13 °C Budapest

Illegális leütés: a kínaiak nekiestek a Christie's-nek!

Pénzcentrum
2009. február 26. 13:00

Kína felháborodását fejezte ki, és szankciókat helyezett kilátásba, amiért a világ egyik legnagyobb aukciós háza, a Christie's egy nemrégiben tartott párizsi árverésen két kínai bronzszobrot adott el, melyeket 150 évvel ezelőtt jogtalanul vittek ki az országból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A két bronz szobor egy patkányt és egy nyulat ábrázol, melyeket 31 millió euróért, vagyis 9,5 milliárd forintért adtak el Párizsban az Yves Saint Laurent árverésen. Kína azonban azt állítja, hogy az adásvétel illegális, mivel a két fej egy 12 részből álló szoborcsoport tagja, melyet 1860-ban, a második ópiumháború során loptak el brit, illetve francia katonák a pekingi Nyári Palotából.

Ezek közül ötöt már visszaszerzett Kína, melyek most egy pekingi múzeumban láthatók, és már többször figyelmeztette is az aukciós házat, hogy vessen véget a kínai bronz szobrok adásvételének.

A kínai kulturális örökség hivatala határozottan elítéli a műalkotások illegális kivitelét, és aukcióját, és követeli azt is, hogy a Christie's vállaljon felelősséget az egész ügyért, sőt, juttassa vissza a Nyári Palota relikviákat.

A hivatal azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben nem tesz eleget követeléseinek az aukciós ház, úgy korlátokat fognak bevezetni az általuk az országból kivihető, és behozható műtárgyak tekintetében, mivel az ügy a kínai nép nemzeti érzetébe és kulturális jogaiba tapos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árverésből befolyt összeg nagy részét egyébként egy Aids kutatást végző alapítvány számára ajánlották fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09