9 °C Budapest

Meghúzták a vészféket az életjáradékcégek: a Hild kivárásra int!

Pénzcentrum
2008. december 2. 09:00

A pénzpiaci válság miatt óvatosság, kivárás, illetve a feltételek szigorítása jellemzi az életjáradékos cégek, így a Hild Örökjáradék, az OTP és az FHB Életjáradék - írja a Népszabadság.

Hazánkban három cég kínál örökjáradékot időseknek, ingatlanjaikért cserébe, a mostani bizonytalan piaci helyzet azonban óvatosságra inti őket is, holott korábban 40-50 százalékos egyösszegű kifizetéssel próbáltak egymásra licitálni a versenyben. A Hild például egy hónapja nem kötött új szerződést, hiszen senki nem tudja megjósolni, hogy hogyan alakulnak a jövőben az ingatlanárak.

Az OTP Életjáradék Zrt. vezetője, Hild Imre szerint nagy kérdés az is, hogy mit lépnek az ingatlanalapok, amelyekből óriási pénzeket vontak ki az elmúlt egy hónapban. Beláthatatlan következményekkel járna ugyanis, ha portfolióik felszámolása mellett döntenének, hiszen ez jelentősen lenyomhatná az árakat.

Az OTP ugyan nem állt le a szerződéskötéssel, azonban a feltételeken szigorított, így 70 évre emelte az alsó korhatárt, és 20 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanra nem köt szerződést. Ennek eltörlését 2-3 hónapig nem tervezik.

Az FHB Életjáradék Zrt. ugyan nem szigorított, és nem is függesztette fel szerződéskötési tevékenységét, azonban nagyobb hangsúlyt kap a bírálatban az egyedi mérlegelés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A cégek átlagosan 13 éves szerződési időtartammal számolnak, vagyis eddig fizetnek életjáradékot az ügyfeleknek, amitől persze igen nagy eltérés is elképzelhető, néhány hónaptól akár több évtizedig is. A három cég eddig összesen hatezer ügyféllel szerződött, ennek felét a Hild tudhatja magáénak.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?