17 °C Budapest

A nyugdíjasok nem félnek?

Pénzcentrum
2007. november 15. 16:00

A héten jelent meg írásunk a választható portfoliós nyugdíjpénztárakról, amelyben kiemeltük, hogy általában azt javasolják, az egyes életkorokban legyen változó szerkezetű megtakarításunk állománya. Kutatók kimutatták, hogy az agy az életkorral változóan másként reagál egyes helyzetekre, másként képes kezelni a kockázatokat. Így aztán nem is olyan biztos, hogy sokan kerülnék a részvényeket a nyugdíj előtt.

Az általánosan jelen lévő sztereotípia a társadalomban az, hogy az idősebbek inkább konzervatívabbak legyen szó öltözködésről, vagy az élet más területeiről. Ha a megtakarításokat vizsgáljuk, sokunk előtt az a kép lebeg, hogy az idősek inkább kötvényekre, állampapírokra, illetve bankbetétekre teszik voksukat.

És természetesen erre épül a pénzügyi tanácsadás nagy része is, illetve maga a választható portfoliós rendszer is, hiszen közel a nyugdíjazáshoz az emberek nem engedhetnek meg maguknak nagy mértékű kockázatot, amennyiben elveszítik vagyonuk, megtakarításuk egy részét, azt már nincs elég idejük visszanyerni.

Mára azonban már több pénzügyi tanácsadó is felismerte, egyáltalán nem biztos, hogy a biztonság fejében érdemes lehet lemondani a részvények által garantált magasabb hozamokról. A legújabb kutatások ráadásul azt is alátámasztják, hogy az idősebb agy jobban képes a kockázat kezelésére, mint egy fiatal.

Az egyes neurológiai vizsgálatok szerint az idősebb emberek kevésbé lesznek csalódottak, mikor elveszítik pénzüket, mint fiatalabb társaik, vagyis az idősebbek a kutatók szerint jobban képesek a magasabb kockázatú befektetésekkel járó stressz elviselésére.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az idősödő agy másik tulajdonságáról sem, nevezetesen, hogy az idősebb agy jobban hasonlít egy kamaszéra a lobbanékonyság, meggondolatlanság tekintetében. Bár biztosan akad, akinek kétségei támadnak abban a tekintetben, hogy a nyugdíjasok kevésbé félnének, mint például a középkorúak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felelőtlenség pénzügyi területen való járatlansággal párosulva komoly problémákhoz vezethet, így fordulhat elő, hogy valaki bedől a kezdeti, akciós kamatoknak, majd később nem képes eleget tenni a magas fizetési kötelezettségeknek.

Szakértők a probléma elkerülése végett annak az egyszerű hüvelykujj-szabálynak az alkalmazását javasolják, hogy életkorunkat vonjuk ki 100-ból, s a fennmaradó résszel megegyező százalékban tartsunk részvényeket portfoliónkban. Kivételek azonban mindig akadhatnak...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm