13 °C Budapest

Új ingatlanalapot indít az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár

Pénzcentrum
2009. május 28. 09:47

Megkapta a működéshez szükséges felügyeleti engedélyt az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ingatlanalap, amely várhatóan mintegy 3,5 milliárd forintos kezdeti tőkéjével a részvénypiaci kitettséget kívánja ellensúlyozni.

Az Évgyűrűk célja az ingatlanalap-kezelő létrehozásával, hogy az alternatív befektetések súlyát növelje, a pénztári befektetési időtávhoz illeszkedő, átláthatóan működő ingatlan-portfóliót megerősítse.

A nyugdíjpénztárak számára közvetlen ingatlanbefektetésekre a szabályozási környezetből adódóan egyetlen hatékony megoldás adódik, az ingatlanalap. Az alap ugyanis kedvezményesen 2 százalékos vagyonszerzési illetéket köteles fizetni, míg egy pénztár 10 százalékos illeték fizetésére kötelezett - derül ki a magánkassza sajtóközleményéből.

Az alap a tervek szerint július elején kezdheti meg működését. Nagyobb részben tőkenövekedési, továbbértékesítési, illetve fejlesztési céllal kíván ingatlanokba befektetni, és csak kisebb részben folyó bérleti bevétellel rendelkező, hosszú távú üzemeltetésre is alkalmas ingatlanokba.

Mivel Magyarországon az ingatlanpiac eladóinak és vevőinek árelképzelései most messze esnek egymástól, vagyis a helyzet a vevőknek kedvez, elsősorban azon befektetőknek, akik saját tőkéből vásárolnak, azaz nem, vagy csak kisebb mértékű hitelt vesznek igénybe, így jelen helyzetben a pénztár igen kedvező alkupozícióban van.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45