Elült a vihar a befalapok piacán

2009. május 19. 12:02

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tagjainak közzétételei alapján elkészítette a 2009. első negyedéves jelentését az alapok és a vagyonkezelt vagyon alakulásáról. A jelek szerint a 2008-as év után 2009. első negyedéve részben megnyugvást hozott.

Bár a tőkepiacokon folytatódott a mélyrepülés az idei év első három hónapjában, a forint jelentős gyengülése a nemzetközi diverzifikációt szem előtt tartó befektetőknek komoly eredményt hozott. Ennek megfelelően mind az alapok, mind a unit-linked portfoliók hozamai összességében pozitívak voltak. A tőkekivonás üteme az alapokból jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, és a kezelt vagyon is csak kis mértékben csökkent.

Az idei év első negyedévében az alapok összvagyona 1,4 százalékkal csökkent, a negyedév végén 2491 milliárd forintot tett ki. A duplikáció nélkül számított nettó vagyon az alapok esetében 2383 milliárd forint volt március végén. A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon a negyedév végén 3568 milliárd forint, alapokkal együtt 6059 milliárd. A duplikáció nélküli nettó vagyon a kezelt vagyon esetében 3092 milliárd forint, a vagyonkezelt vagyon és az alapok együttes vagyona esetében 5475 milliárd.

Összességében 2009. március 31-én a BAMOSZ tagjai 414 alapot kezeltek (ebből 198 értékpapíralap, 192 származtatott alap, 24 pedig ingatlanalap és ingatlan alapok alapja volt), ezek jelentős része nyilvános nyíltvégű (181 értékpapíralap, 37 garantált, 23 származtatott és (március végén még) 18 ingatlanalap), a speciális alapok döntően zártvégűek (117 garantált alap és 4 ingatlanalap) míg a zártkörű alapok száma 34.

A zártvégű speciális alapokban tartott vagyon aránya a negyedév végén 16,2 % volt. A vagyon 4,3 %-át nyilvános nyíltvégű speciális (garantált és származtatott) alapokban, 8,8 %-át zártkörű értékpapíralapokban, 1,1 %-át zártkörű garantált és származtatott alapokban, 0,8 %-át pedig nem nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban kezelték.

A leggyorsabb növekedést a zártkörű értékpapíralapok produkálták 32 százalékos átlagos teljeítménnyel, míg a nyilvános alapok közül pedig a likviditási alapok bővültek a leggyorsabban: 9 százalékkal. A legtöbb friss tőkét ugyancsak a zártkörű értékpapíralapok, illetve a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált és az ingatlanalapokból volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kezelt vagyon 55,8 %-a pénztári vagyon, 37 %-a biztosítói, 7,2 %-a egyéb tulajdonosok vagyona. A kezelt vagyon 58,6 %-a belföldi állampapírokban és kincstárjegyekben van, 5,2 illetve 18,4 %-a hazai, illetve külföldi részvényekben, 0,7 % az ingatlanok aránya. A befektetési jegyek aránya a portfóliókban 23,9 százalék volt, több mint fele BAMOSZ alapok jegye.

A pénztári portfoliókban 31 %-ra nőtt a részvények aránya (ebből 24,6 % a külföldi, míg 6,4 % a hazai részvény) - és jelentős trendszerű növekedés látható (2005 végén 15,4 % volt a részvényarány, 2006 végén 19,3 %, míg 2007 és 2008 végén is 29 %).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem