24 °C Budapest

Itt a következő buborék, már csak az a kérdés, mikor pukkan

Pénzcentrum
2008. május 29. 15:00

A Daily Telegraphnak adott interjújában Soros György egyértelműnek tartja, hogy a szárnyaló olajárak buborékot formálnak. Egyelőre azonban még nem várható, hogy ki is pukkanna ez a bizonyos buborék...

A buborék kialakulásáért Soros egyértelműen a spekulátorokat teszi felelőssé. A milliárdos befektető éppen azután fejtette ki véleményét, miután az olaj hordónkénti ára elérte a rekordmagasságú 135 dollárt, s a jelenlegi spekulációk szerint a nyersolaj ára nemsokára 200 dollárra emelkedik.

Soros szerint a gyenge dollár, a visszaeső közel-keleti kínálat és a rekordmértékű kínai kereslet valamelyest ugyan magyarázhatják az energiahordozók árának emelkedését, azonban a legfőbb bűnösök a spekulátorok. Az ár alakulása ugyanis parabolisztikus formát vett fel, amely tipikusan a buborékokra jellemző a sokat látott befektető szerint.

A bejelentés már csupán azért is érdekes, mert eleddig a legtöbb elemző kizárta, hogy a spekuláció lenne az olajár-emelkedésének legfőbb mozgatórugója.
Mielőtt azonban beindulna a pánik, Soros lehűtötte a kedélyeket, véleménye szerint ugyanis mindaddig, amíg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia gazdasága recessziótól szenved, nem valószínű, hogy kidurranna a buborék. A helyzetet egyáltalán nem javítja az élelmiszerárak emelkedése, mindez csak elmélyíti a recessziót.

Az angol központi bank, a Bank of England nemrégiben adott ki figyelmeztetést, hogy a magas energia- és élelmiszerárak miatt az infláció jóval magasabb lehet annál, mint amelyet célkitűzésük megenged. Így az esetleges kamatcsökkentés valószínűsége egyre inkább mérséklődik, vagyis a hitelfelvétel költsége magas marad, így a termelés sem bővülhet, ami a gazdaság teljesítményére negatív hatást gyakorol.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Soros figyelmeztetése tehát borúlátásra ad okot, ugyanis véleménye szerint Nagy-Britannia történetének legsúlyosabb gazdasági viharával néz majd szembe, amely még az 1970-es és 1990-es évekbeli visszaesésen is túl tesz. Vélhetően a hetvenes évekbeli olajválságénál nagyobb lesz a kizökkenés, hiszen most a helyzetet még a visszaeső ingatlanárak is tetézik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?