Senkinek sem kell a zárt végű ingatlanalap

Pénzcentrum
2009. április 9. 08:15

Hétfőn, az Európa Ingatlanbefektetési Alap átalakulásával lezárult az ingatlanalapok zárt végűvé válásának folyamata. Úgy tűnik, a befektetők nem kértek azokból az alapokból, melyek jegyeit még évekig nem válthatják vissza.

Senkit sem hatottak meg a kínált tőke- és hozamgaranciák, az sem tartotta vissza a befektetőket, hogy most csak jelentős veszteségekkel tudtak kiszállni. Az Európa esetében a befektetési jegyek árfolyama több mint harmadával, míg a néhány nappal korábban zárt végűvé alakuló Raiffeisen Ingatlan Alapnál mintegy hatodával maradt el a tavaly őszi szinthez képest.

Az Európa esetében - amely egyébként 15 milliárd forint nettó eszközértékű- 12,8 milliárd forint értékben váltottak vissza befektetési jegyet. A távozók kifizetését úgy oldották meg, hogy az alap mögött álló UniCredit Bank 12,6 milliárdért vásárolt a jegyekből, míg a különbözetet befektetők vették meg - tájékoztatták lapunkat az Európa Alapkezelőnél. Így azonban a külső tulajdonosok kezében lévő befektetési jegyek értéke csak 16 százalék.

Szintén jelentős mértékben vonták ki a pénzüket a befektetők a Raiffeisen alapból. A visszaváltott jegyek értéke ebben az esetben 34,3 milliárd forint volt, melyet teljes mértékben a Raiffeisen Bank által megvett papírokból fedeztek. Az ingatlanalap 44,4 milliárd forintos vagyonnal működik tovább, ám ebből mindössze 9,8 milliárd forint a külső tulajdonosok kezében lévő befektetési jegyek értéke.

Ugyanakkor a két, korábban átalakult alap, a Carion és a MAG esetében nem volt jelentős tőkekivonás. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy ezeknek az alapoknak elsősorban intézményi befektetőik vannak, s ezeknek van idejük és türelmük kivárni, míg befektetéseik ismét annyit érnek, mint korábban. A Carion esetében ráadásul a zárt végű formát maguk a befektetők kérték, hogy biztosan elkerüljék a tőkekivonások miatti likviditási gondokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm