22 °C Budapest

Itt a következő buborék, már csak az a kérdés, mikor pukkan

Pénzcentrum
2008. május 29. 15:00

A Daily Telegraphnak adott interjújában Soros György egyértelműnek tartja, hogy a szárnyaló olajárak buborékot formálnak. Egyelőre azonban még nem várható, hogy ki is pukkanna ez a bizonyos buborék...

A buborék kialakulásáért Soros egyértelműen a spekulátorokat teszi felelőssé. A milliárdos befektető éppen azután fejtette ki véleményét, miután az olaj hordónkénti ára elérte a rekordmagasságú 135 dollárt, s a jelenlegi spekulációk szerint a nyersolaj ára nemsokára 200 dollárra emelkedik.

Soros szerint a gyenge dollár, a visszaeső közel-keleti kínálat és a rekordmértékű kínai kereslet valamelyest ugyan magyarázhatják az energiahordozók árának emelkedését, azonban a legfőbb bűnösök a spekulátorok. Az ár alakulása ugyanis parabolisztikus formát vett fel, amely tipikusan a buborékokra jellemző a sokat látott befektető szerint.

A bejelentés már csupán azért is érdekes, mert eleddig a legtöbb elemző kizárta, hogy a spekuláció lenne az olajár-emelkedésének legfőbb mozgatórugója.
Mielőtt azonban beindulna a pánik, Soros lehűtötte a kedélyeket, véleménye szerint ugyanis mindaddig, amíg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia gazdasága recessziótól szenved, nem valószínű, hogy kidurranna a buborék. A helyzetet egyáltalán nem javítja az élelmiszerárak emelkedése, mindez csak elmélyíti a recessziót.

Az angol központi bank, a Bank of England nemrégiben adott ki figyelmeztetést, hogy a magas energia- és élelmiszerárak miatt az infláció jóval magasabb lehet annál, mint amelyet célkitűzésük megenged. Így az esetleges kamatcsökkentés valószínűsége egyre inkább mérséklődik, vagyis a hitelfelvétel költsége magas marad, így a termelés sem bővülhet, ami a gazdaság teljesítményére negatív hatást gyakorol.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Soros figyelmeztetése tehát borúlátásra ad okot, ugyanis véleménye szerint Nagy-Britannia történetének legsúlyosabb gazdasági viharával néz majd szembe, amely még az 1970-es és 1990-es évekbeli visszaesésen is túl tesz. Vélhetően a hetvenes évekbeli olajválságénál nagyobb lesz a kizökkenés, hiszen most a helyzetet még a visszaeső ingatlanárak is tetézik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
MEDIA1  |  2022. október 6. 10:52
A Google közzétette az idei év eddigi legfontosabb keresési trendjeit, benne számos érdekességgel.
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?