Itt a következő buborék, már csak az a kérdés, mikor pukkan

Pénzcentrum
2008. május 29. 15:00

A Daily Telegraphnak adott interjújában Soros György egyértelműnek tartja, hogy a szárnyaló olajárak buborékot formálnak. Egyelőre azonban még nem várható, hogy ki is pukkanna ez a bizonyos buborék...

A buborék kialakulásáért Soros egyértelműen a spekulátorokat teszi felelőssé. A milliárdos befektető éppen azután fejtette ki véleményét, miután az olaj hordónkénti ára elérte a rekordmagasságú 135 dollárt, s a jelenlegi spekulációk szerint a nyersolaj ára nemsokára 200 dollárra emelkedik.

Soros szerint a gyenge dollár, a visszaeső közel-keleti kínálat és a rekordmértékű kínai kereslet valamelyest ugyan magyarázhatják az energiahordozók árának emelkedését, azonban a legfőbb bűnösök a spekulátorok. Az ár alakulása ugyanis parabolisztikus formát vett fel, amely tipikusan a buborékokra jellemző a sokat látott befektető szerint.

A bejelentés már csupán azért is érdekes, mert eleddig a legtöbb elemző kizárta, hogy a spekuláció lenne az olajár-emelkedésének legfőbb mozgatórugója.
Mielőtt azonban beindulna a pánik, Soros lehűtötte a kedélyeket, véleménye szerint ugyanis mindaddig, amíg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia gazdasága recessziótól szenved, nem valószínű, hogy kidurranna a buborék. A helyzetet egyáltalán nem javítja az élelmiszerárak emelkedése, mindez csak elmélyíti a recessziót.

Az angol központi bank, a Bank of England nemrégiben adott ki figyelmeztetést, hogy a magas energia- és élelmiszerárak miatt az infláció jóval magasabb lehet annál, mint amelyet célkitűzésük megenged. Így az esetleges kamatcsökkentés valószínűsége egyre inkább mérséklődik, vagyis a hitelfelvétel költsége magas marad, így a termelés sem bővülhet, ami a gazdaság teljesítményére negatív hatást gyakorol.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Soros figyelmeztetése tehát borúlátásra ad okot, ugyanis véleménye szerint Nagy-Britannia történetének legsúlyosabb gazdasági viharával néz majd szembe, amely még az 1970-es és 1990-es évekbeli visszaesésen is túl tesz. Vélhetően a hetvenes évekbeli olajválságénál nagyobb lesz a kizökkenés, hiszen most a helyzetet még a visszaeső ingatlanárak is tetézik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem