12 °C Budapest

Mennyit kapunk a pénzünkért?

Pénzcentrum
2007. november 5. 16:00

Az idei év kilencedik havában a háztartások számára kínált forintbetétek átlagos kamata mérséklődött, éven belüli időtávon az euróbetétek hozama ezzel ellentétes mozgást mutatott - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Háztartások

A háztartásoknak kínált, forintban denominált, látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába az idei év szeptemberében 2,81 százalékot tett ki. Az ugyanilyen típusú, de euróban denominált betétek átlagos kamatlába kilencedik hónapban 1 százalékos volt.

A forintban denominált lekötött betétek kamata mind éven belül, mind pedig éven túl csökkent az előző hónaphoz képest, míg az éven belül lekötött euróbetétek hozama emelkedett.


A kamatadó évfordulóján, augusztusban megugrott az új szerződések állománya a felszabaduló pénzösszegek révén, ez azonban szeptemberben már visszatért a "rendes kerékvágásba".Vállalkozások

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vállalkozások látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagos kamatlába hasonlóan alakult a háztartások esetében tapasztaltakhoz.


A vállalkozások lekötött betéteinek esetében éven belüli időtávon csupán minimális változás történt, a forintbetétek kamatlába emelkedett, 7,13 százalékra, míg az euróban denominált betéteknél csökkenés volt tapasztalható, 3,81 százalékra. Az éven túl lekötött (forint)betétek esetében szintén csökkent a kamatláb, így szeptemberben 6,77 százalékot tett ki.


Az új látra szóló és folyószűmlabetét-szerződések értéke mindkét devizanemben csökkent. Éven túli lejárat esetében a forintbetét-szerződések értéke jelentős mértékben emelkedett, míg az euróban denominált betétek esetében jelentős mértékű visszaesést könyvelhettek el.


Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?