenti táblázatban szereplő példán keresztül könnyen megérthetjük a konstrukció lényegét. 5 millió forint hitelösszeg esetén összehasonlítjuk a kétféle hitelterméket. A nem régiben készített jelzáloghitel körképünk alkalmával már beszámoltunk az aktuális banki THM-ek alakulásáról. A legkedvezőbb 5 millió forint összegre szóló 10 éves futamidejű hitel THM-e 9,58 százalék. Ha feltételezzük, hogy 147 hónapos futamidőre is azonos feltételekkel fizethetjük vissza a kölcsönt, akkor 57 909 forintos törlesztőrésztőrészlettel számolhatunk. A törlesztési időszak végén így 8 millió 571 ezer forintot fizetünk vissza a bankunknak. Az előrehozott hitellel viszont 7 millió 787 ezer forintot kell visszafizetnünk. Az első 76 hónapban 56 917 forintos havi költségünk lesz, ami a 20 ezer forintos havi lakáskasszában történő megtakarításból és 36 917 forint kamatfizetésből tevődik össze. A 76. hónap után, a tőke betörlesztésével, csak a lakáskassza kedvezményes hitele marad, így havi összes költségünk 48 750 forintra csökken. A két hiteltermék közötti különbség 783 757 forint a lakáskasszával kombinált termékek javára. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fundamenta lakáskassza Kiegyensúlyozott hitelével akár nagyobb megtakarítás is elérhető, ennek a terméknek a lényege a teljes futamidő alatti fix törlesztőrészlet és THM. Számításainknál nem ezt a terméket használtuk, hiszen az csak az egyik pénztárnál elérhető 

Kinek éri meg igazán? Hogy tudnak egy ilyen kedvező ajánlattal kiállni a takarékok? A lakás-takarékpénztárak rendszere nem támogatja az igazán rászorulókat. A kifizetett állami támogatás a gyakorlatban pénztári hozammá alakul át, hatékonyság nagymértékben sérül. Az alacsony kamatú hiteltermékek hiába léteznek kevesen élnek a lehetőséggel, ezáltal van elegendő forrásuk a pénztáraknak az azonnali hitelekhez.

 

Kinek éri meg igazán az előrehozott hitel?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!