1 °C Budapest

Meghúzták a vészféket az életjáradékcégek: a Hild kivárásra int!

Pénzcentrum
2008. december 2. 09:00

A pénzpiaci válság miatt óvatosság, kivárás, illetve a feltételek szigorítása jellemzi az életjáradékos cégek, így a Hild Örökjáradék, az OTP és az FHB Életjáradék - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hazánkban három cég kínál örökjáradékot időseknek, ingatlanjaikért cserébe, a mostani bizonytalan piaci helyzet azonban óvatosságra inti őket is, holott korábban 40-50 százalékos egyösszegű kifizetéssel próbáltak egymásra licitálni a versenyben. A Hild például egy hónapja nem kötött új szerződést, hiszen senki nem tudja megjósolni, hogy hogyan alakulnak a jövőben az ingatlanárak.

Az OTP Életjáradék Zrt. vezetője, Hild Imre szerint nagy kérdés az is, hogy mit lépnek az ingatlanalapok, amelyekből óriási pénzeket vontak ki az elmúlt egy hónapban. Beláthatatlan következményekkel járna ugyanis, ha portfolióik felszámolása mellett döntenének, hiszen ez jelentősen lenyomhatná az árakat.

Az OTP ugyan nem állt le a szerződéskötéssel, azonban a feltételeken szigorított, így 70 évre emelte az alsó korhatárt, és 20 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanra nem köt szerződést. Ennek eltörlését 2-3 hónapig nem tervezik.

Az FHB Életjáradék Zrt. ugyan nem szigorított, és nem is függesztette fel szerződéskötési tevékenységét, azonban nagyobb hangsúlyt kap a bírálatban az egyedi mérlegelés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cégek átlagosan 13 éves szerződési időtartammal számolnak, vagyis eddig fizetnek életjáradékot az ügyfeleknek, amitől persze igen nagy eltérés is elképzelhető, néhány hónaptól akár több évtizedig is. A három cég eddig összesen hatezer ügyféllel szerződött, ennek felét a Hild tudhatja magáénak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20