7 °C Budapest

Műkincs-perek: az ügyvédek húzzák a legnagyobbat!

2009. április 27. 09:30

A második világháború alatt elkobzott műkincsek visszaszolgáltatása még napjainkban is folyik, amely az eredeti tulajdonosok leszármazottai szemszögéből ugyan jogos követelésnek számít, azonban az ügyüket képviselő ügyvédek is legalább olyan jól járnak, amit többen nehezményeznek.

Egy brit művészettörténész, Norman Rosenthal kijelentése, miszerint be kellene szüntetni a műtárgy-restitúciót, meglehetősen nagy port kavart, főként Németországban, ahol maga a kulturális miniszter sietett magyarázatot adni, és kijelenteni: Berlin továbbra is kitart a holokauszt áldozataitól elrabolt műkincsek visszaszolgáltatása mellett.

A brit szakember kijelentése már csak azért is meglepő, mert anyai ágon pozsonyi zsidó családból származik, tehát személyesen is érintett az ügyben, ennek ellenére úgy látja, a műtárgyakat már úgyis csak a gyerekek, unokák vagy egyéb leszármazottak kaphatják meg, amit legtöbb esetben azonnal értékesítenek, ahol az ügyvédek gyakran az eladási ár 50 százalékát is zsebre teszik. Ráadásul azáltal, hogy közgyűjteményekből magánkézbe kerülnek a tárgyak, hozzáférhetetlenné válnak a nagyközönség számára.

A legutóbb múlthéten jelentette be Linz polgármestere, hogy vissza kívánják szolgáltatni jogos tulajdonosa örökösének Gustav Klimt Ria Munk című festményét, melyet mintegy 15 millió euróra becsülnek.

Hazánkban a Herzog-örökösök pere kavart port, melynek ügyében Hillary Clinton személyesen hívta fel Göncz Kingát, hogy bármilyen ítélet szülessen is, mindenképp szolgáltassuk vissza a festményeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A híres műgyűjtő, Herzog Mór Lipót unokája, az USA-ban élő Marhta Nierenberg tíz nagyértékű festményt követel a magyar államtól, azonban 2005-ben a bíróság úgy döntött, hogy csak egy El Greco-t kaphat vissza, ami ellen mindkét fél fellebbezett. Tavaly áprilisban a Fővárosi Ítélőtábla visszautasította a követelést, de az örökös ezt nem fogadta el, így nemzetközi fórumon próbál most jogorvoslatot szerezni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem