Külföldön is bajban vannak a nyugdíjasok: nincs hova menekülni...

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 05:55

Rendszerek Kelet - és Közép Európában Egy korábbi cikkünkben már felvázoltuk, hogy jelenleg hol is tart a magyar nyugdíjrendszer. Most azt nézzük meg, hogy a környezetünkben jobban járnak a munkavállalók és a nyugdíjasok, vagy rosszabbul...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közép- és kelet-európai országok a rendszerváltás óta tesznek próbálkozásokat arra, hogy az elavult, teljes egészében állami szerepvállalást igénylő nyugdíjrendszert kiegészítsék, vagy felváltsák egy korszerűbbel, ami nyomon követi a népességi és a gazdasági helyzet változásait.

Minden ország ugyanazokkal a problémákkal nézett szembe, mint a népesség elöregedése, alacsony nyugdíjkorhatár, és a munkaerő túlkínálat tüneti kezelésére alkalmazott korengedményes nyugdíj. A vasfüggöny lebontását követően ezek az országok egyszerre kezdtek reformokba, ugyanazt a stratégiát követve.

A következő táblázat a környező országok népességének alakulását mutatja a jelenlegi tendenciák alapján becsülve:

Ma ezen országok többsége egy 3 pilléres rendszert alkalmaz, ami egy átalakított első pillérből (állami felosztó-kirovó rendszer), egy tőkefedezeti egyéni számlákból álló második pillérből, és egy önkéntes nyugdíjcélú megtakarításokból álló harmadik pillérből tevődik össze.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjrendszerek a magyarországi rendszerhez hasonlóan működnek (Honnan kapod majd a nyugdíjad? - Rések a rendszer pajzsán), csak egy-két ország esetén van eltérés. Csehország, és Szlovénia nem vezetett be második pillért, Romániában pedig most van bevezetés alatt. Litvániában annyi különbséggel vezették be, hogy nem kötelező, hanem önkéntes alapon megy a befizetés.

A meglévő rendszerek kiegészítése érdekében Bulgáriában, Magyarországon, Litvániában és Lengyelországban is folyamatban van, vagy már megtörtént a negyedik pillér bevezetése is, ami a nyugdíjcélú megtakarítások kiegészítő önkéntes rendszere.

A teljes reformrendszer arra hivatott, hogy a korábbi kizárólag felosztó-kirovó nyugdíjrendszer helyett egy olyan rendszert hozzanak létre, amiben a munkavállalók fokozatosan egyre több részt vállalnak a későbbi kifizetésekből, vagyis ami ösztönzi az egyre nagyobb fokú öngondoskodást.

Korhatár és járulékok

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?