Beindultak az ingatlanalapok: meghitelezik a "szegény" befektetőket...

Pénzcentrum
2008. november 26. 05:40

A PSZÁF november 7-ei ingatlanalapok forgalmazását felfüggesztő határozata óta a kereskedés ismét helyreállt, azonban némileg változtak a feltételek. A korábban megszokott azonnali teljesítés helyett ugyanis 90 nap alatt juthatnak csak pénzükhöz a befektetők, de aki nagyon megszorul emiatt, akár hitelhez is juthat befektetési jegye segítségével.

November 24-én, hétfőn a 10 forgalmazási napos felfüggesztés lejárata után ismét elkezdődött az ingatlanalapok jegyeinek kereskedése, azonban ezt megelőzte a kezelési szabályzatok módosítása, illetve ezek PSZÁF általi jóváhagyása.

Ennek értelmében a nyílt végű ingatlanalapok esetében a korábbi T nap (a megbízás felvételének napja) helyett T+90 forgalmazási napra módosult a visszaváltási ügyletek elszámolása. A felügyelet lehetőséget biztosított azonban arra is, hogy az alapok ennél rövidebb időben, T+31 napban határozzák meg a visszaváltási időt, amivel néhányan élni is fognak.

A forgalmazás ismételt elindulása óta - a Portfolio.hu-nak megszólaló Temmel András, BAMOSZ főtitkár szerint - nem kezdődött pánikszerű tőkekivonás az alapoknál, a visszaváltások üteme körülbelül a felfüggesztés előttinek felelt meg, ami tehát ellene mond az előzetes borúlátó várakozásoknak.

Az új szabályok értelmében a befektetési jegyek visszaváltása úgy zajlik, hogy a bejelentést követő 90 forgalmazási nap (vagy ha az alap úgy rendelkezik, T+31 nap) leteltekor érvényes, egy jegyre jutó nettó eszközérték kerül kifizetésre, ami természetesen előre nem ismert.

Talán épp a negatív felhangok kivédésére, illetve az ingatlanalapok befektetési jegyeibe vetett bizalom megóvása érdekében több ingatlanalap mögött álló kereskedelmi bank is bejelentette, hogy lombard hitel formájában segítséget kíván nyújtani azoknak, akiknek a hosszabb visszaváltási idő likviditási problémát okozna.

Mit lehet tudni ezekről a hitelekről?

Idáig négy befektetési alap, illetve bankcsoport jelezte, hogy elérhetővé szeretne tenni befektetési jeggyel fedezett hitelt ügyfelei számára: a Budapest Bank, az Erste Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank.

A Raiffeisen Banknál érdeklődésünkre elmondták, hogy az ingatlan alap fedezete mellett felvehető hitelkonstrukció részletei még véglegesítés alatt állnak, jelenleg a fiókhálózatban és a Raiffeisen Direkten keresztül felveszik a hitel iránt érdeklődő ügyfelek adatait, és a termék indulásával párhuzamosan értesítik őket a végleges kondícióiról.

A többi három banknál már valamivel kiforrottabb a termék. A Budapest Banknál november 24-től igényelhető a hitel, amennyiben a fedezetet nyújtó személy visszaváltási megbízást ad Budapest Ingatlan Alapok Alapja befektetési jegyeire, méghozzá legalább annyira, ahányat a hitel fedezetéül befogadtak.

A felvehető összeg minimum 500 ezer, maximum 15 millió forint, futamideje pedig egy év. A kamat 14,99 százalék, mely havonta esedékes, a tőketörlesztés azonban egy összegben, a futamidő végén történik meg. Ez tehát az átmeneti pénzzavarok megoldására szolgáló folyószámlahiteleknél olcsóbb forrásszerzési lehetőség, ugyanakkor az összehasonlítás némileg sántít is, hiszen az egyiknél fedezett, másiknál fedezetlen kölcsönnyújtásról van szó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Erste Bank esetében lombard hitel, illetve folyószámlahitel is igényelhető, forintban, illetve euróban egyaránt. A maximális futamidőt az ügyfél igényei és a fedezetül felajánlott értékpapír határozza meg. Mivel az Ingatlan Alap nyílt végű, tehát nincs konkrét lejárata, a minimális futamidő (lombard hitelnél 1 hónap, lombard folyószámlahitelnél 3 hónap) figyelembevételével bármilyen lejárat választható.

Lombard folyószámlahitelnél a forintkamat 17,95%, az euró kamat 10,95%, amit természetesen a felhasznált összeg után számítanak fel. Hitel esetén a kamatozás sávos, vagyis 10 millió alatti összegnél 16,49%, ennél magasabbnál 15,49% kamat terheli az összeget, továbbá egyszeri kezelési költségként 1%, de maximum 50 ezer forintot számítanak fel.

Az OTB Banktól szintén sikerült megtudnunk az általuk nyújtott hitel fontosabb kondíciós elemeit. A Budapest Bankhoz hasonlóan náluk szintén csak forintban igényelhető lombard hitel, itt azonban a tőketartozás, és a kamatok törlesztése is egy összegben, a futamidő végén esedékes. A minimálisan folyósítható összeg 250 ezer forint, felső határ nincs meghatározva, kamatozása pedig sávos, ahol is a kamat mértéke az ingatlanbefektetési jegy tulajdonosok számára minden összegsávban 1 százalékponttal alacsonyabb, mint egyébként. A futamidő itt akár 1 hónapos is lehet, csakúgy mint az Ersténél, maximum 12 hónap alatt azonban vissza kell fizetni a tartozást.

Az OTP-nél ezen túl még akciós betétlekötést is kínálnak a befektetési jeggyel rendelkezők számára. A forint folyószámlákhoz kapcsolódó 6 hónapos betétlekötési lehetőségnél a minimálisan leköthető összeg 150 ezer forint, a lekötés kamata összeghatártól függetlenül évi 13% (akciós EBKM: évi 13,00%, nem akciós EBKM: évi 5,75-7,00%).

 

A PSZÁF elnöke szerint a befektetési jegyek fedezete mellett adott hitel jó megoldás lehet a likviditási problémák áthidalására, vagyis ezek a hitelek valóban segítséget nyújthatnak azoknak a befektetőknek, akik abban a hiszemben helyezték el pénzüket, hogy azt rövid időn belül likvidálni is tudják, a kialakult gyakorlat ezt azonban megakadályozza.

Hosszabb távon, mint azt már egy korábbi cikkünkben említettük, előállhat az a helyzet is, hogy ezeket az alapokat zárt végűvé alakítják, amikor is a lombard hitelek tulajondképpen okafogyottá válnak, hiszen abban az esetben a befektetési jegyek csak lejáratkor válthatók vissza, vagy tőzsdén tehetők pénzzé. Eddig két alap, a Raiffeisen, illetve a Macrogamma jelezte ezirányú igényét, azonban ennek bekövetkezése nem valószínű rövidtávon, márcsak a folyamat tisztázatlansága miatt sem.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm