20 °C Budapest

Lefoglalták Madoff palotáját, de semmire sem elég

2009. április 2. 12:30

A szövetségi nyomozó hatóságok elkezdték lefoglalni a világ legnagyobb csalójaként emlegetett Bernard Madoff ingó és ingatlan vagyonát, hogy abból kártalanítsák a becsapott befektetőket. Az eladásokból azonban a sikkasztott vagyon töredéke sem térül meg.

Nem áprilisi tréfa, tényleg elkezdték lefoglalni a szövetségi hatóságok Madoff vagyonát. Első körben a 70 éves üzletember - ha lehet rá ezt a kifejezést alkalmazni - Palm Beach-i palotáját, klasszikus yachtját és egy kisebb hajót foglaltak le.


Nagyobb térképre váltás
A sűrű sövénnyel a külvilágtól elzárt öt hálószobás villán kicserélték a zárakat, a benne található tárgyakról pedig leltárt készítettek. A villa jelenlegi becsült értéke 9,3 millió dollár, pedig 1994-ben még alig 3,8 millióért vette Madoff a felesége nevére. Amennyiben azonban megérkezik a bírósági végzés, a ház megszűnik Madoff tulajdona lenni. Szintén lefoglalták Madoff 1969-ben épült hajóját az 55 lábas, 2,2 millió dollárra tartott Bullt és egy kisebb, 24 láb hosszú motorost.

Madoff vagyona szép lassan elenyészhet, amennyiben az ügyészségi indítványokat helybenhagyják. A manhattani otthona, melyben jelenleg házi őrizet alatt áll, 7,0 millió dollárt ér körülbelül. Ezen felül van egy egymilliós háza Franciaországban, a Cap d'Antibes-on és egy hárommilliós nyaralója Long Island-en. A házak berendezése bútorok, műkincsek formájában becslések szerint 10 millió dollárt érhet. A család ügyvédjei mindent megtesznek, hogy megtartsák a manhattani apartmant és mintegy 62 millió dollárnyi értékpapírt a feleség számára.

Ha azonban még ezeket is lefoglalja a hatóság, Madoff vagyona akkor sem tudja fedezni az általa okozott kárt, melyről még mindig nem tudni, mekkora is valójában. Az első, 50 milliárd dolláros becslés valószínűleg túlzó, a legutolsó becslések 17-20 milliárd dollárról szólnak. A család vagyona 126 milliárd dollárra tehető, Madoff befektetési cégében alig 700 dollár maradt. Ez pedig mindent összevéve alig 4-5 százalékát teszi ki az okozott kárnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?