12 °C Budapest

Lassan pénzükhöz jutnak az ingatlanalap-tulajdonosok

2009. március 12. 09:20

Április elején kezdik elszámolni és kifizetni azokat a visszaváltási megbízásokat, amelyek megadásával a befektetők jelezték pénzkivételi szándékukat az ingatlanalapokból. Az alapkezelők az elmúlt időszakban felkészültek a kifizetések megkezdésére, erőfeszítéseket tettek az alapjaik fizetőképességének javítására.

"A kedvezőtlen befektetési piaci folyamatok alakulása ellenére, az elmúlt hónapokban megtett lépések eredményeként mára a hazai ingatlanalapok mindegyike megőrizte működőképességét, és a saját portfoliója adta lehetőségeitől függően tud megoldást kínálni befektetőinek." - hangsúlyozta Szalai Sándor, a Bamosz elnöke.

Azok a befektetők, akiknek mindenképp szükségük van az ingatlan alapokba fektetett pénzükre, és nem tudnak várni, vagy nem kívánják visszavonni az októberben, vagy azt követően leadott visszaváltási megbízásukat, a közeljövőben hozzájuthatnak befektetésük elszámoláskor aktuális értékéhez, amiben természetesen megjelenik az ingatlanok piaci árának időközi csökkenése. A befektetők másik csoportja, a lényegesen nagyobb veszteségeket elszenvedő részvénypiaci szereplőkhöz hasonlóan - kivárhat, a piaci árak későbbi javulására számítva. A leadott visszaváltási megbízások - azok elszámolásáig, azaz jellemzően a 90. forgalmazási napig - az alapok forgalmazási helyein még visszavonhatóak. A befektetők így pénzügyi helyzetük alapján eldönthetik, hogy melyik számukra a megfelelőbb stratégia.

A nehéz ingatlanpiaci helyzetben tett erőfeszítések eredményeként időközben lehetővé vált, hogy a nyíltvégű, jellemzően napi forgalmazású ingatlanalapok zártvégűvé alakuljanak, azaz olyan hosszabb, jellemzően néhány éves futamidejű befektetéssé, ahol a befektetések kezelői folytathatják az ingatlan-gazdálkodást, megadva ezzel a lehetőséget a piaci viszonyok újbóli javulására, és az ingatlanok értékének újbóli emelkedésére. Ennek feltétele, hogy az átalakulás előtt lehetőséget kell biztosítani az ingatlanalap befektetőinek, hogy eldöntsék: kivonják pénzüket az átalakulás előtt, vagy inkább választják a néhány éves futamidejű új konstrukciót.

"A zártvégűvé való átalakulás kezdeményezését eddig négy alap választotta, jellemzően három és fél, illetve négy éves futamidővel, a két alap esetében tőke és hozamgarancia mellett." - tette hozzá Szalai Sándor. Az átalakítás mögött az a megfontolás húzódik meg, hogy a jelenlegi kedvezőtlen piaci körülmények mellett a nyílvégű működésből fakadó kifizetési kockázat komoly veszélyt jelent az alap működésére nézve, így sértheti azon befektetők érdekeit, akik amúgy hosszabb időn át is bent kívánják tartani az alapban a befektetésüket.

"Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenlegihez hasonló piaci helyzeteket azok a befektetők tudják a legjobban átvészelni, akik hosszabb időre is kitartanak az eredeti befektetésük mellett és nem realizálják az átmeneti veszteségüket." - hangsúlyozta a Bamosz elnöke és hozzátette: "Nekik jelenthet jó megoldást egy átalakítás, mivel így megszűnik az ingatlanok kényszereladásának, és ezzel a befektetés értékében keletkező, hirtelen nagymértékű csökkenésnek a veszélye, ami már rövidtávon is kedvezően hathat a befektetések értékére."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha zártvégűvé alakul egy korábban nyíltvégű ingatlan alap, akkor a befektetési jegyeket a törvény szerint be kell vezetni a tőzsdére, ahol azok értékesíthetők. Hozzá kell tenni, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a zártvégű alapok befektetési jegyei a másodlagos piacon jellemzően a mindenkori árfolyamhoz, azaz a befektetés pillanatnyi piaci értékéhez képest általában alacsonyabb áron forognak, ugyanakkor ez az ár minden valószínűség szerint még mindig jobb lesz, mint amit a befektetők akkor kapnának, ha az alap ingatlanjait kényszer-értékesíteni kellene. A lényeg azonban a hosszabb rögzített időtáv, és ez alatt a nagyobb esély a piaci árak javulására, kedvezőbb értékesítésre, így az eredményesebb ingatlan-gazdálkodásra.

A pénzügyi válság hatására erősen visszaesett az ingatlanok iránti érdeklődés, így a piac forgalma a hitelforrások elapadásával csökkent, s ez magával vonta az ingatlanok árának általános esését is az egész világon. Emiatt az ingatlan-befektetési alapok nagy részénél 2008 végén megkezdődött a befektetési jegyek árfolyamának csökkenése. Magyarországon a kamatok őszi emelkedése (3%-pontos kamatemelés), és a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenése miatt a befektetők megtakarításaikat megkezdték jele a bankbetétek irányába terelték

"Nem az alapkezelőkkel és nem az alapokban lévő befektetésekkel kapcsolatban merültek tehát fel problémák, hiszen az alapokban lévő ingatlanok változatlanul jó minőségűek, a helyükön vannak, és jövedelmet termelnek. A nehézséget az jelentette, hogy a befektetők egyidejűleg, minden korábbinál nagyobb mértékben döntöttek befektetésük pénzre váltása mellett. Az alapokban lévő ingatlanok rövid időn belüli eladása nem, vagy csak igen jelentős veszteségek árán, ingatlanok kényszer-értékesítésével lett volna megoldható. A szakma célja, hogy mindezt elkerüljük és a piaci helyzethez mérten elfogadható megoldásokat tudjunk ajánlani a befektetőknek." - hangsúlyozta Szalai Sándor Bamosz-elnök és hozzátette: "Mindemellett égetően fontos további lépés az is, hogy az ingatlanalapok ingatlan eladásaikor a vevők oldalán felmerülő, aránytalanul magas, 10%-os illetékfizetési kötelezettség mértéke a hasonló ügyletekkor a piacon megszokott mértékűre csökkenjen. Ez súlyos versenyhátrányt szüntethet meg, az ingatlanok adásvételekor jelentősen növelheti az alapok bevételeit, így javíthatja a hozamot. A kérdésben megkezdődtek az egyeztetések, a döntéshozók első fogadtatása kedvező."

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm