11 °C Budapest

Menekült a pénz az ingatlanalapokból

2009. május 11. 16:32

Mindössze fél százalékkal csökkent áprilisban a befektetési alapok összesített vagyona, ami az ingatlanalapok 90 napos kifizetéseit először tartalmazó hónapban azt mutatja, hogy a kedvező tőkepiaci körülmények mellett a befektetők visszatérő bizalma is jelentősen csökkentette az ingatlanalapokból kivont tőke hatását, elsősorban a likviditási és pénzpiaci szegmensben.

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát a piaci teljesítmények csaknem 50 milliárd forinttal növelték áprilisban, ezzel szemben - döntően az ingatlanalapokból - összesen 62 milliárd forintot vontak ki a befektetők. A bizalom ugyanakkor ismét megerősödött a nyilvános értékpapír alapok - elsősorban a pénzpiaci alapok - iránt. Összességében a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon a hónap végén 2.479 milliárd forintot tett ki.

Két hónap után ismét pozitív tőkevonzás volt tapasztalható az alapok összvagyonának 58%-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapoknál: ezen alapok vagyona áprilisban 2,6%-kal nőtt, összesen 4 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és az alapok teljesítménye is több mint 32 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

Az intézményi befektetők bizalmát jelzi, hogy a 32 zártkörű értékpapíralapban kezelt vagyon ismét 4,9%-kal nőtt, áprilisban 110 millió forint érkezett az alapokba, miközben az alapok teljesítménye is 11,9 milliárd forinttal növelte a vagyont. Csak a zártkörű pénzpiaci és kötvény alapok vagyona csökkent, míg leggyorsabban az egyéb zártkörű alap vagyona nőtt. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 258 milliárd forintot tett ki.

A nyilvános alapok közül áprilisban ismét a részvényalapok vagyona nőtt a legdinamikusabban (8,3%-kal), az alapok száma egy vegyes alap átalakítása miatt 59-re bővült, a hónap végén az alapok vagyona 250 milliárd forintot tett ki. A hónapban mintegy 2,1 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények viszont - a mind a hazai, mind a nemzetközi részvénypiacokon tovább tartó felívelés következtében - több mint 20 milliárd forinttal növelték a vagyont. A hónap során a részvényalapok 75%-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 8,9%-kal nőtt, az alapokból 1 milliárd forint tőkét vontak ki, az alapokon viszont 16,3 milliárd forint hozam keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 1,1 milliárd forint tőkekivonás, az átsorolt alap 1,1 milliárd forintos vagyona és 3,9 milliárd forint hozam hatására 6,6%-kal nőtt. Leggyorsabban az átsorolás hatására a hazai tiszta részvény alapok vagyona nőtt, ezeket a közép-kelet európai részvényalapok követték.

A pénzpiaci alapok száma márciusban egy garantált alap átsorolásával 45-re emelkedett, az alapok közel 15 milliárd forint új tőkét vonzottak a hónap során, míg a hozamok mindössze 720 millió forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 937 milliárd forintot tett ki. A viszonylag alacsony hozamhatás oka a hónapban sokat erősödő forint, aminek következtében az euróban vagy dollárban nominált pénzpiaci alapok vagyona forintban jelentősen visszaesett. A kategória 77%-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,9%-kal nőtt, és 12,6 milliárd forint új tőke mellett egy pénzpiaci alap likviditási alappá alakításával ennek 7,2 milliárdos vagyona, valamint 800 millió forint hozam is növelte a vagyont. Idén első alkalommal a hagyományos pénzpiaci alapok is új tőkét tudtak vonzani, több mint 2 milliárd forintot. A hónapban csak a hazai pénzpiaci alapokból vontak ki tőkét, a hazai likviditási alapok mellett pedig az euró övezeti alapok is jelentős új tőkét tudtak vonzani, így leggyorsabban ezek vagyona nőtt, míg a forint megerősödése miatt a dollár és egyéb nemzetközi pénzpiaci alapok vagyona (forintban) csökkent.

Az ingatlanalapok száma egy alapok alapja megszűnésével 23-ra csökkent, az alapok vagyona pedig 12,6%-kal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 283 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 11%-a. Az alapokból 41,3 milliárd forint tőkét vontak ki, az alapok vagyonát viszont 340 millió forint hozam növelte. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona a hónapban 27,5%-kal csökkent, vagyonuk mintegy 43 milliárd forintot tett ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 90 forgalmazási napos visszaváltási időszakot alkalmazó nyíltvégű alapok április elejétől kezdték kifizetni a korábban leadott visszaváltási megbízásokat, így a hónapban tapasztalt több mint 40 milliárd forintos visszaváltás mintegy 85%-a még a tavalyi év végén leadott megbízások realizálódása. Ezen visszaváltások több mint fele az első négy napban, több mint 85%-a pedig az első 10 napban történt, és a visszaváltások üteme jelentősen lassult a hónap folyamán - míg az első napokban még jellemzően 3 milliárd forint feletti volt a napi visszaváltás, a hónap végén már nem érte le az 1 milliárd forintot. Áprilistól két nagyobb alap zártvégűvé alakult, ezek esetében vagyoncsökkenés nem volt tapasztalható, mivel az átalakulás kapcsán visszaváltó befektetők helyébe a mögöttes bankok léptek be így az alapok szempontjából tőkekivonás sem történt.

A hónapban a nyilvános garantált alapok száma nem változott, miután egy új alap indult, egyet pedig likviditási alappá alakítottak - a 154 alap összvagyona áprilisban ismét 4%-kal csökkent, 456 milliárd forintos hó végi vagyonuk az összvagyon 18%-a. A 22,6 milliárd forint tőkekivonás - ami a lejárat után átsorolt alap mellett öt, szintén a futamidő végével nyíltvégűvé alakított alapból kivont jelentős tőke volt - mellett a piaci teljesítmények mintegy 3,6 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

A 24 kötvényalap összvagyona másfél év óta először nőtt, április végén 1,1%-kal haladta meg vagyonuk az egy hónappal korábbit, a hónap végén 136 milliárd forintot tett ki. Ennek oka az előző hónapok kötvénypiaci gyengélkedését felváltó áprilisi kiugró piaci teljesítmény, míg a hónapban a hazai kötvényalapokból továbbra is tőkekivonás történt, bár az egyéb nemzetközi hosszú kötvény alapok ismét tudtak új tőkét vonzani. A hónap során mintegy 5,8 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, az alapok viszont összességében 7,3 milliárd forint hozamot értek el. A kötvényalapok vagyonának 43 %-át jelentő rövid kötvényalapok vagyona 1,1%-kal csökkent, 3,2 milliárd forint tőkekivonás és mintegy 2,5 milliárd forint hozam egyenlegeként. A hosszú kötvényalapok 2,7 milliárd forint tőkekivonást szenvedtek el áprilisban, a 4,7 milliárd forintnyi hozam azonban ezt ellensúlyozni tudta, így vagyonuk 2,8%-kal nőtt.

A kisebb alapkategóriák a tőkekivonás ellenére jellemzően nőni tudtak. A vegyes alapok száma egy alap tiszta részvény alappá alakítása miatt 45-re csökkent, az alapok vagyona ezért 0,4%-kal csökkent, és április végén 94 milliárd forint volt. A hónap során 2,7 milliárd forintot vontak ki az alapokból, az alapok vagyonát csökkentette az átalakított alap 1,1 milliárdos vagyona, a piaci teljesítmények viszont 3,4 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A 9 egyéb alap vagyona a hónapban 3,5%-kal nőtt, április végén az alapok vagyona 30 milliárd forint volt. Az alapokból mintegy 115 millió forint tőkét vontak ki, míg az alapok több mint 1,1 milliárd forint hozamot értek el. A 23 nyilvános származtatott alap vagyona viszont 2,1%-kal csökkent, április végén 35 milliárd forint volt. A hónap során 1,9 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, míg a piaci teljesítmények mintegy 1,1 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm