3 °C Budapest

3 évig kiléphetnek a magánnyugdíjpénztárakból az 50 év felettiek!

Pénzcentrum
2007. október 17. 17:09

Egyszeri akció keretében 2008. január 1. és 2010. december 31. között a legalább 50 évesek ott hagyhatják a magánnyugdíjpénztárukat - hívja fel a figyelmet az Index a kormány által elfogadott döntésre, amelyet az adócsomaghoz benyújtott egyik módosító indítványban dugott el. A döntésről hamarosan levelet is fognak kapni az érintettek.

A kormány döntött: aki 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betölti az 50. életévét, és önként lépett be korábban az egyik magánnyugdíjpénztárba, az 2010 végéig visszaléphet az állami rendszerbe. A kabinet a minden bizonnyal óriási visszhangot kiváltó, sok tízezer embert és a magánnyugdíjpénztárakat súlyosan érintő döntést azonban nem verte nagy dobra, vagyis azt az adócsomaghoz - koalíciós képviselőket felkérve - benyújtott módosító javaslatként terjesztette be a parlamenthez.

Ma tárgyalta az Országgyűlés gazdasági bizottsága a jövő évi adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokat, közte a Szabó Lajos szocialista és Gegesy Ferenc szabad demokrata honatya által jegyzettet is. (Bevett gyakorlat, hogy képviselők kézjegyükkel látják el azokat a módosítókat, amelyek igazából a kormány elképzelései.) Az ominózus T/3892/73. számú javaslatot a kormányt képviselő Pénzügyminisztérium és maga a gazdasági bizottság is (benne kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel) támogatta, amiből világosan kitűnik, hogy mind a kabinet, mind a koalíció a visszalépés engedélyezését akarja.

Az egyszeri akcióra, a 2010 végéig történő visszalépés lehetővé tételére az indoklás szerint azért van szükség, mert az 1999 augusztus végéig nyitva állt határidőig sok olyan közép- és időskorú magánszemély átlépett a magánnyugdíjpénztárba (pontosabban az állami pillérbe fizetett járulékok egy részét a kiválasztott magánnyugdíjpénztárba is utaltatja, tehát mindkét rendszerben ott van), akik ezzel rosszul jártak, és 2002 végéig nem léptek vissza.

Azért jártak rosszul, mert a magánpillérbe való részleges áttéréssel várható járandóságuk negyedéről lemondtak, és a magánpillérnél képződő nyugdíjrészük ezt a veszteséget nem ellensúlyozza. (Egészen egyszerűen sokan nem számoltak utána, mi lesz a következménye, ha áttérnek a magánpillérbe is.) Ha tehát az ellenérdekeltek nem fúrják meg a tervet, az önként átlépett 50 évesek vagy idősebbek 2008. január 1. és 2010. december 31. között teljesen visszatérhetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Február végéig minden érintett levelet fog kapni a lehetőségről, amelyben tájékoztatják a magánnyugdíjpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól.

Annyiban nem előzmény nélküli a mostani elhatározás, hogy az elmúlt esztendőben már szállingóztak a hírek arról, hogy a fenti okok miatt a Pénzügyminisztérium fontolóra vette a visszalépés lehetőségének megnyitását. A kormány mostani elhatározása azonban nyilvánvaló jele annak, hogy emellett a kabinet tényleg ki kíván állni. A magánnyugdíjpénztárakat negatívan érintené a visszalépés, ezért arra lehet számítani, hogy mindezt ők nem hagyják szó nélkül - fogalmaz az Index.

2007.07.13 10:05
Segíteni próbál a pórul járt nyugdíjasoknak a kormány (2.)

2007.06.06 09:20
150 ezren buktak a nyugdíjreformon - vissza az állami nyugdíjat?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?