15 °C Budapest

Meghúzták a vészféket az életjáradékcégek: a Hild kivárásra int!

Pénzcentrum
2008. december 2. 09:00

A pénzpiaci válság miatt óvatosság, kivárás, illetve a feltételek szigorítása jellemzi az életjáradékos cégek, így a Hild Örökjáradék, az OTP és az FHB Életjáradék - írja a Népszabadság.

Hazánkban három cég kínál örökjáradékot időseknek, ingatlanjaikért cserébe, a mostani bizonytalan piaci helyzet azonban óvatosságra inti őket is, holott korábban 40-50 százalékos egyösszegű kifizetéssel próbáltak egymásra licitálni a versenyben. A Hild például egy hónapja nem kötött új szerződést, hiszen senki nem tudja megjósolni, hogy hogyan alakulnak a jövőben az ingatlanárak.

Az OTP Életjáradék Zrt. vezetője, Hild Imre szerint nagy kérdés az is, hogy mit lépnek az ingatlanalapok, amelyekből óriási pénzeket vontak ki az elmúlt egy hónapban. Beláthatatlan következményekkel járna ugyanis, ha portfolióik felszámolása mellett döntenének, hiszen ez jelentősen lenyomhatná az árakat.

Az OTP ugyan nem állt le a szerződéskötéssel, azonban a feltételeken szigorított, így 70 évre emelte az alsó korhatárt, és 20 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanra nem köt szerződést. Ennek eltörlését 2-3 hónapig nem tervezik.

Az FHB Életjáradék Zrt. ugyan nem szigorított, és nem is függesztette fel szerződéskötési tevékenységét, azonban nagyobb hangsúlyt kap a bírálatban az egyedi mérlegelés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A cégek átlagosan 13 éves szerződési időtartammal számolnak, vagyis eddig fizetnek életjáradékot az ügyfeleknek, amitől persze igen nagy eltérés is elképzelhető, néhány hónaptól akár több évtizedig is. A három cég eddig összesen hatezer ügyféllel szerződött, ennek felét a Hild tudhatja magáénak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem