Senkinek sem kell a zárt végű ingatlanalap

Pénzcentrum
2009. április 9. 08:15

Hétfőn, az Európa Ingatlanbefektetési Alap átalakulásával lezárult az ingatlanalapok zárt végűvé válásának folyamata. Úgy tűnik, a befektetők nem kértek azokból az alapokból, melyek jegyeit még évekig nem válthatják vissza.

Senkit sem hatottak meg a kínált tőke- és hozamgaranciák, az sem tartotta vissza a befektetőket, hogy most csak jelentős veszteségekkel tudtak kiszállni. Az Európa esetében a befektetési jegyek árfolyama több mint harmadával, míg a néhány nappal korábban zárt végűvé alakuló Raiffeisen Ingatlan Alapnál mintegy hatodával maradt el a tavaly őszi szinthez képest.

Az Európa esetében - amely egyébként 15 milliárd forint nettó eszközértékű- 12,8 milliárd forint értékben váltottak vissza befektetési jegyet. A távozók kifizetését úgy oldották meg, hogy az alap mögött álló UniCredit Bank 12,6 milliárdért vásárolt a jegyekből, míg a különbözetet befektetők vették meg - tájékoztatták lapunkat az Európa Alapkezelőnél. Így azonban a külső tulajdonosok kezében lévő befektetési jegyek értéke csak 16 százalék.

Szintén jelentős mértékben vonták ki a pénzüket a befektetők a Raiffeisen alapból. A visszaváltott jegyek értéke ebben az esetben 34,3 milliárd forint volt, melyet teljes mértékben a Raiffeisen Bank által megvett papírokból fedeztek. Az ingatlanalap 44,4 milliárd forintos vagyonnal működik tovább, ám ebből mindössze 9,8 milliárd forint a külső tulajdonosok kezében lévő befektetési jegyek értéke.

Ugyanakkor a két, korábban átalakult alap, a Carion és a MAG esetében nem volt jelentős tőkekivonás. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy ezeknek az alapoknak elsősorban intézményi befektetőik vannak, s ezeknek van idejük és türelmük kivárni, míg befektetéseik ismét annyit érnek, mint korábban. A Carion esetében ráadásul a zárt végű formát maguk a befektetők kérték, hogy biztosan elkerüljék a tőkekivonások miatti likviditási gondokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?